Szklarnie, tunele foliowe, kompostowniki

Szklarnie i tunele foliowe pozwolą stworzyć odpowiedni mikroklimat do uprawy roślin. W okresie trudnych warunków (wczesna wiosna i późna jesień) tunele umożliwią lepsze wykorzystanie światła i ciepła słonecznego. Jeśli myślimy o ekologicznej uprawie powinniśmy zainwestować w kompostownik. Kompostowniki pozwalają gromadzić odpadki organiczne, które po pewnym czasie zamieniają się naturalny nawóz.

Okres uprawy roślin wyznacza pogoda: sprzyjające warunki pozwolą wcześniej zacząć wysiew i sadzenie, jeśli natomiast wiosną jest zimno, a w ogrodzie zalega śnieg, prace ruszą o wiele później. Istnieje jednak sposób, żeby wydłużyć czas, w jakim możesz uprawiać warzywa i owoce – wystarczy wykorzystać tunel foliowy lub szklarnię ogrodową. Zobacz, co warto o nich wiedzieć.

Tunel foliowy czy szklarnia?

Obie konstrukcje to znakomite rozwiązanie do uprawy roślin w polskim klimacie, który charakteryzuje się krótkim okresem wegetacyjnym, niskimi temperaturami oraz małą ilością opadów. Szklarnie i tunele ogrodnicze wydłużają okres uprawy, a dodatkowo:

  • chronią rośliny przed niekorzystnymi warunkami,
  • podnoszą temperaturę,
  • utrzymują podwyższoną wilgoć,
  • tworzą mikroklimat,
  • ograniczają dostęp szkodników,
  • stanowią miejsce do przygotowania rozsad oraz przechowywania roślin ogrodowych zimą.

Tunel foliowy i szklarnia mają takie samo zastosowanie – różnią się jednak budową, wytrzymałością oraz materiałami, z jakich je wykonano.

Tunel ogrodniczy, nazywany też szklarnią foliową, to konstrukcja szkieletowa, na którą naciągnięta jest folia. Szkielet wykonany jest zazwyczaj z metalowych lub plastikowych rurek. Metalowy będzie sztywniejszy i bardziej wytrzymały, a plastikowy – odporny na rdzę. Stelaż pokryty jest folią, która występuje w różnych grubościach i kolorach i może być wzmocniona plastikową siatką. Tunel foliowy najczęściej posiada wejście otwierane zamkiem błyskawicznym, ale zdarzają się modele z drzwiami uchylnymi lub prostą zasłoną z kawałka folii. W ścianach często zamontowane są okna, które zapewniają dodatkową wentylację. Tunele foliowe mogą mieć od kilku do kilkunastu metrów kwadratowych powierzchni – zastanów się, ile miejsca chcesz przeznaczyć pod uprawę, i wybierz odpowiedni model.

Szklarnia ogrodowa budowana była dawniej ze szkła oraz drewnianej konstrukcji. Obecnie stosowane są inne materiały, takie jak aluminium, poliwęglan oraz rozmaite tworzywa sztuczne – są znacznie trwalsze i nie wymagają konserwacji. Oczywiście pomysłowość działkowiczów nie zna granic, dlatego dalej spotyka się szklarnie przydomowe wykonane ze starych drewnianych okien. Budowa szklarni dostępnych w sklepach opiera się na aluminiowych profilach, do których montowane są przezroczyste panele z poliwęglanu – taka konstrukcja jest wytrzymała oraz odporna na korozję i uszkodzenia mechaniczne (nie tłucze się jak szkło). Szklarnia wyposażona jest w drzwi uchylne oraz okna (jedno lub kilka w zależności od modelu).

Co można hodować w szklarni i tunelu foliowym?

Wśród działkowych upraw królują warzywa i owoce – szczególnie pomidory, ogórki i papryka – wybór jednak należy do ciebie. Mogą to być rośliny ozdobne, które później posadzisz w ogrodzie, albo aromatyczne zioła, które z pewnością przydadzą się w kuchni.

Czym są i do czego służą inspekty i miniszklarnie?

Inspekty i miniszklarnie pełnią podobną rolę jak tunele foliowe i duże szklarnie ogrodowe, ale na mniejszą skalę. Wykorzystywane w domu, na balkonie i w ogrodzie wydłużają czas, w jakim możesz uprawiać rośliny – są jednak znacznie mniejsze.

Inspekt ogrodowy może być wykonany z dużej drewnianej skrzyni z uchylnym przezroczystym dachem wykonanym np. ze starego okna. Miniszklarnia, w zależności od wielkości, ma postać paletki z pokrywką lub miniszklarenki służącej do przygotowania rozsady albo namiotu foliowego o małej powierzchni, dzięki której zmieści się on nawet na balkonie. Oryginalnym pomysłem jest użycie lampionu na świeczki typu tealight jako domowej miniszklarni dla pojedynczej rośliny – to zaskakujące rozwiązanie, które może być ozdobą parapetu.

Kompostownik – jak go używać i gdzie postawić?

Kompostownik to pojemnik lub miejsce w ogrodzie, gdzie rozkładają się wyrzucone odpady – dzięki działaniu drobnych zwierząt, bakterii i grzybów. Umożliwia on pozbycie się wielu biodegradowalnych śmieci, a wytworzony kompost może posłużyć jako naturalny nawóz dla roślin.

Jaki kompostownik wybrać?

Najprostszym, choć niezbyt estetycznym, rozwiązaniem jest wyznaczenie w ogrodzie specjalnego miejsca do składowania bioodpadów. Aby uczynić je bardziej atrakcyjnym, możesz wygrodzić teren małym płotkiem lub zbudować drewnianą skrzynkę z desek czy też palet. Jeśli nie masz pomysłu, jak samodzielnie wykonać domowy kompostownik, wybierz gotowy, najlepiej plastikowy, który jest łatwy w montażu i odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne.

Kompostownik może mieć różną pojemność. Budową przypomina kosz na śmieci – tworzą go 4 ściany oraz górny otwór z klapą, przez który wrzuca się odpady (klapa dodatkowo chroni kompost przed deszczem i wchłonięciem nadmiernej ilości wody). Jest jednak znacznie większy, a w ścianach ma otwory zapewniające dopływ powietrza, które jest niezbędne do procesu rozkładu. Dobrze, jeśli pojemnik posiada na dole dodatkową klapę – umożliwia to łatwy dostęp do już przekompostowanej partii odpadów i użycie kompostu jako nawozu. Dostępne są też kompostowniki modułowe – dzięki takiej konstrukcji możesz powiększyć pojemnik.

Co wrzucać do kompostownika?

W zasadzie możesz gromadzić tam większość biodegradowalnych odpadów. Najczęściej kompostuje się:

  • skoszoną trawę,
  • ścięte gałęzie drzew i krzewów,
  • resztki warzyw i owoców,
  • opadłe liście (oprócz liści orzecha, dębu, buku oraz olchy),
  • uschnięte i przekwitłe rośliny (z wyłączeniem tych chorych i zaatakowanych przez szkodniki),
  • starą ziemię wraz z korzeniami roślin,
  • trociny i wióry.

Pamiętaj, żeby przed wrzuceniem większych odpadów do kompostownika rozdrobnić je na mniejsze kawałki, a suche resztki polać wodą – ułatwi to rozkład i przyspieszy powstawanie biomasy. Inny sposób na szybsze uzyskanie naturalnego nawozu to specjalne preparaty, tzw. aktywatory kompostu. Zawartość kompostownika należy co pewien czas napowietrzyć (co 2-3 miesiące), np. widłami. W razie dużej suszy można podlać całość wodą, ważne jednak, by nie przesadzać – kompost ma być jedynie wilgotny.

Gdzie ustawić kompostownik?

Najlepiej wybrać zaciszne miejsce z tyłu ogrodu, ale nie za blisko granicy działki – aby nie przeszkadzał sąsiadom. Postaw go bezpośrednio na trawniku lub glebie – zapewni to odpowiedni drenaż.