Przetwórstwo warzyw i owoców

Domowe przetwórstwo warzyw i owoców to zajęcie sezonowe. Owocobranie na działce zaczynamy zazwyczaj w sierpniu. Jeśli zbiory nie są zbyt obfite możemy zasilić nasze spiżarnie przetworami wykonanymi z kupnych warzyw i owoców. Kamionki na ogórki małosolne, balony do wina, słoiki na przetwory to podstawowe produkty jakie będą nam potrzebne. Dodatkowo mogą przydać się takie urządzenia jak sokowniki i suszarki. Do przechowywania przetworów pomocne będą skrzynki i pojemniki.

Przetwórstwo owoców i warzyw w Polsce jest dość popularne. W wielu domach rokrocznie przygotowuje się owocowe dżemy, aromatyczne wina z winogron rosnących w ogrodzie, warkocze suszonych grzybów oraz marynaty do mięsa czy drobiu. Do każdej z tych czynności należy się jednak odpowiednio przygotować. Co jest niezbędne na poszczególnych etapach prac związanych z przetwórstwem warzyw i owoców?

Balony, butelki i karafki – przygotowanie domowych trunków

Domowe wino własnej produkcji to duma dla osób potrafiących je przygotować, a długi proces jego tworzenia jest rekompensowany przez późniejszą degustację. Naczynia, w których przygotowuje się ten trunek, a następnie przechowuje, to głównie balony, gąsiory, butelki i karafki. W sklepach Leroy Merlin dostępne są produkty niezbędne do bezpiecznego wyrobu trunków, w tym:

  • balony i gąsiory do produkcji do wina (mniejsze mogą też służyć do produkcji nalewek),
  • butelki na nalewki i wina,
  • korki (wykonane z naturalnych surowców),
  • zakrętki.

Szklane naczynia na wino dostępne są w różnych pojemnościach. Można w nich przechowywać nie tylko wina, ale również miody pitne, nalewki czy cydry. Ważne, aby w trakcie dojrzewania, trunki były odpowiednio zabezpieczone za pomocą korków i rurek fermentacyjnych lub nakrętek. Procedura ich przechowywania zależy jednak od tego, z jakiego surowca i wedle jakiego przepisu wykonuje się trunek.

Akcesoria winiarskie – co potrzeba do produkcji wina?

Produkcja wina wymaga co prawda wprawy i wiedzy, te jednak przychodzą wraz z doświadczeniem. Nie należy się zrażać przy pierwszej nieudanej próbie. Warto natomiast zadbać o skompletowanie akcesoriów, które znacznie ułatwiają ten proces. A należą do nich:

  • destylatory, szybkowary – destylator jest podstawowym elementem potrzebnym do wytwarzania domowych trunków. Urządzenie wykorzystuje zjawisko destylacji polegające na oczyszczaniu lub wyizolowaniu związków składowych. Szybkowar z kolei to szczelny garnek, który znacznie przyspiesza proces gotowania np. owoców;
  • drożdże, pożywki, preparaty – drożdże winiarskie to szczepy grzybów, które przeprowadzają proces fermentacji alkoholowej. Pożywki zaś zapewniają drożdżom optymalne warunki działania;
  • etykiety, laki, kapturki – etykieta to samoprzylepna naklejka, którą umieszcza się na butelce z gotowym winem, należy na niej napisać nazwę wina i rok jego produkcji. Natomiast laki to produkty zabezpieczające korki w butelkach. Spełniają również funkcje dekoracyjne, gdyż można w nich na przykład odcisnąć pieczęć. Kapturki termokurczliwe zwiększają szczelność zamknięcia i również spełniają walory estetyczne;
  • korkociągi, korkownice – mimo podobnej nazwy to dwa różne narzędzia. Korkociąg służy do otwierania butelek z winem, a korkownica do korkowania wina na etapie jego produkcji;
  • lejki, sitka – lejek jest niezbędny do przelewania gotowego wina lub nalewki na przykład z gąsiora do butelek. Sitko z kolei służy do przecedzenia wina po procesie fermentacji tak, aby do trunku nie dostały się osad i części stałe;
  • pojemniki fermentacyjne – to zamknięte, na ogół plastikowe opakowania, które wykorzystuje się do pierwszej, burzliwej fermentacji wina;
  • rurki, wężyki, zestawy ssące – rurki fermentacyjne wraz z gumowymi korkami stanowią nie tylko wygodne i bezpieczne zamknięcie balonu z winem, umożliwiają również usuwanie dwutlenku węgla bez narażania trunku na szkodliwy kontakt z powietrzem;
  • szczotki – są niezbędne przy żmudnym czyszczeniu gąsiorów i balonów;
  • urządzenia pomiarowe – miernik stężenia alkoholu jest przydatny tylko w przypadku czystego alkoholu. Do obliczania zawartości cukru w soku owocowym, a co za tym idzie, do wyliczenia zawartości alkoholu w gotowym winie, służy cukromierz zwany popularnie balingomierzem;
  • worki filtracyjne – przydatne do odciskania owoców po przeprowadzeniu głównej fermentacji.

Pierwsze kroki w domowym przygotowywaniu win mogą okazać się nie lada wyzwaniem. Jednak z czasem nabiera się większej wprawy. W Leroy Merlin mamy produkty dla winiarzy na każdym etapie zaawansowania.

Kamionki, weki, słoje – kiszonki i przetwory

Kiszonki własnej produkcji, tak samo, jak owocowe dżemy, konfitury czy przeciery, cieszą znacznie bardziej niż produkty łatwo dostępne w sklepach. Mają też dużo lepszy skład, a w związku z tym są zdrowsze. W Leroy Merlin znajdują się pojemniki do przechowywania oraz kiszenia, w tym:

  • słoiki na przetwory – dostępne w różnych pojemnościach i kształtach. Można w nich przechowywać zarówno dżemy, kiszone ogórki, kapustę czy marynowane grzyby, jak i przeciery do zup. Szklanych słoików nie należy wyrzucać. Wystarczy je umyć (najlepiej w zmywarce w wysokiej temperaturze), aby pozbyć się zapachu po wykorzystanych przetworach. Słoiki najczęściej dostępne są razem z zakrętkami;
  • słoje szklane – mają zazwyczaj większe pojemności niż tradycyjne słoiki. Często wyposażone są w uszczelkę i klips dociskający. Nadają się do pasteryzowania. Można w nich przez długi czas przechowywać nalewki, przetwory np. owoce w syropie czy większe ilości kiszonek. Bardzo dobrze sprawdzą się również jako pojemnik na herbatę, kawę, suszone grzyby i inne produkty; ;
  • zakrętki – do słoików typu twist-off. Gwarantują hermetyczne zamknięcie przetworów. Kupując zakrętki, należy sprawdzić ich średnicę (by pasowała do otworu słoika) oraz liczbę bolców (inaczej zaczepów) widocznych po wewnętrznej stronie zakrętki. Liczba bolców (zwykle 4 lub 6) powinna odpowiadać liczbie żłobień tworzących gwint na szyjce słoika; ;
  • etykiety – ich podpisanie i przyklejenie do słoja pozwoli na szybką identyfikację zawartości. Należy jednak pamiętać, że najpierw nanosimy na nie pismo, a dopiero potem przyklejamy na słój czy butelkę;
  • kamionki – tradycyjne pojemniki dedykowane przede wszystkim kiszonkom. Ogórki lub kapustę wkłada się do środka, zalewając specjalną solanką. Całość przykrywa się najczęściej (i najprościej) czystym talerzykiem i dociska kamieniem. W środku kamionki zachodzą procesy fermentacji mlekowej i już po kilku dniach można cieszyć się zdrową przekąską;
  • szczypce – bez nich trudno wyobrazić sobie proste (ale i higieniczne) wyjmowanie ogórków i kapusty z głębokiego naczynia;
  • lejki – służą przede wszystkim do przelewania soków do butelek. Dzięki nim do minimum ogranicza się ryzyko rozlania produktu na blat lub podłogę, co znacznie ułatwia i usprawnia pracę.

Kiełkownice – kiełki domowej produkcji

Kiełki to źródło witamin i mikroelementów. Dodawane do codziennych posiłków pomagają nam zachować zdrowie. Jak hodować kiełki w domu? Najlepiej przy pomocy kiełkownicy. To urządzenia bardzo proste w użyciu, mogą być jedno- lub wielopoziomowe. Na każde piętro wystarczy wysypać nasiona, a następnie od góry wlać wodę, której nadmiar spłynie na samo dno kiełkownicy. Taka woda nadaje się między innymi do podlewania kwiatów, dlatego nie trzeba jej wylewać do zlewu. W Leroy Merlin dostępne są dwa rodzaje kiełkownic:

  • kiełkownica jednopoziomowa – jest to pojemnik niewielkich rozmiarów i służy do jednoczesnego wysiewu tylko jednego rodzaju kiełków. W zestawie znajduje się także paczka nasion;
  • kiełkownica wielopoziomowa – umożliwia hodowlę więcej niż jednego rodzaju kiełków.

Suszarki do żywności i drylownice

Koniec lata i wczesna jesień sprzyjają zbieraniu grzybów w okolicznych lasach. To także najlepszy czas na zbiór soczystych jabłek, gruszek czy śliwek. Suszenie grzybów i owoców tuż po zbiorach pozwala na długi czas zamknąć w nich aromat. Jabłkowe i gruszkowe chipsy są zdrową przekąską. Można je też dodawać do ciepłych herbat. Natomiast suszone grzyby doskonale nadają się do aromatycznych sosów oraz zup czy bigosu.

Suszarka do grzybów wyposażona w kilka poziomów ułatwi suszenie dużej ich ilości. Taki rodzaj przetwarzania termicznego warzyw i owoców pozwala na zachowanie ich cennych wartości odżywczych oraz witamin. Przy wyborze suszarki do warzyw i owoców warto kierować się mocą urządzenia, która przekłada się na efektywność jego pracy. Ważnym elementem jest też możliwość regulacji temperatury, dzięki czemu dopasujesz stopień grzania do suszonych produktów i etapów obróbki cieplnej. Najlepiej wybierać modele energooszczędne.

Drylownica do wiśni, czereśni i mirabelek pomoże w szybki sposób pozbyć się pestek z owoców. Jest to doskonała alternatywa dla długiego i żmudnego procesu drylowania wiśni własnoręcznie. Gotowe owoce bez pestek można wykorzystać do przygotowania dżemów, nalewek, przetworów lub soków. Drylownice są bardzo proste w obsłudze, dlatego mogą je używać nawet dzieci podczas wspólnego gotowania z rodzicami.

Termometry do żywności

Gotowanie potraw wymaga dostosowywania wysokości temperatur do konkretnego rodzaju pożywienia. Termometr kuchenny ma szerokie zastosowanie. Służy m.in.:

  • do pieczenia mięsa – jest to szczególnie ważne, jeśli piecze się większy kawałek mięsa, np. schab, szynkę, całego kurczaka czy kaczkę. W przypadku większych mięs to temperatura jego środka determinuje gotowość do spożycia. Natomiast skórka przyrumienia się szybciej, co może dawać błędne przekonanie o miękkości mięsa wewnątrz;
  • do pieczenia ciasta – termometr kuchenny pozwoli na ocenienie, czy ciasto jest w środku upieczone. Jego użycie może uchronić nas przed przykrą niespodzianką, jaką jest zakalec;
  • do pieczenia zapiekanek – zapiekanki, w tym słynne lasagne, to pyszna, włoska potrawa, której temperaturę należy kontrolować. Jeśli będzie za niska, makaron może być twardy, a mięso surowe. Za wysoka z kolei sprawi, że wszystko zbyt szybko się wysuszy i przypali.

Skrzynki, beczki i pojemniki, czyli jak prawidłowo przechowywać żywność

Przechowywanie większej ilości żywności poza lodówką wymaga zakupu specjalnych pojemników, w tym beczek plastikowych, skrzynek na owoce czy worków na kiszonki. Im dłuższe przechowywanie, tym większe ryzyko zepsucia produktów. Warto przechowywać je w niskich temperaturach, np. w domowych piwnicach i spiżarniach. Taki sposób zabezpiecza żywność przed zepsuciem.

W beczkach plastikowych przygotowuje się i przechowuje przede wszystkim kiszonki: ogórki i kapustę kiszoną. Pojemniki mają szczelną pokrywę, która zapobiega przedostawaniu się do środka powietrza i wilgoci, zapewniając właściwy przebieg fermentacji mlekowej.

Skrzynki na owoce dostępne w Leroy Merlin pozwalają na przechowanie większej ilości owoców lub warzyw (głównie jabłek, ziemniaków czy cebuli). Warto jednak pamiętać, aby przechowywać je w chłodniejszym miejscu (optymalna temperatura to 10 – 15 stopni Celsjusza), w którym nie ma zbyt dużo wilgoci. W przeciwnym razie pożywieniu grożą procesy gnilne i pleśnienie.

Worki do kiszonek o dużej pojemności służą do kiszenia kapusty w beczkach. Worek wykonany z tworzyw sztucznych umieszczony we wnętrzu beczki chroni kiszone warzywo przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Wyściełanie nim beczki zwiększa jej szczelność i minimalizuje ryzyko wylania się solanki na zewnątrz. Te specjalne worki wykonane są z tworzyw bezpiecznych dla zdrowia, nadających się do kontaktu z żywnością.