Menu
Produkty
Produkty
Filtry
Promocje
Dostępność
Cena (zł)

Zioła i warzywa

Zioła ustawione na kuchennym parapecie będą praktyczną ozdobą o niesamowitym zapachu. Świeża bazylia i oregano dodadzą intensywny aromat daniom w stylu włoskim. Różne odmiany mięty można wykorzystać do napojów i drinków, które z pewnością przyniosą orzeźwienie w upalne dni. Inne zioła takie jak tymianek i rozmaryn przydadzą się do potraw mięsnych i ryb.

Wszystkie produkty(51)

z3

16,99 zł/ szt.

16,99 zł/ szt.

16,99 zł/ szt.

16,99 zł/ szt.

16,99 zł/ szt.

16,99 zł/ szt.

14,99 zł/ szt.

14,99 zł/ szt.

14,99 zł/ szt.

14,99 zł/ szt.

17,99 zł/ szt.

44,99 zł/ szt.

37,99 zł/ szt.

37,99 zł/ szt.

37,99 zł/ szt.

(1)
37,99 zł/ szt.

99,90 zł/ szt.

169 zł/ szt.

Dowiedz się więcej

Żadne przyprawy nie dają takiego aromatu, jak świeżo zerwane zioła. Podobnie jak nic nie smakuje równie dobrze, co samodzielnie wyhodowane warzywa. Na pewno o wiele łatwiej jest zapewnić sobie takie przyjemności, gdy posiada się przydomowy ogród – nie jest to jednak koniecznością! Wiele ziół i warzyw można uprawiać w donicach, dzięki czemu ich hodowla możliwa jest także na miejskich balkonach, tarasach czy parapetach.

Zioła w doniczkach – jakie wybrać i jak je pielęgnować?

Zioła są niezwykle uniwersalne. Sprawdzą się w formie naparów, jako dodatek do oliwy, sałatek, zup i wielu innych dań. Można je też suszyć lub zamrozić. Zioła zdobią przestrzeń – stanowią urozmaicenie we wnętrzach, a do tego pięknie pachną.

Jakie zioła wybrać? Wśród ziół uprawianych w doniczkach lub możliwych do zasadzenia w przydomowym ogrodzie, warto m.in. wymienić:

  • bazylię – świetna do sałatek, dań na ciepło, jak i w formie pesto. Znana przede wszystkim z dań kuchni włoskiej. Lubi stanowiska słoneczne i podłoże o dość wysokim poziomie wilgotności;
  • kolendrę – w ostatnich latach staje się w Polsce coraz popularniejsza, co dzieje się m.in. za sprawą wzrostu zainteresowania kuchnią azjatycką, gdzie jest dość często stosowana. To roślina jednoroczna, lubi słońce i wilgotne podłoże o lekko kwaśnym odczynie;
  • lubczyk – przyprawa dodawana często do dań mięsnych, ale też zup, sałatek czy sosów. Lubi słońce, ciepło oraz umiarkowanie wilgotne, przepuszczalne, niezbyt zwięzłe podłoże. Wymaga przy tym dużej ilości składników odżywczych, dlatego warto pamiętać o odpowiednim nawożeniu;
  • rozmaryn – znajduje zastosowanie jako przyprawa do mięs, zup, sosów. Najlepiej uprawiać go w podłożu o zasadowym pH (wyższym) oraz na dobrze nasłonecznionym stanowisku Rozmaryn pięknie kwitnie. Zwykle w okresie kwiecień-lipiec pokrywa się drobnymi kwiatkami (zazwyczaj niebieskimi) – pszczoły je uwielbiają;
  • oregano – przyprawa najbardziej kojarząca się z pizzą. Sprawdza się także w innych daniach kuchni włoskiej (i nie tylko). Preferuje słońce, ciepło i umiarkowanie suche podłoże, które powinno być przy tym dobrze przepuszczalne.

Wybór ziół do samodzielnej uprawy jest naprawdę duży. Poza wymienionymi wyżej bardzo popularne są także: majeranek, melisa, mięta, tymianek, szczaw. Wszystkie osoby, które cenią sobie zarówno kulinarne, jak i zdrowotne właściwości ziół, na pewno znajdą coś dla siebie.

Uprawa warzyw – własny ogródek (także na parapecie)

W przypadku warzyw jest dość podobnie jak w kontekście opisanych wyżej ziół. Niektóre z nich także znakomicie mogą rozwijać się w donicach, dzięki czemu ich hodowla jest możliwa nie tylko w ogrodzie, lecz także na balkonie czy nawet parapecie. Do tego typu uprawy poleca się m.in. paprykę. Należy jednak pamiętać, że wiele jej odmian to rośliny ozdobne, których owoców nie powinno się jeść – w teorii są jadalne, lecz bardzo łatwo np. o poparzenia wokół ust, dlatego odradza się nawet ich próbowanie. Przykładem jest papryka ozdobna Jad Joker (pieprzowiec roczny). Wśród innych ozdobnych rodzajów można wymienić też np. Hot Chili Fiesta czy paprykę Hot Chili Red.

Jako warzywo, które można zasadzić w doniczce, poleca się także pietruszkę – okres jej sadzenia przypada na wiosnę i lato. Tego typu sadzonki preferują słoneczne stanowiska i wilgotne podłoże. Kolejną opcją są pomidory, przede wszystkim rodzaje drobnoowocowe, które potocznie nazywa się koktajlowymi. Warto pamiętać, że nie lubią wiatru, lecz bardzo potrzebują dobrego nasłonecznienia.

Co więcej, w większych pojemnikach balkonowych można uprawiać też np. bakłażany, cukinię czy botwinę. Grunt to dopasować się do ich indywidualnych wymagań, przede wszystkim tych względem wilgotności, nasłonecznienia i temperatury – jeśli się im sprosta, efekt będzie nie tylko piękny wizualnie, lecz także smaczny!

Szukasz praktycznych wskazówek?

Znamy odpowiedź na Twoje pytania! Zobacz skuteczne porady, które przygotowaliśmy z ekspertami Leroy Merlin.