Nasiona i grzybnie

Nasiona pozwolą nam wyhodować różnorodne rośliny na naszej działce i w ogródku. Do wyboru mamy nasiona warzyw i owoców, nasiona kwiatów, nasiona ziół i kiełków oraz poplonów. Jeśli nasza uprawa ma być ekologiczna warto pokusić się o zakup nasion typu 'BIO'. Jeśli natomiast chcemy, aby trawa w ogrodzie spełniała nasze oczekiwania dobierzmy jej nasiona w zależności od sposobu użytkowania.

Uprawa roślin z nasion tylko na pierwszy rzut oka wygląda na pracochłonną. Tak naprawdę każdy może się nią zająć – bez względu na to, co i gdzie planuje wyhodować. Włożona w uprawę praca przyniesie same korzyści: kwiaty na rabacie będą nie tylko pięknie wyglądały, ale i przyciągną do ogródka pożyteczne pszczoły i inne owady; uprawiane bez szkodliwej chemii owoce, warzywa, zioła i grzyby zachwycą cię smakiem. Sprawdź, jak je wyhodować, i przekonaj się, że nie jest to trudne zadanie.

Gdzie i kiedy wysiewać nasiona?

Na początku wybierz miejsce, gdzie chcesz uprawiać rośliny. W ogrodzie masz duży wachlarz możliwości: rabata, grządka, donice ogrodowe, warzywniki oraz tunele i szklarnie. Na balkonie rośliny możesz hodować w skrzynkach balkonowych, gazonach, donicach oraz warzywnikach. W domu sprawdzą się różnego rodzaju doniczki, paletki, miniszklarenki oraz kiełkownice.

Bez względu na to, gdzie znajdzie się twoja uprawa, zwróć uwagę na panujące warunki atmosferyczne. Stanowisko podane na opakowaniu nasion wskazuje, jakie nasłonecznienie toleruje roślina. Ważne jest też regularne podlewanie. Zwykle wystarczy konewka, a dla bardziej zaawansowanych hodowców poleca się automatyczne nawadnianie kropelkowe, dzięki któremu zaoszczędzisz wodę i nie będziesz musiał pamiętać o podlewaniu.

Jak i kiedy wysiewać nasiona? Wszystkie te informacje – dotyczące warunków uprawy oraz odstępów i głębokości siania, a także odpowiednich miesięcy – znajdziesz na opakowaniu. Jeśli aura na zewnątrz nie sprzyja kiełkowaniu roślin, możesz przygotować rozsadę w domu. Jak to zrobić? W doniczkach i paletach wyhoduj siewki z nasion, a następnie przesadź je do większych donic lub do gruntu. Inny sposób na wcześniejszy wysiew i wydłużenie okresu wegetacyjnego to sianie w szklarni lub tunelu ogrodniczym – osłonią one rośliny przed wiatrem oraz niskimi temperaturami.

Rodzaje nasion i ich zalety

Nasiona możemy podzielić na nasiona roślin ozdobnych i jadalnych. Warto wiedzieć, że niektóre kwiaty ozdobne, takie jak bratki, mniszki i nagietki lekarskie czy też lawenda, są jadalne. Można je wykorzystać jako smaczną dekorację dań lub do przygotowania sałatek, sosów i do barwienia potraw. Osoby dbające o zdrowie mogą sięgnąć po nasiona BIO, które z powodzeniem można stosować w uprawach ekologicznych. Do wyboru masz nasiona kwiatów, ziół, warzyw i owoców oraz nasiona na kiełki.

Nasiona można podzielić również ze względu na formę, w jakiej są sprzedawane. Te najpopularniejsze to:

  • tradycyjne,
  • otoczkowane,
  • na taśmie,
  • na macie,
  • na krążku.

Nasiona tradycyjne spotyka się najczęściej. Ich wielkość zależy od gatunku. W wielu przypadkach możesz uzyskać je samodzielnie z poprzednich upraw, jednak znacznie szybciej i łatwiej kupić gotowe nasiona. Tradycyjne nasiona należy wysiać w przygotowanym podłożu – w tym celu wytycz rowki w rzędach, nasiona umieść w środku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie przykryj całość ziemią i podlej.

Nasiona otoczkowane są większe od tradycyjnych, dlatego łatwiej je wysiać i równo rozmieścić w rzędach. Otoczka chroni nasiona przed patogenami i poprawia ich właściwości. Często w składzie otoczki dodawane są startowe dawki nawozów, dzięki czemu nasiona kiełkują szybciej i charakteryzują się regularnym wzrostem. Nasiona otoczkowane należy wysiewać tak jak nasiona tradycyjne.

Nasiona na taśmie, macie lub krążku są jeszcze wygodniejsze w uprawie. Matę wystarczy rozłożyć, przykryć ziemią i podlać. Nasiona umieszczone są w cienkiej macie, która rozpuszcza się pod wpływem wody i nie pozostawia żadnego śladu. Odstępy między nasionami dostosowane są do gatunku, więc nie musisz się martwić o ich prawidłowe rozmieszczenie. Matę można też dowolnie przycinać, dzięki czemu dopasujesz jej wymiar do miejsca wysiewu. Nasiona na krążku, ze względu na swój kształt, stanowią idealne rozwiązanie do doniczek.

Nasiona kwiatów i roślin ozdobnych

Ładny, zadbany ogród nie obędzie się bez kwiatów oraz roślin ozdobnych. Jeśli chcesz jak najdłużej cieszyć się kolorami wokół domu, wybierz nasiona roślin o różnym terminie kwitnienia, a wysiew każdej partii rozłóż w czasie – taki zabieg sprawi, że rabata kwiatowa będzie kwitnąć i zachwycać barwami przez cały sezon. Kwiaty z powodzeniem możesz hodować również na balkonie. Coraz częściej na miejskich tarasach spotyka się efektowne kompozycje w skrzynkach balkonowych.

Do najczęściej uprawianych nasion kwiatów należą: stokrotka, bratek, petunia, aksamitka, aster i goździk. Gatunków i odmian jest znacznie więcej, dlatego każda kompozycja może być inna – to świetny sposób na oryginalną ozdobę domu i balkonu. Jeśli nie masz pomysłu na własną aranżację, sięgnij po gotowe mieszanki kwiatów. Wystarczy je wysiać i czekać na zaskakujący efekt.

Planując uprawę, zwróć też uwagę na typ rośliny. Do wyboru masz jednoroczne, dwuletnie i wieloletnie. Jak sama nazwa wskazuje, od tego zależy, przez ile sezonów będzie kwitła.

Kwiaty i rośliny ozdobne możesz uzyskać również dzięki cebulkom kwiatowym oraz sadzonkom. Cebulki wiosenne i jesienne, podobnie jak rośliny ogrodowe, sadzi się w gruncie o wskazanej porze roku.

Nasiona warzyw i owoców

Warzywa i owoce wyhodowane samodzielnie z nasion są smaczniejsze, a przede wszystkim wiesz, co jesz. Co prawda na efekt trzeba trochę poczekać, ale na pewno warto – nagroda będzie zdrowa i wyśmienita.

W domowych warzywnikach i na grządkach w ogrodzie niezmiennie od lat królują: pomidor, ogórek, marchewka i pietruszka, cukinia i dynia oraz rzodkiewka i cebula. Wśród owoców najpopularniejsze są truskawki i poziomki, choć nie brakuje nowości takich jak jagody Goji. Oprócz nasion masz do wyboru sadzonki warzyw oraz krzewy i drzewa owocowe. Oczywiście najlepiej zdecydować się na te rośliny, których owoce jesz najchętniej. Zwróć też uwagę na termin zbiorów, a wysiew zaplanuj tak, aby rozłożyć je w czasie – dzięki temu smakiem świeżych warzyw i owoców będziesz cieszyć się znacznie dłużej. Dodatkowo zbiór plonów będzie wtedy mniej pracochłonny.

Przed wysiewem nasion warzyw i owoców warto zaplanować, jakie rośliny znajdą się obok siebie. Pamiętaj, że nie wszystkie się „lubią”, ale są też „sąsiedzi”, którzy żyją ze sobą w zgodzie. Na przykład ogórek dobrze rośnie obok sałaty, kopru, selera, cebuli i słonecznika. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w internecie lub na opakowaniu nasion

Nasiona ziół

Zioła mogą mieć różne zastosowanie: jedne wykazują właściwości lecznicze, innym zawdzięczamy oryginalne walory smakowe, jeszcze inne mogą być ozdobą parapetu. Warto uprawiać własne zioła z nasion – masz wtedy pewność, że wyrosły w naturalnych warunkach, bez użycia nawozów sztucznych. Dodatkowo wysiew nasion jest bardzo prosty, zwłaszcza jeśli wybierzesz nasiona na macie lub krążku.

Rumianek, szałwia lekarska, lawenda lekarska czy też melisa to tylko niektóre z ziół leczniczych. Rumianek pomoże przy zaburzeniach pracy żołądka, szałwia lekarska jest doskonałym środkiem przeciwzapalnym, a olejek z lawendy ma działanie przeciwbakteryjne i uspokajające oraz ułatwia zasypianie. Melisa działa uspokajająco, pomaga w bezsenności oraz ma właściwości przeciwbólowe.

Zioła spotykane w kuchni to na przykład mięta, melisa i trawa cytrynowa, które świetnie sprawdzą się do przygotowania orzeźwiających napojów i dekoracji deserów. Do tradycyjnych potraw polskich najlepiej wyhodować majeranek, koperek, pietruszkę, lubczyk oraz tymianek. Do dań włoskich przydadzą się tak zwane zioła prowansalskie, w skład których wchodzą między innymi bazylia, oregano i rozmaryn. Oczywiście wybór należy do ciebie – nie bój się eksperymentować i twórz własne kompozycje.

Samo zdrowie, czyli nasiona na kiełki i microgreens

Kiełki i microgreens to rośliny we wczesnej fazie wzrostu. Microgreens, czyli minirośliny, różnią się od kiełków przede wszystkim wielkością. Podczas zbioru mają wykształcone liście, z kolei kiełki są mniejsze i bardziej przypominają pędy niż dorosłą roślinę. Różnicę widać też w sposobie uprawy. Nasiona na kiełki hoduje się w kiełkownicach lub po prostu w słoikach, czyli bez użycia ziemi. Minirośliny uprawia się natomiast na podłożu w pojemnikach i miniszklarniach.

Nie bez powodu kiełki i microgreens określa się jako superfood. Ich podstawowe zalety to:

  • duża zawartość witamin i składników mineralnych – zawierają znacznie więcej substancji odżywczych niż dorosłe rośliny, a ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na organizm;
  • łatwa uprawa – hodowla kiełków i miniroślin jest niezwykle prosta, nie zajmuje dużo czasu i miejsca w domu;
  • intensywny smak – w małej postaci zamknięta jest prawdziwa esencja, dzięki której nawet niewielka ilość daje podobny efekt jak zjedzenie dużej rośliny.
  • Oferta nasion jest bardzo duża: brokuł, rzodkiewka, jarmuż i fasola mung – to tylko niektóre z nich. Szeroki wybór sprawia, że na pewno znajdziesz coś dla siebie. A jeśli nie możesz się zdecydować na konkretną roślinę, wybierz mieszankę nasion.

    Grzybnie

    Grzyby na talerzu bez wizyty w lesie ani w sklepie? To możliwe! Dzięki grzybniom możesz samodzielnie wyhodować między innymi boczniaki i twardziaki.

    Jak uprawiać boczniaki? W domowych warunkach najlepiej sprawdzą się worki z sianem lub pnie, które należy nawilżyć wodą i zaszczepić grzybnią (szczepienie wykonuje się od kwietnia do września). Tak przygotowane worki lub pnie przechowuje się w ciemności i podlewa, a po pewnym czasie hodowla musi ujrzeć światło dzienne, żeby zainicjować pojawienie się kapeluszy. W przypadku worków z sianem po upływie kliku tygodni, w przypadku pni po kilku miesiącach. Dorosłe grzyby pojawiają się stopniowo.

    Boczniaki możesz wykorzystać tak jak tradycyjne grzyby leśne: marynowane będą jędrne i smaczne, smażone w cieście naleśnikowym można podać jako danie główne, a ugotowane i pokrojone w paski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy.

    Nie czekaj na sezon – wysiej nasiona i zaszczep grzybnie już teraz. Smacznego!