Grillowanie i akcesoria do grilli

Dobierz grill do swoich potrzeb

Wybierz miejsce grillowania

Grille ogrodowe gazowe, węglowe i elektryczne, Grill węglowy

Przy dużej różnorodności produktów zakup nowego grilla ogrodowego to nie lada wyzwanie. Przed zakupem zastanówmy się gdzie, jak często i w jakim gronie będziemy grillować. Grille elektryczne i gazowe są wygodne w obsłudze - łatwo się "rozpalają" i długo utrzymują stałą temperaturę. Najbardziej popularne są grille węglowe, których główną zaletą jest mobilność użytkowania. Nie zapomnijmy o dodatkowych rusztach, sztućcach i akcesoriach, które ułatwią weekendowe grillowanie.

Grillowanie to znakomity sposób na spędzenie wolnego czasu w gronie rodziny i znajomych. Wybór odpowiedniego grilla stanowi jednak nie lada wyzwanie. Na rynku od lat królują tradycyjne grille węglowe, lecz coraz popularniejsze stają się urządzenia gazowe i elektryczne. Sprawdź, jak dobrać grill do swoich potrzeb, na co zwrócić uwagę przed zakupem oraz po jakie akcesoria sięgnąć.

Na co zwrócić uwagę i jaki grill wybrać?

W pierwszej kolejności zastanów się, gdzie najczęściej chcesz grillować. Jeśli jest to otwarta przestrzeń np. ogród, działka rekreacyjna czy też tzw. plener – możesz wybrać między grillem węglowym, gazowym lub elektrycznym (o ile masz dostęp do prądu). Jeżeli planujesz grillowanie na miejskim balkonie zapoznaj się z panującymi regulaminami (wspólnoty, spółdzielni itp.) oraz przepisami przeciwpożarowymi. W większości przypadków używanie grilli gazowych i węglowych na balkonach jest zakazane - rozwiązaniem jest grill elektryczny.

Niezależnie od źródła ciepła, czy będzie to grill węglowy, gazowy czy elektryczny, musisz zwrócić uwagę na kilka rzeczy, które wpływają na komfort grillowania, są to:

  • powierzchnia, kształt i ilość rusztów,
  • pokrywa,
  • termometr,
  • półki i uchwyty,
  • kółka.

Wielkość rusztu powinna być dopasowana do liczby osób, dla których grillujesz. Najpopularniejsze są ruszty prostokątne, które pozwalają najlepiej wykorzystać dostępne miejsce, choć swoich zwolenników mają też ruszty okrągłe i owalne. W przypadku od 4 do 5 osób może wystarczyć pojedynczy, okrągły ruszt o średnicy ok. 40 cm. Jeśli jednak planujesz zapraszać więcej gości, a zazwyczaj ta liczba, to przedział 6 - 10 osób, musisz zaopatrzyć się w grill o większej powierzchni. Przyda się także dodatkowy ruszt, który podtrzyma ciepło wcześniej przygotowanych potraw. Grill dla 10 osób i więcej to już prawdziwy „kombajn”, dlatego musisz mieć sporo miejsca na jego ustawienie i przechowywanie. Ruszty w takim grillu najczęściej są dzielone. Co to oznacza? Jeśli chcesz używać połowę powierzchni (np. tylko 1 ruszt), jest to możliwe, dlatego jeśli zazwyczaj grillujesz dla kilku osób, ale zdarza ci się organizować przyjęcia w ogrodzie, rozważ kupno właśnie takiego grilla. Dwa ruszty z możliwością regulacji wysokości, w przypadku grilli węglowych, dają możliwość przygotowywania dwóch potraw jednocześnie, nawet jeśli wymagają innej temperatury. Podobnie w przypadku grilli gazowych, jednak tu wymagane są dwa ruszty i dwie pokrywy, dzięki czemu w osobnych komorach przygotujesz różne dania, co ważniejsze smaki i zapachy nie będą się mieszały.

Wybierając grilla zwróć uwagę czy ma on pokrywę – to ona decyduje co i w jaki sposób możesz grillować. Pokrywa daje możliwość przygotowania posiłku metodą bezpośrednią lub pośrednią. Pierwsza, prostsza ale dająca gorsze efekty – rozpal grill i ułóż surowe składniki na ruszcie. W ten sposób ryzykujesz jednak, że potrawa może przypalić się na zewnątrz i pozostać surowa w środku. Metoda pośrednia rozwiązuje ten problem – wykorzystanie pokrywy utrzymuje stałą temperaturę w środku i z łatwością przyrządzisz większe kawałki mięsa na grillu.

Kolejnym ważnym elementem jest termometr, dzięki któremu sprawdzisz dokładną temperaturę pieczenia i dostosujesz ją do zaleceń zawartych w przepisie.

Dużym ułatwieniem są także półki po bokach grilla oraz pod rusztem, na których możesz umieścić produkty i gotowe dania. Im więcej takich przestrzeni do dyspozycji, tym lepiej zorganizujesz pracę. Dobrze jeśli grill posiada uchwyty i haczyki, gdzie zawiesisz rozmaite akcesoria do grillowania np. szczypce, widelce i łopatki.

Kółka to ważny element w przypadku dużych grilli – znacznie ułatwiają transport urządzenia. Niektóre modele mają możliwość blokady kółek, dzięki czemu mamy pewność, że grill stoi stabilnie, nie przemieści się i nie spadnie z tarasu – zwiększa to bezpieczeństwo użytkowania.

Grille gazowe – dlaczego warto

Grille na gaz, dzięki swym zaletom zyskują na popularności, dlatego coraz więcej osób decyduje się na ich nabycie. Grill gazowy uwalnia cię od konieczności rozpalania węgla – nie brudzisz rąk, twoje ubranie nie pochłania zapachów rozpałki i dymu – „czysta” wygoda i przyjemność z grillowania. Rozpalenie grilla ogranicza się tylko do wciśnięcia przycisku zapalarki i przekręcenia pokrętła – w wybranych grillach zrobisz to jedną ręką, o ile włącznik zapłonu znajduje się w pokrętle.

Większość modeli wyposażona jest w termometr, pozwala to dokładnie kontrolować temperaturę, dzięki czemu przyrządzisz potrawy zgodnie z przepisem. Przyrządzenie większych porcji mięsa to również łatwizna, ponieważ podobnie jak w przypadku termometru, grille gazowe posiadają pokrywy (wyjątkiem są grille typu plancha oraz małe grille turystyczne). Pokrywa umożliwia grillowanie metodą pośrednią, dzięki czemu mięso będzie dobrze wypieczone i soczyste w środku.

Jaki grill gazowy wybrać?

W przypadku grilla gazowego warto zwrócić uwagę przede wszystkim na liczbę palników i ich moc. Pamiętaj też o ilości osób oraz pozostałych kryteriach wspomnianych wcześniej takich jak: wielkość rusztu, pokrywa z termometrem czy kółka.

Ilość i moc palników idą w parze – to znaczy, że większa ilość palników, daje większą moc grzewczą urządzenia, a to z kolei daje większe możliwości grillowania. Ważne jest również, w jaki sposób rozprowadzane jest ciepło – równomiernie rozłożone palniki oraz całe systemy (opatentowane przez różnych producentów) sprawiają, że w każdym miejscu rusztu panuje ta sama temperatura, zapewniając doskonale przyrządzone potrawy.

Ważnym dodatkiem jest też palnik boczny montowany zazwyczaj w półce bocznej grilla. Dzięki niemu podgrzejesz potrawy lub przyrządzisz dodatki takie jak ciepły sos czy ryż.

Możesz też kierować się marką i wybrać uznanego producenta Broil King czy Campingaz. Warto jednak wybrać świadomie kierując się radami i kryteriami opisanymi wyżej. Przykładowo grille Naterial będą równie dobre, ale w przystępniejszej cenie.

Jak czyścić grill gazowy?

Grill należy czyścić regularnie po każdym skończonym grillowaniu. Na początek sprawdź zalecania dotyczące użytkowania i konserwacji w instrukcji, aby mieć pewność, że wszystkie prace wykonasz poprawnie i nie stracisz gwarancji. Każdy producent może mieć inne wytyczne odnośnie czyszczenia. Uważaj jakich przyborów używasz do czyszczenia, żeby nie porysować i nie dopuścić do powstania rdzy.

Zalecane jest również wypalanie grilla na koniec gotowania. W tym celu zamknij pokrywę i ustaw wszystkie pokrętła na wysoką temperaturę ok. 300-350°C, dzięki czemu tłuszcz się spali, a resztki jedzenia na ruszcie ulegną zwęgleniu. Taki proces trwa ok. 10-15 minut (w zależności od intensywności zabrudzenia i grillowanych potraw), a ty w tym czasie możesz uprzątnąć naczynia. Nie odkładaj wypalania na później, najlepiej wykonać je tuż po skończonym gotowaniu, ponieważ grill jest wtedy rozgrzany, więc nie trzeba go rozpalać od nowa. Na koniec ostudź grill, zwęglone reszki usuń, a ruszt pokryj olejem.

Niektóre grille posiadają pewne funkcje ułatwiające czyszczenie np. łatwo dostępne miski i tacki ociekowe w grillach Naterial, czy możliwość mycia wybranych elementów w zmywarce w grillach Campingaz. Pamiętaj też o pokrowcu, który zabezpieczy grill przed deszczem i zabrudzeniami oraz pełnej butli gazowej, dzięki czemu grill będzie zawsze gotowy do pracy.

Grille węglowe – wybór tradycjonalistów

Od tego się zaczęło i trwa do tej pory… Węgiel drzewny lub brykiet i jego bardziej wymyślne odmiany (takie jak brykiet kokosowy) od lat ogrzewają przenośne grille na całym świecie. Zastosowanie tego paliwa powoduje, że przygotowane na świeżym powietrzu potrawy mają swoisty aromat.

Decydując się na tradycyjne paliwo, mamy do wyboru wiele mniejszych i większych urządzeń wykonanych z metalu lub żeliwa. Duże grille kuliste dają możliwość upieczenia nawet całego kurczaka, a mniejsze pozwalają na grillowanie kilku porcji mięsa lub warzyw jednocześnie. Stosunkowo nowym rozwiązaniem są grille jednorazowe, które z łatwością zabierzesz na wycieczkę lub plażę.

Szczególnym przypadkiem grilli węglowych są ogrodowe grille betonowe, które z racji swoich gabarytów i wagi montowane są na stałe. Murowane lub klejone elementy, stanowią element małej architektury – zadbaj by pasował do otoczenia.

Jaki grill węglowy wybrać?

Warto sprawdzić, czy grill posiada popielnik – specjalny zbiornik, gdzie gromadzi się popiół powstały podczas spalania węgla lub brykietu. Z jego pomocą łatwiej pozbędziesz się pozostałości i zmniejszysz ryzyko pobrudzenia rąk.

Wybierając grill węglowy zwróć uwagę, czy posiada on regulację rusztu – im więcej poziomów, tym dokładniej dopasujesz temperaturę. Zaletą będzie też osobny ruszt na węgiel, dzięki czemu misa grilla nie jest bezpośrednio narażona na rozżarzony węgiel, co zwiększa żywotność grilla.

Grille elektryczne – wygodna alternatywa

W porównaniu z grillami węglowymi, te elektryczne mają kilka ważnych zalet – mają niewielkie rozmiary, dzięki czemu łatwo je przechować. Charakteryzują się prostą obsługą, a niewątpliwą korzyść stanowi intuicyjny regulator pozwalający precyzyjnie ustawić żądaną temperaturę. Przystępna cena sprawia, że jest to urządzenie dla każdego. Kupując grilla elektrycznego warto zwrócić uwagę na moc.

Brak dymu to kolejna ogromna zaleta, zwłaszcza dla osób, które chcą grillować na miejskich balkonach i tarasach oraz w małym ogródku. To, co dla jednych jest zaletą, dla innych może być wadą: wielu smakoszy nie wyobraża sobie grillowania bez charakterystycznego zapachu.

Wybór należy do ciebie. Dobierz grill do swoich potrzeb.