Grillowanie i akcesoria do grilli

Kto z nas nie lubi grillowania w ciepły letni wieczór? Wspaniały czas na relaks i spotkania z rodziną i przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jeśli masz ogród, nie może w nim zabraknąć grilla - betonowego, bądź też przenośnego w zależności od potrzeb. Nie zapomnij także o różnego rodzaju akcesoriach i materiałach eksploatacyjnych takich jak podpałki czy węgiel drzewny. Nasz grill ogrodowy posłuży nam dłużej jeżeli zadbamy o niego stosując odpowiednie szczotkami i środki czyszczące do grilli. Dobrym uzupełnieniem potraw z grilla mogą być przysmaki serwowane z własnej wędzarni lub bezpośrednio z paleniska. Przyjdź do najbliższego sklepu Leroy Merlin i zapoznaj się z pełną ofertą.

Grille gazowe, węglowe i elektryczne, na kółkach lub bez, okrągłe lub prostokątne. A może stacjonarne palenisko betonowe na kilka rusztów? Które rozwiązanie będzie dla ciebie najlepsze? Wiele zależy od miejsca, w którym chcesz ulokować urządzenie, liczby osób, dla których chcesz przygotować posiłek oraz tego, jak często chcesz częstować najbliższych specjałami z grilla. Sprawdź, który grill wybrać, żeby wspólnie cieszyć się czasem spędzonym na świeżym powietrzu oraz wyszukanymi potrawami wprost z paleniska.

Grille gazowe – w plener i do ogrodu

Grill gazowy to nie jest urządzenie, które można stosować na balkonie. Mieszkanie w bloku obwarowane jest różnego rodzaju regulaminami (narzuconymi przez wspólnotę mieszkaniową lub spółdzielnię) i licznymi przepisami (w tym przeciwpożarowymi). Większość pochodzących z nich zapisów nie zezwala na używanie na balkonach innych grilli niż elektryczne. Dlatego, chcąc kupić grill gazowy, powinniśmy mieć dostęp do tarasu lub ogrodu. Grille gazowe to bardzo wygodne urządzenia. Łatwo je rozpalić, a następnie utrzymać stałą wysoką temperaturę. Co należy wziąć pod uwagę przed zakupem gazowego grilla? Na pewno liczbę osób, dla których będziemy przygotowywać posiłki. Wielkość rusztu powinna być determinowana właśnie liczbą biesiadników. Pod tym względem w sklepach Leroy Merlin mamy szeroki wybór – od grillów gazowych z powierzchnią rusztu odpowiednią dla grupy 1–5 osób aż do ponad 10 osób. Do liczby osób dostosować można również liczbę rusztów i palników. Najpopularniejszy standard to dwa ruszty na grillu, ale są dostępne również modele, gdzie rusztów jest aż sześć. W sklepach Leroy Merlin są także grille z jednym, trzema lub czterema rusztami. Na jednym ruszcie można grillować mięso, na drugim warzywa.

Pokrętła umożliwiają precyzyjną regulację temperatury. Duży wybór mamy też pod względem liczby palników. W grillu gazowym można wybrać pomiędzy jednym, dwoma, trzema, czterema a pięcioma palnikami. Podgrzewanie posiłków może odbywać się na rusztach prostokątnych, gdzie najbardziej efektywnie można wykorzystać dostępne miejsce, ale w Leroy Merlin dostępne są również grille gazowe z rusztami okrągłymi i półkami bocznymi na akcesoria. Można tam umieścić surowe produkty lub gotowe dania. Dodatkowe akcesoria można wywiesić na haczykach lub umieścić na uchwytach, w które powinien być wyposażony grill. Można zdecydować się też na grill z dodatkowym rusztem, który da się wykorzystać do podtrzymania ciepła wcześniej przygotowanych potraw.

Istotnym kryterium, które powinno decydować o zakupie grilla gazowego, jest fakt, czy ma on pokrywę. Jej posiadanie warunkuje metodę przygotowania posiłku na grillu - pośrednią lub bezpośrednią. Metoda bezpośrednia wykorzystywana jest przy braku pokrywy. Układa się wówczas składniki na ruszcie i czeka, aż będą gotowe. Istnieje ryzyko, że z zewnątrz potrawa będzie przypalona, a w środku surowa. Przy metodzie pośredniej korzysta się z pokrywy, co gwarantuje utrzymanie w środku stałej temperatury i równomierne grillowania nawet większych kawałków mięsa. Temperaturę można kontrolować na bieżąco, wybierając grill gazowy wyposażony w termometr.

Jeśli chcesz kupić duży grill, najlepiej zdecyduj się na sprzęt na kółkach, które ułatwiają transport urządzenia. Część modeli wyposażona jest w blokady kółek dla lepszej stabilizacji urządzenia i bezpieczeństwa użytkowników. Decydując się na zakup grilla, lepiej też zrezygnuj z modeli, na których trzeba rozpalać węgiel. W grillu gazowym rozpalenie urządzenia polega na uruchomieniu zapalarki i przekręceniu pokrętła. Po zakończeniu grillowania najlepiej od razu przystąpić do czyszczenia grilla. Producenci tych urządzeń zazwyczaj dołączają do nich konkretne zalecenia, w jaki sposób dbać o sprzęt i za pomocą jakich narzędzi, tak aby nie stracić udzielonej gwarancji. To, co należy zrobić na pewno, to wypalenie resztek tłuszczu po używaniu grilla. Wystarczy ustawić wszystkie pokrętła na wysoką temperaturę i zwęglić znajdujące się na ruszcie resztki. Po ostudzeniu ruszt należy oczyścić i polać olejem.

Grill elektryczny, czyli biesiada na balkonie

To doskonała alternatywa dla tradycyjnych grilli węglowych. Grille elektryczne są mobilne, zwykle mają niewielkie rozmiary, są proste w obsłudze i niedrogie w porównaniu do grilli gazowych. Grille korzystające z energii elektrycznej są najprostsze w czyszczeniu, a także bardziej bezpieczne. Niektóre modele – np. te z odczepianą grzałką – mogą być myte nawet w zmywarce. To jest zaleta, która przekonuje do zakupu.

Fakt, że podczas używania grill elektryczny nie emituje dymu, daje możliwość korzystania z tego urządzeniu na miejskim balkonie bez narażania się na łamanie przepisów i ewentualne konflikty z sąsiadami. Z tego samego powodu grill elektryczny jest również idealny do używania w niewielkich ogródkach. Utrzymywanie stałej temperatury grilla możliwe jest dzięki intuicyjnemu regulatorowi, który pozwala precyzyjnie ją ustawić. W sklepach Leroy Merlin dostępne są grille z rusztem prostokątnym i okrągłym do przyrządzania potraw dla grupy do 5 osób i większe, od 5 do 10 osób. Poszczególne modele różnią się mocą. Oprócz rusztu do grillowania zestaw elektryczny może posiadać ruszt do podgrzewania. Pozwala to łatwo podtrzymywać odpowiednią temperaturę grillowanych potraw.

Grill węglowy dla wielbicieli tradycyjnych rozwiązań

Nie byłoby grillowania, gdyby nie grill węglowy. Korzystanie z takiego grilla ma swój niepowtarzalny urok. Przenośna, lekka konstrukcja, miejsce na brykiet lub węgiel drzewny do podgrzania, a na koniec charakterystyczny aromat potraw, który ma wielu wielbicieli. Poza metodą podgrzewania potraw i technologicznym zaawansowaniem przy wyborze grilla węglowego należy zwracać uwagę na te same kryteria, które ułatwiają wybór grilla gazowego. To od liczby osób, dla których chcesz przygotowywać posiłki, zależy wielkość grilla i liczba potrzebnych rusztów. Wybierać możesz między jednym a trzema rusztami. Znaczenie ma także regulacja rusztu – więcej poziomów, na których można podgrzewać potrawy, pozwoli precyzyjniej dopasować temperaturę. W niektórych grillach zainstalowany jest także oddzielny ruszt na węgiel. Rozwiązanie to zwiększa żywotność urządzenia, ponieważ obudowa grilla nie jest bezpośrednio narażona na działanie gorącego węgla. Do swoich potrzeb trzeba dopasować również kształt rusztu, decydując się na prostokąt, okrąg lub owal. Na dużych kulistych grillach można nawet przygotować całego kurczaka. Kolejnym wygodnym rozwiązaniem dla grilla węglowego jest popielnik, czyli zbiornik, w którym gromadzi się popiół. Dla większej mobilności urządzenia można wybrać grilla na kółkach.

Najbardziej soczyste mięso otrzymasz, utrzymując jednakową temperaturę w grillu wyposażonym w pokrywę. Pokrywa ochroni też przed niespodziewanym deszczem. Dzięki niej proces grillowania jest pod kontrolą, zabezpiecza także przed gwałtownym zapłonem tłuszczu. Bieżąca kontrola temperatury będzie możliwa, jeśli grill posiada termometr. Z kolei dodatkowy atut w postaci bocznych półek pozwoli na odkładanie tam akcesoriów do grilla.

Grill na jeden raz

Od kilku sezonów coraz bardziej popularne są grille jednorazowe, które świetnie nadają się na wycieczkę za miasto. Można z nich korzystać w dowolnym miejscu. Grill jednorazowy wykonany jest z aluminium, jest więc bardzo lekki. Można na nim przygotować posiłek dla pięcioosobowej grupy. Do tego modelu nie jest potrzebny ani węgiel, ani rozpałka. Jest tani, lekki i niebrudzący w przenoszeniu. Po użyciu urządzenie wystarczy ostudzić i wyrzucić do kosza.

Grill ogrodowy betonowy

Duży zieleniec, piękna pogoda, liczne grono znajomych i talent kulinarny skłaniają ku temu, by przemyśleć postawienie na stałe grilla betonowego w ogrodzie. Grill betonowy jest solidnym, odpornym na zmienne warunki, użytkowym elementem architektury ogrodowej niezbędnym do wypoczynku na świeżym powietrzu. To sporej wielkości konstrukcja, dlatego trzeba starannie wybrać jej lokalizację w ogrodzie. Grille ogrodowe betonowe stawia się na stałe, wmurowując lub klejąc ze sobą poszczególne elementy. W ten sposób grill stanowi element użytkowy, który powinien dopasować się do otoczenia. Grill betonowy to rozwiązanie na węgiel, spełnia więc także wyobrażenie o tradycyjnym przygotowaniu potraw spowitych charakterystycznym aromatem dymu. Zaletą grilla betonowego jest odporność na wysokie i niskie temperatury. Rozmiary pozwalają na zainstalowanie w nim rożna, więc do grillowanych kawałków mięsa można dorzucić całego kurczaka. Grille betonowe dostępne w Leroy Merlin mogą pomieścić dania dla grupy do 10 osób oraz większej. Niektóre modele wykonane są z betonu zbrojonego i z dodatkiem kamienia naturalnego.

Palenisko lub kociołek do wyboru

Myli się każdy, kto sądzi, że kociołki to akcesoria używane wyłącznie przed laty przez wędrowców przemierzających bezdroża w poszukiwaniu szczęścia. Kociołek myśliwski czy palenisko dają znakomitą możliwość rozszerzenia smaków potraw przygotowywanych dla gości. Składniki, które umieszcza się w kociołku myśliwskim, przechodzą swoim smakiem i tworzą unikalną jakość potrawy o wyjątkowym aromacie. W sklepach Leroy Merlin dostępne są żeliwne kociołki na trójnogu wyposażone w zakręcaną pokrywę. Nadają się zarówno do pieczenia, jak i gotowania na ognisku. Ze względu na możliwość rozkręcenia poszczególnych części są bardzo łatwe w transporcie. Po zakupie kociołka na ognisko powinno się go umyć przy pomocy wody z dodatkiem piasku, a następnie wypalić z zastosowaniem oleju roślinnego. Przygotowane w ten sposób naczynie należy zostawić do ostygnięcia.

Akcesoria do grillowania

Grillowanie to także szereg akcesoriów, które umilają proces przygotowania smakowitych potraw oraz pełnią w jego trakcie bardzo konkretną rolę. Obecność sztućców podczas grillowania jest oczywista. Tacki można wykorzystać jako podkładki przy grillowaniu potraw, jednak kamień do pizzy czy kamień solny mogą już być pewnym zaskoczeniem dla biesiadników. Na tym pierwszym można przyrządzić włoską potrawę na grillu, kamień solny zaś to źródło minerałów i soli do potraw podczas grillowania. Wymienianie akcesoriów do grilla warto jednak zacząć od produktów, które służą do rozpalania. Mogą to być dmuchawy, wachlarze lub miechy, które przyspieszają rozżarzanie węgla lub brykietu. Czym jeszcze warto się zainteresować?

  • Wykorzystanie do grillowania deski cedrowej nada potrawom wyjątkowego aromatu i soczystości.
  • Kamienie lawy wulkanicznej ułatwią równomierną emisję ciepła do grillowanych potraw.
  • Fartuch do grilla będzie doskonale izolował ubranie przed zanieczyszczeniami.
  • Patelnie, woki, kosze i brytfanny to naczynia, które wykorzystać można nie tylko przy grillu gazowym. Dzięki nim na grillu może zagościć kuchnia z różnych zakątków świata.
  • Dodatkowy rożen pozwoli na przygotowanie całego kurczaka.
  • Różnej wielkości ruszty umożliwią dołożenie potraw i szybsze ich przygotowanie.
  • Termometr ułatwi kontrolowanie grillowania, można zakupić go dodatkowo w sklepach Leroy Merlin, jeśli posiadany grill go nie ma.

Podpałki, węgle, brykiet i akcesoria do rozpalania

Nie byłoby grillowania, gdyby nie różnego rodzaju akcesoria służące do rozpalania ognia. Dostępne w sklepach Leroy Merlin dmuchawy, wachlarze lub miechy przyspieszą rozżarzanie węgla bądź brykietu. Można zaopatrzyć się także w brykiet pakowany w 2,5-kilogramowe opakowania, węgiel drzewny czy drewienka aromatyczne, które nadadzą potrawom specyficznego aromatu. Do stacjonarnych grillów gazowych warto zaopatrzyć się w wydajne butle z gazem o różnej pojemności. Wielkość butli należy wybrać pod kątem częstotliwości grillowania. Jeśli grilluje się często, nie tylko w sezonie, to najlepiej wybrać butlę gazową o pojemności 11 kg, która pozwoli na dłuższe grillowanie. Trzeba jednak pamiętać, że większe butle nie zawsze mieszczą się wewnątrz mniejszych grilli i wtedy taka butla będzie musiała stać obok grilla.

Szczotka i środki czyszczące do grilli. Po zakończeniu wspólnej biesiady przychodzi moment na oczyszczenie grilla. Dbanie o urządzenie pozwoli na jego wielosezonowe bezawaryjne użytkowanie. Pomoże w tym szczotka ze stali, która wyczyści ruszt z przypalonego tłuszczu. Do bardziej uporczywych zabrudzeń przyda się skrobak, który w sklepach Leroy Merlin jest w zestawie ze szczotką. Dzieła dopełnią ściereczki do czyszczenia grilla przeznaczone do usuwania zabrudzeń powstałych w wysokiej temperaturze. Można je również wykorzystać do czyszczenia grilla elektrycznego. Zawierają w sobie detergenty, więc do czyszczenia urządzenia potrzebna będzie tylko woda.

Pokrowiec na grilla

Kiedy grill zostanie starannie oczyszczony, należy okryć go pokrowcem, by nie był bezpośrednio narażony na zmianę warunków atmosferycznych. Dostępne w ofercie Leroy Merlin pokrowce na grilla doskonale pozwolą zabezpieczyć go przed śniegiem, deszczem i słońcem. Wszystko dzięki wytrzymałej tkaninie, z której są wykonane. Pokrowce różnej wielkości można dopasować do rozmiarów grilla.