Kuchenki i grille turystyczne
Wszystkie produkty(19)
Dowiedz się więcej
Biwakowanie, samodzielne przygotowywanie posiłków i bliskość natury to dla wielu osób niezwykle atrakcyjna forma spędzania wolnego czasu. Ze względu na brak w tych warunkach ogólnodostępnych ułatwień (prądu, bieżącej wody, gazu itp.) wymaga starannego przygotowania. Z pomocą przychodzą kuchenki i grille turystyczne. Są lekkie, poręczne i niewymagające. Dzięki nim sprawnie i szybko można przygotować posiłek niemal w każdej sytuacji. Co warto o nich wiedzieć?
Grill turystyczny – rodzaje
Grille turystyczne dzielą się ze względu na rodzaj używanego w nich paliwa. Powszechnie dostępne są turystyczne grille węglowe i gazowe.
- Grill węglowy – jego najmniejsze wersje sprawdzają się jako rozwiązania turystyczne. Ich zaletą jest powszechna dostępność węgla i brykietu, wadami natomiast konieczność czyszczenia, brudzące paliwo oraz długi czas rozpalania. W wielu miejscach problematyczne może być również dymienie, a niektórym osobom przeszkadzać będzie udowodniona szkodliwość dla zdrowia potraw przyrządzanych w taki sposób.
- Grill gazowy – turystyczne wersje grilla gazowego, oprócz tradycyjnego palnika, wykorzystują również japońskie rozwiązanie Hitachi (stalowa płyta ogrzewana znajdującym się pod nią węglowym systemem grzewczym) z płytą ogrzewaną gazem. Rozwiązanie to ma szereg zalet: grill jest gotowy do użycia natychmiast po włączeniu, rozgrzewa się do wysokiej temperatury i jest bardzo łatwy do czyszczenia (brak uciążliwego popiołu i pyłu węglowego). Niestety ma dość duże gabaryty i wagę (2-7 kg).
Grill turystyczny – na co zwrócić uwagę?
- Wielkość – grill turystyczny powinien być dobrany stosownie do dostępności miejsca i liczby osób, które mają z niego korzystać. Najmniejsze modele wystarczają zwykle dla 3 osób.
- Funkcjonalność – jednorazowy grill turystyczny to rozwiązanie idealne dla 1-2 osób. Mimo że praktyczny, to z ekologią nie jest mu po drodze. Warto mieć na uwadze też fakt, że jest on raczej niestabilny (łatwo go przewrócić) oraz że trudno przyrządzić na nim posiłek. Plusem jest brak konieczności mycia i sprzątania grilla (po jego użyciu i ostygnięciu całość po prostu się wyrzuca). Bardziej stabilnym rozwiązaniem pozostaje większy, wielorazowy grill, który można po użyciu złożyć do bardziej kompaktowych rozmiarów.
Rodzaje kuchenek turystycznych
Podział kuchenek obejmuje przede wszystkim rodzaj zastosowanego paliwa: gaz, nafta, ropa, benzyna, spirytus, urotropina, drewno lub biomasa.
- Turystyczne kuchenki gazowe – niewielkie kuchenki z jednorazowym kartuszem z propan-butanem, który wystarcza do kilkunastu dni użytkowania. Palnik mocowany (nakręcany, mocowany rozporowo lub przebijany) do pojemnika z gazem jest mały, poręczny i lekki (najlżejsze ważą 45 g). Mankamentem takiej kuchenki może być nieskuteczność w czasie dużych mrozów, mniejsza stabilność i fakt, że na niewielkim palniku nie można ustawić większego naczynia.
- Kuchenki turystyczne na paliwo ciekłe – najczęściej to kuchenki na benzynę, rzadziej na ropę lub naftę. Wkłady do tego rodzaju kuchenek są wielokrotnego użytku, a paliwo można uzupełnić na każdej stacji benzynowej. Kuchenki te są cięższe od gazowych, ale również bardziej stabilne od nich. Sprawdzają się w niskich temperaturach. Około 0,5 l benzyny wystarcza na 5-8 dni użytkowania kuchenki.
- Uniwersalne kuchenki turystyczne – tzw. wielopaliwowe. Działają na benzynę i gaz. To jedna z droższych opcji, polecana w przypadku korzystania z nich w rejonach, gdzie trudno zdobyć jakiekolwiek paliwo.
- Kuchenki turystyczne na paliwo stałe – najmniejsze i najlżejsze wśród wszystkich kuchenek. Zasilane tabletkami z urotropiny, które palą się jakieś 5-10 minut. Kuchenki na drewno czy biomasę sprawdzają się jedynie w dobrych warunkach pogodowych i w lesie, gdzie jest pod dostatkiem opału. Trudno z nich korzystać w czasie deszczu lub w stale wilgotnym powietrzu.
Kuchenka turystyczna – jak wybrać tą odpowiednią?
Aby dobrze wybrać model kuchenki, należy kierować się warunkami, w jakich najczęściej ma być używana (temperatura powietrza, wilgotność, możliwości w zakresie zakupu paliwa do kuchenki itp.). Trzeba wziąć również pod uwagę regulacje prawne obowiązujące w różnych krajach lub środkach transportu (np. kartuszy gazowych nie można przewozić samolotem). Co jest najważniejsze przy zakupie kuchenki turystycznej?
- Warunki atmosferyczne, w jakich ma być używana kuchenka – modele gazowe są uniwersalne, ale trudno ich używać w niskich temperaturach, kuchenki na paliwa ciekłe sprawdzają się w zimnie, ale są cięższe i droższe, te opalane drewnem – są dobre jedynie na krótkie wypady w dobrych warunkach.
- Dostępność paliwa – dłuższe wyjazdy najprawdopodobniej będą wymagały jego uzupełnienia, a w przypadku niektórych rodzajów paliwa (gaz, spirytus) nie zawsze można je wozić ze sobą. Standardowy kartusz gazowy 300 g wystarcza na około 15 dni przeciętnego użytkowania w dodatnich temperaturach i jakiś tydzień w ujemnych lub bardzo niskich.
- Stabilna konstrukcja – kuchenka powinna posiadać możliwość stabilnego ustawienia na różnych powierzchniach.
- Waga zestawu – jeżeli cały ekwipunek ma być noszony na plecach, waga każdego elementu ma duże znaczenie.