Jak wyczyścić uporczywy brud w kuchni?

Chyba nikogo, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, nie trzeba przekonywać, jak ważna jest higiena. Dlatego, gdy spędzamy więcej czasu w domu, warto szczególnie zadbać o czystość w naszej kuchni. Dokładnie posprzątana to nie tylko estetyka i komfort przyrządzania posiłków. To także wolne od zanieczyszczeń i szkodliwych drobnoustrojów miejsce, gdzie możemy gotować i bezpiecznie przechowywać jedzenie.

Środki dedykowane do powierzchni kuchennych – dlaczego warto w nie inwestować?

Kuchnię warto sprzątać dedykowanymi środkami do czyszczenia powierzchni kuchennych. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – takie produkty nie tylko zapewnią perfekcyjny wygląd powierzchni kuchennych, lecz zadbają także o higienę wszystkich miejsc przechowywania i przygotowania żywności. Takie środki poradzą sobie bez trudu z największym wrogiem podczas kuchennych porządków, czyli zalegającym na powierzchniach tłuszczem.

Sprzątanie zawsze warto zacząć od kuchenki. Wbrew pozorom, dokładne sprzątnięcie płyty witroceramicznej, indukcyjnej lub nawet powierzchni emaliowanej to wcale nie taka prosta sprawa. Nie wystarczy przetarcie jej wilgotną ściereczką. Tłuszcz oraz resztki jedzenia na pewno nie ustąpią tak łatwo. Pozostawione na powierzchni kuchenki stanowić będą pożywkę dla bakterii. Tani środek do powierzchni i gąbka to również niewystarczająca metoda w walce z zanieczyszczeniami, ponieważ mogą one trwale porysować czyszczoną powierzchnię.

Najlepszym wyjściem jest wybór profesjonalnego płynu do mycia płyt kuchennych. Dokładnie usunie tłuszcz, a przy tym nie zniszczy powierzchni, a dodatkowo stworzy na niej powłokę ochronną.

Miejscem, o które również należy wyjątkowo dbać w kuchni, jest lodówka. Przed sprzątaniem należy wyjąć z niej jedzenie. Do mycia warto zaopatrzyć się w dedykowany środek do czyszczenia lodówek. Przy jego pomocy bardzo szybko i bez męczącego szorowania usuniemy tłuszcz, plamy po resztkach żywności oraz osady. Dobry płyn pozostawi po sprzątaniu przyjemny zapach i zneutralizuje woń jedzenia. W tak posprzątanej lodówce bez obaw będzie można przechowywać produkty spożywcze.

Dla zwolenników ekologicznych metod sprzątania istnieje alternatywa. Do czyszczenia i odświeżania lodówki dobrze przydadzą się produkty spożywcze i gospodarcze, takie jak ocet, soda i sól. Ocet należy zmieszać z wodą w proporcji 1:1, sodę połączyć z taką ilością wody, żeby powstała gęsta pasta, a dwie łyżki soli wsypać do litra ciepłej wody. Takimi mieszankami należy przetrzeć lodówkę, następnie spłukać lub przetrzeć szmatką nasączoną w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć.

Pamiętaj! Przed umyciem lodówki octem sprawdź, czy producent nie odradza tej metody.

Jeśli z lodówki wydobywa się nieprzyjemny zapach, warto postawić w niej miseczkę z kawą, która pełni funkcję pochłaniacza. W tej roli sprawdzi się również cytryna - wystarczy włożyć do lodówki połówkę owocu lub samą skórkę.

Jak pozbyć się brudu z piekarnika?

Do najbardziej zabrudzonych i trudnych do wyczyszczenia urządzeń w naszych kuchniach należy piekarnik. Dlatego, lepiej jest zapobiegać uporczywemu brudowi i spryskiwać wnętrze piekarnika roztworem octu i soli po każdym użyciu. Z lekkimi zabrudzeniami poradzi sobie także para wodna. Wystarczy włożyć do nagrzanego piekarnika naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem, poczekać kilka minut, aż para zacznie działać, a po wystygnięciu urządzenia przetrzeć je wilgotną szmatką.

Jeśli piekarnik jest bardzo zabrudzony i pokrywają go zaschnięte plamy oraz zwęglone resztki jedzenia, trzeba sięgnąć po mocniejsze środki. Uporczywe zabrudzenia da się usunąć roztworem kilku łyżek sody oczyszczonej, soli, octu spirytusowego i wody. Tak powstałą papkę trzeba nałożyć na całą powierzchnię piekarnika, poczekać 10-15 minut, aż zacznie działać i umyć piekarnik wilgotną ściereczką. Gdy brud zacznie ustępować, należy spłukać roztwór i wytrzeć piekarnik do sucha. Jeśli i ta metoda nie zadziała, pozostają chemiczne środki czyszczące.

Jak wyeliminować tłuszcz i osad z kamienia z kuchni?

Co z pozostałymi powierzchniami? Najkrótszy przepis na idealnie czystą kuchnię brzmi: regularne odtłuszczanie. Rzadko zdajemy sobie sprawę, ile drobinek tłuszczu pozostaje na wszystkich kuchennych powierzchniach. Rozwiązanie tego problemu jest proste – odtłuszczacz. Przy jego pomocy pozbędziemy się niehigienicznych osadów i sprawimy, że zanieczyszczenia nie będą się już tak łatwo osadzać.

Podczas kuchennych porządków nie można zapomnieć o czyszczeniu szafek kuchennych z zalegającej na nich warstwy tłuszczu. Na szczęście, z takim brudem łatwo poradzimy sobie, stosując mieszankę octu i wody. Należy wypełnić nią zraszacz (np. do kwiatków) i spryskać powierzchnię szafek. Po kilku minutach wystarczy przetrzeć je suchą szmatką. Działanie odtłuszczające ma także amoniak, który również można mieszać z wodą i wykorzystywać do sprzątania.

Pamiętaj! Na wiszących szafkach rozłóż suche ręczniki papierowe albo zwykłe kartki. Zapobiegnie to osadzaniu się kurzu i tłuszczu na wierzchu szafek. Dla utrzymania czystości raz na jakiś czas wymień ręczniki, a wierzch szafek przetrzyj wilgotną ścierką.

Innym, obok tłuszczu, problemem w kuchni są osady i kamień. Tu z pomocą przychodzi stary sposób naszych babć: ocet. Kwas doskonale radzi sobie z kamieniem na kranie, zlewie, a nawet powierzchniach plastikowych. Możesz wykorzystać ocet spożywczy lub zainwestować w ocet gospodarczy. Ma on żelową konsystencję, dzięki czemu nie spływa z miejsc, które nim czyścimy. Taki produkt pozostawi idealnie czystą i lśniącą powierzchnię.

Myjka parowa – niezastąpiona broń w walce z trudnymi zabrudzeniami

W walce o pożądaną czystość w kuchni, warto też zaopatrzyć się w dobre i wydajne urządzenia, na przykład myjkę parową. Taki sprzęt generuje gorącą parę poprzez specjalną dyszę. Umożliwia oczyszczenie praktycznie wszystkich wodoodpornych powierzchni. Gorąca para nie tylko usuwa brud i tłuszcz, ale też skutecznie rozprawia się ze szkodliwymi drobnoustrojami.

Myjka posiada różne końcówki. Dzięki nim mamy możliwość wyczyścić także bardzo małe lub trudno dostępne powierzchnie. Para może dotrzeć nawet do miejsc, których nie sposób jest wyczyścić w żaden inny sposób, np. szczelin czy przestrzeni pomiędzy lub pod meblami. Myjka świetnie sprawdzi się także do czyszczenia fug.

Parownica wielu osobom kojarzy się z dużym, ciężkim urządzeniem. Nic bardziej mylnego. Dostępne są myjki w różnych rozmiarach. Do mieszkania wystarczy myjka o gabarytach zwykłego odkurzacza. Dostępne są też małe parownice, które sprawdzą się w niewielkich pomieszczeniach, w tym właśnie w kuchni.

Czyszczenie przy pomocy myjki nie wymaga używania detergentów. Wysoka temperatura generowanej pary wystarcza, aby uporać się z brudem. Jeśli jednak zależy nam na usunięciu wyjątkowo opornych i utrwalonych zabrudzeń, warto sięgnąć po specjalne, dedykowane do parownic preparaty. Dobrym pomysłem jest skorzystanie z płynu do aktywnej piany. Jest on przeznaczony do parownic z dyszą pianową. Urządzenie generuje wówczas pianę o silnych właściwościach czyszczących. Piana musi zostać rozprowadzona na czyszczonej powierzchni i usunięta, zanim zdąży zaschnąć.

Rękawice ochronne – dlaczego warto w nie inwestować?

Na koniec warto wspomnieć o bardzo ważnej rzeczy, czyli o własnym bezpieczeństwie podczas porządków. Detergenty przeznaczone do kuchni mają za zadanie czyścić, dezynfekować i bezwzględnie rozprawiać się z brudem. Dlatego to bardzo silnie działające środki, które mogą podrażniać skórę. Podczas sprzątania należy więc pamiętać o rękawicach ochronnych, aby chronić skórę rąk.

Warto jednak pamiętać, że po sprzątaniu, nawet w rękawiczkach, należy natychmiast umyć ręce. Czasami podczas sprzątania może się zdarzyć, że dłonie zostaną silnie pobrudzone. W takich wypadkach warto sięgnąć po mocniejsze środki i użyć do wyczyszczenia rąk pasty BHP. Jest to produkt bezpieczny i przebadany dermatologicznie.

Nie ma co kryć – w każdej kuchni są zakamarki, których nikt nie lubi sprzątać. Dlatego, jeśli mamy więcej czasu na porządki, warto jednak zabrać się do pracy. Efekt na pewno poprawi humor i samopoczucie we własnych czterech ścianach.