Suszenie żywności. Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Suszenie to jeden ze sposobów konserwacji m.in. warzyw, owoców i grzybów. Polega na odparowaniu wody, co pozwala ochronić żywność przed rozwojem różnego rodzaju drobnoustrojów oraz hamuje procesy, które mogą prowadzić do zepsucia. Co więcej, suszenie sprawia, że nawet poza sezonem, kiedy dostęp do świeżych produktów jest ograniczony, można cieszyć się ulubionymi smakami. Podpowiadamy, jakie są metody suszenia, jakie produkty są w tym pomocne oraz jak powinien wyglądać cały proces.
Suszenie żywności – wady i zalety
Suszenie to jeden ze sposobów konserwacji żywności, dzięki któremu warzywa, owoce, ale też mięso, ryby, zioła, kwiaty i liście można przechowywać przez długi czas. Suszenie doprowadza do dużo niższych strat niż w przypadku mrożenia czy gotowania. Dodatkową zaletą suszonych produktów jest ich smak, który staje się silniejszy, bardziej skondensowany, intensywny. Jedynym minusem suszonych owoców jest ich duża kaloryczność, spowodowana wysoką zawartością cukru, błonnika i pektyn, a niewielką wody.
Domowe suszenie żywności – jakie są metody?
Suszenie w warunkach domowych jest jak najbardziej możliwe i – co ważne – bardzo proste. Pomagają w tym specjalne sprzęty, pasujące do każdej kuchni. Można wykorzystać do tego:
- sitko lub kratkę wystawioną na słońce (taki sposób suszenia będzie trwał dość długo);
- piekarnik (istnieje ryzyko przypalenia, suszenie jest droższe niż w suszarce do żywności);
- mikrofalówkę ze specjalnym programem (suszenie jest długotrwałe).
Jednak najlepsze parametry i stałą, optymalną temperaturę (bez ryzyka przypalenia) zapewniają suszarki do żywności. Ich efektywność i czas pracy zależą od mocy. W ofercie dostępne są suszarki 125 W o pojemności 13,5 l, 240 W oraz 350 W. Pozwalają one na stopniową regulację temperatury oraz ustawienie czasu suszenia, który będzie najodpowiedniejszy dla danego produktu.
Jak suszyć zdrowo i bezpiecznie? Temperatura i optymalne warunki
Dlaczego suszarki do żywności mają regulację temperatury? Każdy produkt spożywczy ma inną zawartość procentową wody, dlatego wymaga innych warunków, aby móc całkowicie się jej pozbyć:
- grzyby – wstępne suszenie w temperaturze 45-50°C, następnie można ją zwiększyć do 70°C. Czas suszenia w suszarce to ok. 5-6 h;
- jabłka, gruszki i inne twarde owoce – wstępnie 70°C, następnie ok. 50°C przez 5-12 h;
- morele, śliwki i inne miękkie owoce — ok. 45°C, po wstępnym suszeniu 60°C przez 10-18 h;
- zioła, kwiaty, liście – wystarczą 2-3 h w 35°C;
- warzywa – 6-12 h od 55 do 70°C;
- mięso – 6-12 h w temperaturze 60°C;
- ryby – 8-11 h w 60°C.
Suszoną żywność należy następnie przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, bez dostępu wilgoci. Aby zachowała chrupkość, warto umieścić ją w woreczku z tkaniny naturalnej, np. bawełnianym lub lnianym.
Suszenie grzybów w suszarce – jakie gatunki można suszyć?
Suszyć można właściwie wszystkie grzyby jadalne, jednak najlepsze rezultaty uzyskuje się przy okazach jędrnych, które nie zawierają dużej ilości wody. Najsmaczniejsze będą: pieczarki, borowiki, kurki, koźlarze, smardze, podgrzybki.
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw – jaką wybrać?
Wybierając suszarkę do żywności, warto wziąć pod uwagę następujące parametry:
- moc urządzenia, od której zależy efektywność, czas pracy oraz ilość suszonych produktów;
- regulacja temperatury – umożliwia suszenie produktów różnego rodzaju;
- regulowane otwory wentylacyjne – zapewniające optymalne warunki;
- pojemność i ilość sit – należy dobrać do wielkości zbiorów oraz różnorodności produktów do suszenia;
- wydajność spirali grzejnej – doprowadza powietrze bezpośrednio do każdego piętra suszarki.
Ile suszą się grzyby w suszarce?
Suszenie grzybów w suszarce do żywności trwa około 5-6 godzin. Czas ten zależy od gatunku, zawartości wody oraz sposobu, w jaki grzyby zostaną pokrojone (cienkie plasterki wysuszą się najszybciej).
Jak suszyć jabłka w suszarce?
Jabłka należy umyć i oczyścić z gniazd nasiennych. Można suszyć je ze skórką, dlatego warto wcześniej sparzyć owoce wrzątkiem, by pozbyć się filmu i wosku. Należy je też pokroić na cienkie plasterki (grubość 3-5 mm). Owoce układa się na kratkach suszarki tak, aby na siebie nie nachodziły. Na wstępie temperatura powinna wynosić około 70 stopni. Po kilku godzinach warto zmniejszyć ją do 50 stopni. Czas suszenia to około 5-12 godzin.
Jak suszyć śliwki w suszarce?
Śliwki należy dokładnie umyć i osuszyć, a następnie przekroić na pół i usunąć pestkę. Aby przyspieszyć proces, można dodatkowo wywinąć miąższ. Owoce układa się na sitku suszarki, skórką do dołu. Wstępne suszenie odbywa się w temperaturze 45 stopni. Po kilku godzinach można zwiększyć ją do 60 stopni. Suszenie śliwek będzie trwało ok. 10-18 godzin.
Jak suszyć pomidory w suszarce elektrycznej?
Pomidory należy umyć i osuszyć, a następnie przekroić na pół i usunąć zieloną, twardą część (pozostawiając gniazdo nasienne). Na sitku suszarki układa się je skórką do dołu. Można lekko posolić, aby potem móc przechowywać warzywa w zalewie z oleju. Optymalna temperatura to około 55-60 stopni. Czas potrzebny do wysuszenia pomidorów to około 12 godzin. Warto je przechowywać zalane olejem z dodatkiem ziół i czosnku.
Co i jak można jeszcze przygotować w suszarce do żywności?
W suszarce do żywności można suszyć również owoce egzotyczne, kwiaty, zioła, mięso lub ryby:
- zioła, kwiaty i liście – zebrane z własnego ogrodu lub kupione można lekko otrząsnąć i przebrać, a następnie umyć i osuszyć, pozostawiając na ręczniku papierowym. W suszarce należy ustawić temperaturę 35 stopni. Jednorazowo można suszyć jeden gatunek ziół, aby aromaty nie uległy zmieszaniu.
- ananas – należy obrać i pociąć go na plastry o grubości około 4 mm, a następnie suszyć w około 60 stopniach, najlepiej etapowo: 3 godziny suszenia, stygnięcie i powtórzenie całego procesu, aż do uzyskania zadowalających efektów;
- wołowina – cienko pokrojoną wołowinę suszy się w 60 stopniach przez 3 dni po 4-6 godzin;
- banany – plasterki o grubości 3 mm suszy się w 60 stopniach przez około 6-10 godzin;
- cebula – półcentymetrowe plastry suszy się w temperaturze 60-65 stopniach przez około 4-8 godzin.
Ile kosztuje suszarka do grzybów, owoców i innej żywności?
Suszarka do żywności z regulacją temperatury i 5-stopniowymi sitkami to koszt około 200-260 zł.
Ile prądu pobiera suszarka do grzybów?
Koszty i pobór prądu zależą od mocy urządzenia. Aby obliczyć kilowatogodziny, należy pomnożyć moc przez czas pracy suszarki. Przykładowo: sprzęt o mocy 125 W, w którym będzie suszyć się żywność przez 8 godzin, zużyje 1 kWh.
Jakie są tajniki suszenia żywności?
Podczas suszenia żywności warto pamiętać o:
- odpowiedniej temperaturze dobranej do rodzaju produktu;
- suszeniu etapowym, najlepiej przez kilka dni;
- suszeniu osobno żywności o intensywnym zapachu;
- dokładnym umyciu i wysuszeniu produktów przed suszeniem;
- tempie suszenia – im cieńsze kawałki, tym suszenie trwa krócej;
- przechowywaniu – suszona żywność powinna być przechowywana w suchym, chłodnym miejscu.
Materiały opracowane we współpracy z firmą BROWIN