Ekogroszek. Czym jest i jakie ma właściwości?

Opinii 0

Ekogroszek to materiał opałowy, który od lat cieszy się popularnością. Jest on produkowany z węgla brunatnego lub kamiennego, jednak nie posiada typowych dla tego surowca szkodliwych właściwości. Zobacz, jaki ekogroszek wybrać oraz jak i kiedy stosować to ekologiczne paliwo!

 Ekogroszek do pieca grzewczego

Człowiek, chcąc żyć w zgodzie z naturą lub tak, by szkodzić jej w minimalnym stopniu, zmuszony jest do szukania ekologicznych rozwiązań. Dotyczy to wielu sfer, w tym stosowania paliw opałowych. Świetnym sposobem na połączenie wydajności i zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych jest wykorzystywanie ekogroszku.

Ekogroszek – co to jest?

Ekogroszek to paliwo stałe produkowane z węgla kamiennego. Powstaje z pokruszonego i przesianego węgla, który następnie jest płukany. Dzięki technologii z ekogroszku usuwany jest miał, frakcje niepalne i substancje szkodliwe, które podczas spalania są uwalniane do atmosfery.

 

To sprawia, że w przeciwieństwie do węgla, ten rodzaj surowca jest przyjazny dla środowiska, powoduje znacznie mniejszą emisję gazów cieplarnianych, a jego spalanie wiąże się z niewielką produkcją popiołu. Dlatego jest nazywany paliwem nowej generacji.

Najważniejsze właściwości ekogroszku

Ekogroszek swoją nazwę zawdzięcza postaci, w jakiej jest sprzedawany. To uszlachetnione paliwo o granulacji 5–25 mm. Taka frakcja zapewnia wysoką kulturę spalania. Przy jego wyborze powinno się zwrócić także uwagę na inne kluczowe parametry:

 

 

  • Wartość kaloryczna, opałowa to ilość energii, jaką udaje się uzyskać z jednostki masy paliwa. Masa opałowa podawana jest w megadżulach na kilogram opału. Zaleca się wybór paliwa o wartości kalorycznej nie mniejszej niż 23 MJ/kg. Współczynnik w przypadku ekogroszku najwyżej jakości oscyluje w granicach 26–29 MJ/kg. Im wyższy współczynnik, tym mniejsze zużycie ekogroszku niezbędne do uzyskania pożądanej temperatury i utrzymania ciepła w domu. Kaloryczność powinna być oceniana przez parametr wartości w stanie roboczym (Q ir).

  • Zdolność spiekania determinuje m.in. szybkość spalania (spowalnia) i powstawanie większej ilości popiołu. Dobrej jakości ekogroszek charakteryzuje się niską spiekalnością RI = od 0 do 20. W produktach z najwyższej półki parametr nie przekracza wartości 10.

  • Zawartość popiołu – w tym wypadku sprawa jest oczywista. Im większy współczynnik, tym więcej generuje kłopotliwego popiołu. Najwyższa dopuszczalna wartość wynosi 10%.

  • Zawartość siarki – nie powinna przekraczać 1,2%, w przeciwnym wypadku to już nie jest ekopaliwo. Siarka w wyniku reakcji chemicznych przekształca się w dwutlenek siarki. To bezbarwny gaz o ostrym i gryzącym zapachu, działający drażniąco. Jest jedną z przyczyn „kwaśnych” deszczów i „smogu londyńskiego”. Ekogroszek ma niższą zawartość siarki od tradycyjnych paliw kopalnych

  • Wilgotność poniżej 10%. Wysoki współczynnik zmniejsza wartość opałową i świadczy o niewłaściwym przechowywaniu.

 

 Piec grzewczy na ekogroszek

Jaki piec na ekogroszek?

Przy wyborze pieca na ekogroszek zaleca się kierować kilkoma kluczowymi kryteriami: mocą, dostępnością podajnika i sterownikami.

 

  1. 1. Moc: powinna być dostosowana do metrażu domu i jakości izolacji. Starsze domy wymagają ok. 100–120 W/m2, najnowsze zaledwie 60 W/m2.

  2. 2. Podajnik: może być tłokowy lub ślimakowy. Służy do przekazywania i dozowania paliwa do komory spalania.

  3. 3. Sterowniki spalania: piec na ekogroszek może być wyposażony w sterowniki automatyczne lub dwustanowe. Pierwsza opcja jest wygodniejsza, ale mniej wydajna. Aby uzyskać większą efektywność pieca, lepiej wybrać sterownik dwustanowy. To rozwiązanie dla bardziej doświadczonych użytkowników. Jednocześnie wymaga poświęcenia czasu.

  4. 4. Rodzaj palnika: w piecach, które służą wyłącznie spalaniu ekogroszku, wystarczy podstawowa retorta – zwykła okrągła „fajka”. Przy stosowaniu różnych materiałów opałowych lepiej sprawdzi się palnik prostokątny lub rynnowy.

 

Ponadto wybierając piec należy zwrócić uwagę na: rodzaj wymiennika (poziomy i pionowy), sprawność cieplna (powinna oscylować na poziomie 80%) i zakres temperatury (od 50 do 90–100 stopni Celsjusza). 

Ekogroszek a ustawienia pieca

Nie ma uniwersalnej zasady na ustawienia pieca, w dodatku każdy model ma własne ustawienia fabryczne. Kluczem jest obserwacja procesu spalania, zbieranie doświadczenia i kierowanie się zdobytą wiedzą. Piec należy czyścić przynajmniej raz w tygodniu. Dotyczy to również kanałów kominowych.

Wady i zalety ekogroszku

Jedyną wadą ekogroszku jest początkowy koszt inwestycji, obejmujący zakup pieca. Późniejsze korzystanie jest bardziej opłacalne w porównaniu z wieloma innymi materiałami opałowymi. Optymalizacja spalania generuje oszczędności i zwrot inwestycji w przyszłości.

 

Opłacalność zwiększy dofinansowanie na wymianę pieca (należy sprawdzić informacje o dofinansowaniu wymiany pieca w swoim regionie). Zalety ekogroszku to wysoka wydajność, niska szkodliwość dla środowiska i mała ilość generowanego popiołu. Dużą wygodą jest również automatyzacja obsługi pieca.

 

Nie bez powodu do ekogroszku przekonuje się coraz więcej osób. Rozpowszechnienie ekologicznej technologii jest możliwe wtedy, gdy jest opłacalna. W tym wypadku to kryterium zostało spełnione.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jak rozpoznać czy ekogroszek jest faktycznie eko?

- Tutaj, podobnie jak w wielu innych przypadkach, produkt jest produktowi nierówny. Na rynku można natrafić na „podrobiony” ekogroszek, będący mieszaniną sklejonego miału. Trzeba kierować się podanymi powyżej parametrami, zwłaszcza wysoką kalorycznością. Dobry ekogroszek posiada certyfikat przyznany przez Instytut Chemicznej Przeróbki Węgla (klasę A lub B ICHPW).

 

Ekogroszek czy pellet – co wybrać?

- Zarówno ekogroszek, jak i pellet to paliwa wysokiej jakości, które wykorzystuje się, by ograniczyć emisję gazów cieplarnianych. Pod tym względem różnice są niewielkie. Pellet z reguły tworzy mniej popiołu i tu ma przewagę nad ekogroszkiem. Z kolei palenie ekogroszkiem jest nieco wydajniejsze, przez co bardziej opłacalne.

 

Jak wygląda ekogroszek?

- Są to po prostu dobre, oczyszczone frakcje węgla. Różnice w rozmiarze „bryłek” są niewielkie (5–25 mm).

 

Dodano: 16-12-2020
Uaktualniono: 18-12-2020