Przegląd akcesoriów do grillowania

Opinii 0

Grillowanie najczęściej kojarzy się z pieczeniem kiełbasek lub karkówki. Grill oferuje jednak większe możliwości kulinarne i wyższy poziom przyrządzania potraw na ruszcie. Aby było to możliwe i wygodne, warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria do grillowania. Dzięki nim przygotujesz dania, które zachwycą twoich gości i pozwolą przeżyć prawdziwą ucztę kulinarną.

Rożen do grillowania kurczaka

Akcesoria do rozpalania grilla

Rozpalanie grilla jest szczególnie uciążliwe w przypadku tradycyjnych i najpopularniejszych grillów węglowych. Jednak odpowiednie akcesoria ułatwią ten proces i znacznie go przyspieszą. Warto zaopatrzyć się w poręczną szuflę do węgla. Dzięki niej układanie węgla drzewnego na grillu będzie wygodniejsze, tak samo, jak późniejsze wybieranie popiołu.

 

Niezastąpiony jest także komin do rozpalania grilla. Dzięki niemu zapewnisz podpałce, węglowi czy brykietowi dopływ powietrza i odpowiednią temperaturę, co przyspieszy rozpalanie. Ponadto komin chroni podpałkę przed silnymi podmuchami wiatru.

 

Dostarczenie dodatkowego strumienia powietrza również przyspiesza rozpalanie żaru. W tym celu wykorzystaj dmuchawę. Może ona przybierać różne formy. Najprostsze rozwiązanie to wachlarz do grilla. Niestety, jest on dość niewygodny, ponieważ wymaga ręcznego wachlowania dla podsycania żar. Dużo wygodniejszy jest miech do rozpalania grilla. To bardzo wydajne narzędzie, którego można użyć także do rozpalania kominka. Dzięki metalowemu zakończeniu nie musisz się bać, że miech ulegnie uszkodzeniu od wysokiej temperatury. Inne rozwiązanie to dmuchawa ręczna do rozpalania grilla, gdzie podmuch powietrza wytwarzany jest za pomocą turbiny napędzanej korbką.

Rozpalanie grilla

Akcesoria ochronne

Grillowanie powinno być przede wszystkim bezpieczne. Pomoże w tym fartuch do grillowania, dzięki któremu uchronisz ubranie i skórę przed plamami z pryskającego tłuszczu. Skup się na przyrządzaniu potraw, zamiast uważać na plamy. Do kompletu powinieneś zaopatrzyć się również w rękawice kuchenne, które ułatwiają przenoszenie gorących półmisków i chronią przed poparzeniem.

Sztućce i szpikulce

W czasie grillowania nie można zapomnieć o sztućcach do grilla. Niezastąpione są szczypce, dzięki którym możesz chwytać grillowane jedzenie i z łatwością obracać je na drugą stronę lub przekładać na talerz. Przydatna jest także łopatka do grillowania. To alternatywa dla szczypców, która ułatwia przekładanie i zdejmowanie bardzo małych kawałków jedzenia. Za to widelec do grillowania z długimi dwoma ząbkami jest doskonały do nabijania mięsa i kiełbas.

 

Warto także mieć pod ręką pędzelek silikonowy, dzięki któremu można wygodnie nanosić tłuszcz i glazurę na grillowane produkty. Przydatny bywa również szpikulec do kiełbasek, który ułatwia ich pieczenie bez ryzyka oparzenia lub upadku kiełbasy do paleniska. Dla miłośników grillowanych warzyw i serów obowiązkowymi akcesoriami są szpikulce do szaszłyków.

Sztućce do grilla

Ruszty i uchwyty

Dzięki rusztom i stojakom można znacznie rozszerzyć menu grillowe. Miłośnicy grillowanego drobiu powinni zaopatrzyć się w stojak do pieczenia kurczaka, który umożliwia przygotowywanie drobiu w marynacie. Można go wykorzystać również do grillowania warzyw. Natomiast stojak do podudzi pozwoli przygotować mięso delikatne i soczyste, które nie przywiera do rusztu. Za to na płycie żeliwnej usmażysz jajka, warzywa i inne delikatne potrawy.

 

Bardzo przydatny bywa ruszt do grillowania ryb, który pozwala opiec potrawę w całości, bez przywierania. Co więcej, zdrowszą alternatywą dla zwykłego rusztu może być kosz do grillowania, który na dłużej zachowuje ciepło potraw. Przydatne bywają także specjalne uchwyty do kukurydzy na grilla. Do bezpiecznego grillowania przyda się również podnośnik/uchwyt do rusztu.

Inne akcesoria

Na grillu nie może zabraknąć hamburgerów. Nie warto jednak kupować mrożonych kotletów, najlepiej przygotować je od podstaw. Do tego przyda się prasa do burgerów. Dzięki niej usmażysz idealne i odpowiednio uformowane hamburgery.

Miłośnicy mięsa wędzonego powinni zaopatrzyć się także w pojemnik na zrębki do wędzenia, dzięki którym można nadać potrawie dodatkowego aromatu i smaku. Natomiast do grilla gazowego przyda się lawa wulkaniczna w formie kamieni, które rozprowadzają równomiernie ciepło do grillowanych potraw.

Praktycznym uzupełnieniem każdego grilla jest termometr do grillowania, który pozwala dokładnie kontrolować temperaturę pieczenia i tym samym umożliwia osiągnięcie najlepszych rezultatów.

Zobacz, o co pytali nasi klienci:

Czy zawsze trzeba chować grill po zakończeniu użytkowania?

- Po zakończeniu grillowania najlepiej schować urządzenie w bezpieczne miejsce, gdzie pozostanie do kolejnego spotkania towarzyskiego. Gdy nie ma możliwości schowania grilla, najlepiej zaopatrzyć się w specjalny pokrowiec na grill. Tak zabezpieczony posłuży przez wiele lat.

 

Czym można zastąpić jednorazowe aluminiowe tacki na grilla?

- Takie tacki są popularne, ale oznaczają generowanie śmieci. Najlepszą alternatywą są stalowe tace do grilla, których można używać wielokrotnie.

 

Jak skutecznie wyczyścić grill?

- Najlepiej zaopatrzyć się w specjalną szczotkę do grilla, która ma bardzo twarde włosie i szybko poradzi sobie nawet z największymi zabrudzeniami. Do przypalonych pozostałości po grillowaniu można użyć metalowej skrobaczki.

 

W jaki sposób zabezpieczyć mięso w oczekiwaniu na rozpalenie grilla?

- Jeśli nie ma w pobliżu lodówki, a dookoła panuje wysoka temperatura, w oczekiwaniu na rozpalenie grilla warto umieścić mięso na tacy grillowej z wkładem chłodzącym.

Dodano: 21-07-2020
Uaktualniono: 21-07-2020