Grille ogrodowe

Opinii 3

Grill stacjonarny czy przenośny?

Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniego grilla do naszego ogrodu, powinniśmy wpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, czy interesuje nas grill przenośny czy stacjonarny?

 

Grill stacjonarny sprawdzi się w przypadku, gdy w naszym ogrodzie zaplanujemy stałe miejsce do grillowania (grille takie ważą od 150 do 500 kg). Zaletą grilla stacjonarnego jest bez wątpienia jego trwałość, wielkość paleniska oraz możliwość ciekawego wkomponowania go w ogrodową architekturę. Osoby, które decydują się na takie rozwiązanie, często aranżują w swoich ogrodach stałe grillowe zakątki, w których znajdują się stół, krzesła bądź ławy oraz różne kuchenne sprzęty, czyli właściwie cała letnia kuchnia z jadalnią. Planując taki przytulny zakątek, pamiętajmy jednak o kilku rzeczach: nie ustawiajmy naszego grilla w pobliżu gałęzi drzew, zastanówmy się również nad tym by jego lokalizacja nie sprawiła, że unoszący się dym i zapach potraw będą przeszkadzały naszym sąsiadom. Warto również pomyśleć o podłodze z materiału ognioodpornego, łatwego do czyszczenia. Najpopularniejsze grille stacjonarne, wykonane z betonowych prefabrykatów, zazwyczaj nie wymagają budowy fundamentów, jednak warto wykonać dla nich betonową płytę, która ustabilizuje całą konstrukcję oraz odizoluje podstawę grilla od wilgoci z podłoża.

 

Natomiast zaletami grilla przenośnego są przede wszystkim duża mobilność i lekkość. Możemy ustawiać go w różnych miejscach naszego ogrodu albo nawet zabrać go ze sobą na dalszą wyprawę (niektóre grille można złożyć w wygodną walizkę).

Grille węglowe, gazowe i elektryczne

 

Najpopularniejszy rodzaj grillów to grille węglowe (do opału używamy węgla drzewnego lub brykietu). Jednak poza nimi na naszym rynku dostępne są grille gazowe oraz elektryczne. W grillach gazowych do opału wykorzystywany jest gaz z butli propan-butan i to rozwiązanie ma dużo zalet - grille gazowe są przede wszystkim łatwe w obsłudze i nie sprawiają problemów przy rozpalaniu. Dodatkowo szybko osiągają odpowiednią temperaturę grillowania, którą można w każdej chwili regulować.

 

Grille elektryczne są w ogrodach mniej popularne, jednak w naszych domach zyskują coraz większą rzesze odbiorców. Pozwalają na szybkie i zdrowe przyrządzanie posiłków i nie powodują dymienia.

Grille stalowe i żeliwne

 

Najmniejsze grille przenośne wykonane są najczęściej ze stali. Ich zaletą jest niewielka cena, mała waga oraz łatwość przechowywania i transportu. Wadą jest słaba wytrzymałość - rzadko kiedy takie grille wytrzymują dłużej niż jeden sezon oraz, paradoksalnie, mała waga - są przez nią bardziej wywrotne. Jednak jeżeli grillujemy tylko sporadycznie, to z pewnością spełnią swoją rolę.

 

Przez znawców kulinarnej sztuki grillowania wysoko cenione są grille żeliwne. Materiał z jakiego są wykonane, długo i równomiernie oddaje ciepło, dlatego przyrządzanie na nim potraw jest łatwiejsze. Poza tym grille żeliwne są zdecydowanie wytrzymalsze i dużo bardziej stabilne od swoich mniejszych, stalowych odpowiedników. Dodatkowo nie są od nich wiele droższe. Są jednak, ze względu na swój rozmiar i sporą wagę, trudniejsze do transportu w dalsze wyprawy.

 


Na rynku znajdziemy również duży wybór większych i solidnych grilli wykonanych ze stali. Taki grill, dobrej jakości, również będzie służył nam długo i pewnie.

Pokrywy, kółka, półeczki

 

Coraz większa popularność w naszych kraju, obok klasycznych grilli z otwartym paleniskiem, zyskują grille z pokrywą, opalane najczęściej węglem drzewnym. Pozwalają one na grillowanie w każdych warunkach pogodowych, a dzięki wewnętrznej cyrkulacji powietrza, w środku grilla utrzymuje się stała temperatura.

 

Kupując grill powinniśmy ponadto zwrócić uwagę na dodatkowe elementy, które sprawiają, że jest on bardziej ergonomiczny - są to na przykład: kółka, które ułatwiają jego przestawianie, wszelkiego rodzaju półeczki i deseczki do krojenia, szpikulce do nadziewania potraw czy możliwości ustawienia różnej wysokości rusztu.