Gotowanie na tarasie i w ogrodzie: grille, wędzarnie, kociołki i piece

Opinii 1

Pierwsze ciepłe dni zapraszają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Razem z nami do ogrodu przenosi się też kuchnia. Czasem wystarczy niewielki grill, aby oddać się rozkosznemu gotowaniu na tarasie i przyrządzić pyszne potrawy. Na tym jednak nie koniec!

W ogrodzie przygotujemy również pyszne zupy, upieczemy chrupiącą pizzę czy uwędzimy kiełbasę, ryby lub mięso. Podpowiadamy więc, jak wydobyć maksimum z ogrodowego grillowania!
 

Na co zwrócić uwagę przy wyborze grilla?

Grill ogrodowy gazowy na tarasieZacznij od odpowiedzi na poniższe pytania:

  • Jak często grillujesz - regularnie czy sporadycznie?

  • Kto Ci w tym towarzyszy - większe czy kameralne grono?

  • Gdzie zwykle grillujesz - w ogrodzie, na balkonie czy w terenie?

 

Zanim zdecydujesz się na zakup, warto sprawdzić, który grill najlepiej pasuje do twoich wymagań. Niewątpliwie jednym z najistotniejszych czynników weryfikujących użyteczność i przydatność grilla jest jego rozmiar.

Grill jednorazowy

Do plecaka, na rower albo do kajaka zapakujemy grill jednorazowy. Jest lekki, niewielki i ma postać aluminiowej tacki, sprzedawanej w komplecie z podpałką i węglem. Niestety, jest to niezbyt ekologiczne rozwiązanie, bo grilla można użyć tylko raz.

Grille węglowe ze składanym stelażem

Niewielkich rozmiarów są też grille węglowe ze składanym stelażem. Najprostsze modele mają niewielki ruszt, który zaspokoi apetyt dwóch osób. Natomiast, jeśli nasze urządzenie ma posłużyć do gotowania na większych imprezach, warto zainwestować w grill z dwoma rusztami, dzięki którym zyskamy możliwość przygotowania kilku potraw jednocześnie.

Grille gazowe - małe, profesjonalne kuchnie

Rozbudowane grille gazowe to urządzenia pokaźnych rozmiarów, które mają nie tylko duże ruszty, lecz także dodatkowe blaty do odkładania jedzenia i akcesoriów do grillowania, a nawet specjalne półki na naczynia do serwowania gotowych potraw. Wyglądają prawie jak profesjonalna kuchnia.

Grille stacjonarne i przenośne

Wygodę użytkowania grilla podnoszą m.in. kółka przy stelażu, dzięki którym łatwo przestawisz go w różne części tarasu czy ogrodu. Jeśli latem przenosisz kuchnię pod chmurkę, pomyśl o murowanym grillu betonowym, który możesz połączyć z piecem do pizzy. Warto zainstalować go pod zadaszeniem. Dzięki temu umożliwisz sobie gotowanie nawet w czasie obfitego deszczu. 

Jakie zasilanie grilla?

Niebieski grilll na nóżkach i czarny grill z kółkamiGrille różnią się nie tylko kształtem i wielkością. Mogą być też zasilane węglem, gazem lub prądem. Każdy rodzaj grilla ma swoje wady i zalety.

Grille węglowe zasilane węglem lub brykietem

Grille węglowe są najtańszą opcją. Do ich zasilania służy węgiel drzewny naturalny lub w brykietach. Dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach. Przyrządzane na grillach węglowych potrawy mają charakterystyczny zapach i aromat. Jednak rozpalanie takiego grilla, jak i samo grillowanie na nim, jest dość czasochłonne. Trudno też utrzymać taki grill w czystości. Po każdym użyciu trzeba usunąć popiół i sadzę. Ponadto wytapiający się tłuszcz, który spada na węgle, może wydzielać szkodliwe substancje.

Grille gazowe zasilane gazem ziemnym lub butlą z gazem

Gotowanie na grillach gazowych przypomina przyrządzanie potraw w piekarniku. Palenisko szybko się nagrzewa, można regulować temperaturę i nie trzeba doglądać ognia. Taka metoda grillowania uchodzi też za zdrowszą, gdyż potrawy nie są przetłuszczone. W dodatku takie grille łatwo się czyści, poprzez wypalanie tłuszczu w wysokiej temperaturze.
Grill gazowy zasilany jest gazem ziemnym lub butlą gazową z gazem propan lub propan-butan. Decydując się na drugi wariant, trzeba pamiętać o regularnym napełnianiu butli na stacji LPG. Jeśli jednak zakupisz energooszczędny model, jedna butla wystarczy na kilkadziesiąt godzin grillowania. Grille gazowe są zdecydowanie droższe na starcie od modeli węglowych, ale ostatecznie tańsze w późniejszej eksploatacji.

Grille elektryczne zasilane prądem

Grille elektryczne szybko się nagrzewają, a więc gotowanie na nich nie zajmuje dużo czasu i mają możliwość regulowania temperatury. Wymagają stałego zasilania, więc najczęściej stosowane są wewnątrz lub na balkonach i tarasach z dostępem do prądu (przyda się wodoodporny przedłużacz ogrodowy). Podczas użytkowania nie wydzielają dymu, co pozwala uniknąć konfliktów z sąsiadami. 

Zasady dobrego grillowania

Grillowanie pod pokrywką1. Grilluj z pokrywą

Potrawy, które przygotujesz w ten sposób, będą równomiernie opieczone ze wszystkich stron. Pokrywa zapewnia dobrą cyrkulację ciepła i akumuluje je wewnątrz, co przyspiesza gotowanie i czyni posiłki smaczniejszymi. Na grillu węglowym, dzięki tej metodzie, jedzenie nie przypali się, z uwagi na wytapianie się mniejszej ilości tłuszczu z mięsa.

2. Grillowanie bezpośrednie

Grillowanie bezpośrednie sprawdza się przy małych kawałkach mięsa, warzywnych szaszłykach albo produktach, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Węgiel rozkłada się na całej powierzchni paleniska, dzięki czemu wszędzie jest taka sama temperatura.

3. Grillowanie pośrednie

Przy grillowaniu pośrednim węgiel ułożony jest po bokach paleniska, a potrawa pośrodku rusztu. W ten sposób pod pokrywą grilla ciepło krąży jak w kuchence z termoobiegiem. Najlepiej stosować tę metodę w przypadku dużych sztuk mięsa, które grillują się dłużej niż 30 minut.

4. Metoda 50/50

W tej metodzie źródło ciepła przesunięte jest na jedną ze stron. Potrawę można najpierw podpiec bezpośrednio nad węglem, a potem przesunąć na drugą stronę rusztu, żeby bardzo się nie spiekła. W ten sposób można przygotować też dwa różne dania, np. sztukę mięsa czy opiekane ziemniaczki.

5. Nigdy nie smaruj olejem rusztu!

Grozi to podpaleniem! Zamiast tego pokryj olejem potrawy, co sprawi, że przypieką się one szybciej i bardziej równomiernie oraz nie przykleją do rusztu.

6. Bezpośrednio na ruszcie

Tak piecz jedynie te potrawy, które szybko przygotujesz i które nie mają zbyt wiele tłuszczu. Mięso opiekaj na specjalnych, aluminiowych tackach. Tłuszcz, który się wytopi nie będzie się palił, a tym samym mięso nie wchłonie szkodliwych oparów.

7. Uważaj na rozpałkę!

Najlepiej stosuj rozpałkę w kostkach. Rozpałka w płynie może być niebezpieczna. Poczekaj, aż ulegnie całkowitemu wypaleniu, aby jedzenie nie przeszło ich zapachem. Nie rozpalaj ognia przy pomocy zadrukowanych kartonów, kolorowych gazet czy lakierowanych desek, gdyż wydzielają toksyczne substancje. Węgiel powinien pochodzić z drzew liściastych, które zawierają małą ilość żywicy.
Poczekaj też, aż węgiel dobrze się rozżarzy. Powinien pokryć się popielatym nalotem. Po skończonym grillowaniu przyduś żar pod pokrywą.

8. Po grillowaniu na gazie

Najpierw wyłącz grill, a dopiero potem butlę.

9. Grillowanie na prądzie

Nigdy nie używaj rozgałęziaczy, a jedynie gniazdek pojedynczych.

10. Czyść regularnie grill

Po skończonym pieczeniu zawsze usuń resztki jedzenia i tłuszczu. Możesz do tego użyć specjalnych środków czyszczących i szczotek. Grille gazowe i elektryczne należy rozgrzać do najwyższej temperatury, aby wypalić pozostałości potraw, a następnie je usunąć. 

Co zamiast zwykłego grilla?

Kociłoek myśliwski i wędzarnia elektrycznaNa rynku znajdziemy również inne urządzenia, które posłużą nam do gotowania nad ogniem.

Kominek meksykański

Może posłużyć do ogrzewania, ale i bez problemu przygotujesz w nim grillowaną potrawę, upieczesz chleb lub pizzę. Kominek meksykański wykonany jest z gliny i osadzony na stalowym stelażu lub glinianych nóżkach. Ma charakterystyczny, obły kształt i często zdobiony jest prostymi ornamentami. Można palić w nim jedynie węglem drzewnym lub brykietem. Szybko się nagrzewa i trzyma ciepło, jak piec kaflowy. Potrawy przyrządzane w kominku meksykańskim są chrupiące i nie wysychają.

Kociołek myśliwski

Jest wykonany z solidnego żeliwa i oparty na niskich nóżkach. Służy do gotowania nad ogniskiem. W wersji podstawowej kociołek myśliwski to głęboki garnek z pokrywką. Do wyboru mamy również modele wyposażone w palenisko. Kociołki myśliwskie dostępne są w kilku rozmiarach.

Ogrodowy piec do pizzy

Oryginalne piece do pizzy wykonane są z cegły lub gliny, mają komorę piekarniczą w formie kopuły, a ich wymurowanie to zadanie dla fachowca. Jednak nic straconego, bo w sprzedaży dostępne są gotowe piece ogrodowe, w których można przyrządzić równie smaczną pizzę. Gotowe modele mają tak samo zaokrągloną komorę grzewczą i opalane są drewnem. Komin odprowadza dym powstały przy spalaniu. Piec nagrzewa się szybciej niż tradycyjne palenisko. Przygotujesz w nim także chleb, ciasto czy pieczone mięsa.

Wędzarnia ogrodowa

Do sporadycznego wędzenia wystarczy grill połączony z niewielką wędzarnią. Jeśli planujesz częściej przygotowywać wędzonki, pomyśl o większym, samodzielnym sprzęcie. Do wyboru mamy wędzarnie elektryczne, które utrzymują wybraną, stałą temperaturę. Mają różne rozmiary i łatwo przestawić je w nowe miejsce. Wędzarnie murowane (z kamienia, betonu lub cegły) są cięższe, wymagają stabilnego fundamentu i stałego miejsca. Wędzarnie drewniane, podobnie jak murowane, będą doskonałym elementem architektury ogrodowej. Powinny być wykonane z drewna drzew liściastych, aby nie wydzielały żywicy pod wpływem ciepła. Najtańsze są wędzarnie z blachy - są lekkie i szybko nagrzewają się.

Grill betonowy stojący w ogrodzieGrill betonowy

Grill murowany to inwestycja na lata. Zwróci się bardzo szybko, a wytrzyma dłużej niż niejeden przenośny model. Jest solidny i trwały. Znosi zarówno wysokie, jak i niskie temperatury. Może też być ciekawym elementem małej architektury ogrodowej, zwłaszcza jeśli cenisz styl rustykalny. Murowany grill można postawić samemu albo kupić gotową konstrukcję. Dobrze będzie się prezentował na trawniku, w altanie czy na tarasie. Podłoże, na którym stanie, powinno być dobrze wypoziomowane. Sam grill wymaga natomiast fundamentu, który udźwignie jego ciężar. Grille murowane mogą być zbudowane z cegły, betonu czy kamienia, pokryte klinkierem. Oprócz standardowego rusztu bywają wyposażone w rożen i dodatkowe półeczki na odkładanie przyborów i potraw.

Palenisko ogrodowe

Marzy Ci się ognisko na tarasie? Chcesz oszczędzić trawnik w ogrodzie? Proszę bardzo, kiełbaski upieczesz nad paleniskiem! To płytka misa z metalu o dużej średnicy, wsparta na stelażu. Jest bezpieczna, gdyż trzyma ogień w ryzach, aby nigdzie się nie rozprzestrzeniał. Nad paleniskiem ogrodowym można też grillować, wystarczy ustawić nad nim wiszący ruszt. Do rozpalenia ognia potrzebny jest węgiel lub drewno.

Grill kamado

Tradycyjny, japoński grill kamado jest wykonany według starej metody, z ceramiki odpornej na wysokie temperatury. Ma kształt spłaszczonego jaja. Przytwierdzona na stałe pokrywa otwiera się dzięki zawiasom. Wewnątrz znajduje się ruszt, na którym można przygotować mięsa, upiec chleb czy pizzę, wędzić, a nawet gotować na parze. Grille kamado mają wbudowany termometr, który pozwala kontrolować temperaturę.

Grill bezdymny

Jest niewielkich rozmiarów, więc bez problemu postawisz go na stole, mając grillowane potrawy w zasięgu ręki. To wygodne rozwiązanie, bo każdy z gości może dokładać sobie kolejną porcję bez wstawania od stołu. Największą zaletą jest oczywiście brak dymu powstającego podczas zwykłego grillowania. Grille bezdymne są praktycznie bezzapachowe. Dzięki temu można pichcić na nich na balkonie, w bloku, a nawet w domu. 

Dodano: 29-03-2019
Uaktualniono: 03-04-2020