Właściwości zdrowotne dzikiej róży

Opinii 0
Owoce krzewu róży mają wyjątkowe walory zdrowotne i smakowe. Chcecie dowiedzieć się o nich więcej? Zobaczcie naszą poradę!
Cenna uprawa
Cenna uprawa
Choć najczęściej spotykana w przydrożnych rowach, coraz częściej hodowana jest na plantacjach, ze względu na zdrowotne właściwości. Dzika róża zawiera około 30 związków bioaktywnych.
Źródło witaminy C
Źródło witaminy C
Dzika róża ma więcej witaminy C niż cytrusy, czarna porzeczka czy jabłka. Garstka owoców zawiera właściwości 1,5 kg cytryn.
Zalety dzikiej róży
Zalety dzikiej róży
Krzewy dzikiej róży są nie tylko wartościowe, ale też bardzo estetyczne. Charakteryzują się też pięknym zapachem.
Dojrzałe owoce
Dojrzałe owoce
Najpierw owoce mają kolor pomarańczowy. Gdy stają się czerwone oznacza to, że są już dojrzałe i gotowe do zbierania.
Sok z dzikiej róży
Sok z dzikiej róży
Po odcięciu szypułek dzielimy każdy owoc na ćwiartki i wraz z pestkami gotujemy przez 40 minut. Następnie odcedzamy sok przez gazę i pasteryzujemy w słoikach.
Naturalna odporność
Naturalna odporność
Z kilograma dojrzałych owoców dzikiej róży i dwóch litrów wody uzyskamy kilkanaście małych słoików soku. Jego właściwości i regularne spożywanie uodpornią organizm na zimę.
Dodano: 28-10-2014