Pachnące mięty

Opinii 0
Do sałatek, deserów czy napojów, mięta ma wiele zastosowań kulinarnych. Cenimy ją także, za jej właściwości zdrowotne.
Wiele odmian
Wiele odmian
Odmian mięty jest wiele. Spotkać można miętę wodną – o delikatnym smaku gumy do żucia, czy mięty owocowe jak ananasową, pomarańczową czy truskawkową, które dobrze komponują się z deserami np. sorbetami owocowymi.
Zastosowanie
Zastosowanie
Do sałatek, deserów czy napojów, mięta ma wiele zastosowań kulinarnych. Cenimy ją także, za jej właściwości zdrowotne. Herbata z świeżych liści mięty, które zalejemy wrzącą wodą jest doskonałym lekarstwem na żołądkowe dolegliwości czy problemy z przemianą materii.
Sadzenie
Sadzenie
Mięty to rośliny wieloletnie. Warto sadzić je w koszykach do cebul czy doniczkach, które można wykopać. Mięty szybko się rozrastają i mogą dominować, nad innymi roślinami na rabacie.
Aromat
Aromat
Najbardziej aromatyczne mięty to te, które nie kwitną. Gdy roślina zakwitnie, traci aromat. Wystarczy ją wtedy przyciąć i po 2 tygodniach będziemy mieli znów świeże, pachnące liście.
Przycinanie
Przycinanie
Mięty warto przycinać na wiosnę, a także wtedy, gdy atakują je szkodniki takie jak: miniarki czy przędziorki. Radzimy nie pryskać mięty. Lepiej ściąć zaatakowane liście, a odrosną świeże, zdrowe i pełne aromatu.