Nawożenie roślin przez cały rok - poradnik

Opinii 0

Aby rośliny dobrze rosły, pięknie kwitły, obficie owocowały i były zdrowe – powinny być odpowiednio nawożone. Do zasilania roślin możemy stosować nawozy organiczne (naturalne) oraz mineralne (o zróżnicowanym składzie). W okresie wiosennym rośliny potrzebują nawozów zasobnych w azot, późnym latem i jesienią nawozimy je mieszankami potasowo-fosforowymi (w odpowiednich dawkach). Przez cały sezon wegetacyjny możemy stosować nawozy organiczne – są ekologiczne i naturalne, więc nie ma groźby przenawożenia.

Nawożenie roślin wiosną, czyli jak dodać im sił na początku sezonu

nawożenie roślin wiosną

Wiosną rośliny potrzebują wielu składników odżywczych, aby rozpocząć sezon wegetacyjny. Glebę warto wzbogacić np. kompostem. Kompost to bardzo dobry i tani nawóz naturalny, który możemy uzyskać sami z resztek roślinnych i kuchennych odpadków. Przekompostowane resztki dostarczają roślinom wielu cennych składników odżywczych i próchnicy. Nawozem takim możemy wspomagać rośliny przez cały okres wegetacyjny, od wiosny do jesieni.

 

Rośliny warto na wiosnę zasilić nawozami mineralnymi, które zawierają pierwiastki niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Z bogatej oferty nawozów sztucznych możemy wybrać mieszanki jednoskładnikowe lub wieloskładnikowe, nawozy wolnodziałające, w granulkach lub płynne. Trzeba jednak pamiętać, że przenawożenie jest jeszcze groźniejsze niż niedobór nawozów, więc należy bardzo dokładnie czytać etykietki na opakowaniach i stosować się do wskazówek producenta.

 

Wiosenne nawozy mineralne powinny być zasobne przede wszystkim w azot. Pierwiastek ten odpowiedzialny jest za prawidłowy wzrost roślin. Azot odpowiada także za intensywnie zielone zabarwienie liści. Przy jego niedoborach rośliny są wątłe, słabo się rozrastają i rozkrzewiają, a ich liście są małe i mają żółtawy kolor. Nawozy azotowe stosujemy do połowy lipca.

 

Na wiosnę (tylko raz w czasie sezonu wegetacyjnego, niekiedy dwu- albo trzykrotnie, w zależności od typu nawozu) stosuje się nawozy wolnodziałające. Nawozy takie mają formę granulek otoczonych specjalną substancją, która powoli się rozpuszcza i uwalnia do gleby składniki odżywcze. Zapobiega to przenawożeniu roślin i jednocześnie zapewnia im stały dostęp do niezbędnych pierwiastków.

 

 

Nawożenie roślin latem, czyli jak zadbać o rośliny w gorące dni

nawożenie roślin latem

Latem należy dostarczać roślinom wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby pięknie rosły i wydawały obfite plony. Warto stosować nawozy wieloskładnikowe przeznaczone dla konkretnej grupy roślin (np. dla różaneczników, drzew i krzewów iglastych, roślin ozdobnych z liści).

 

Mieszanki takie zawierają wszystkie niezbędne substancje w odpowiednich proporcjach. Jeśli stwierdzimy, że w glebie brakuje konkretnego pierwiastka np. azotu lub potasu, możemy zastosować nawozy jednoskładnikowe. Analiza chemiczna gleby (wykonuje się ją wczesną wiosną lub jesienią) pozwoli na dobranie odpowiedniego nawozu.

 

Rośliny potrzebują wielu niezbędnych pierwiastków, do których należą azot, fosfor, potas, magnez, siarka, wapń, żelazo. Azotu rośliny potrzebują przede wszystkim na wiosnę, fosfor i potas to głównie składniki nawozów jesiennych. Magnez to podstawowy budulec chlorofilu, który bierze udział w procesie fotosyntezy. Nawozy bogate w magnez sprzyjają obfitemu kwitnieniu roślin oraz prawidłowej gospodarce wodnej.

 

Oznaką niedoboru magnezu jest nadmierne zagęszczanie się roślin oraz pojawienie się brązowych plam na liściach. Kiedy roślinom brakuje siarki, są one wątłe i słabo rozwinięte, a liście ciemnieją i pojawiają się na nich brązowe plamy. Siarka odpowiada za prawidłową budowę enzymów, aminokwasów oraz białek. Kiedy roślinie brakuje żelaza, młode liście stają się żółte i wyglądają nieestetycznie. Pierwiastek ten wspomaga transport związków organicznych. Jeśli nie dostarczymy roślinom odpowiedniej dawki wapnia, ich korzenie będą słabo się rozwijać. Oznaka niedoboru to także deformacja młodych liści i brązowe plamy na liściach starszych. Wapń poprawia strukturę gleby, co ułatwia wymianę gazową w korzeniach. Odpowiada także za odporność roślin na mróz. Warto pamiętać, że wapń odkwasza glebę i nie powinien być stosowany w nadmiarze w przypadku roślin kwasolubnych (czyli wrzosowatych).

 

 

Nawożenie roślin jesienią – wsparcie w czasie owocowania

nawożenie roślin jesienią

Jesienią – a właściwie już od połowy sierpnia – zaczynamy stosować nawozy potasowo-fosforowe. Nawozy fosforowe wpływają na obfite kwitnienie oraz owocowanie, dlatego nie może ich zabraknąć przy uprawie owoców i warzyw. Fosfor ma także duży wpływ na prawidłowy rozwój korzeni oraz drewnienie tkanek. Poprawia również odporność roślin. Kiedy w glebie brakuje fosforu, rośliny słabo się rozwijają, są wątłe, a ich pędy są krótkie.

 

Oznaką niedoboru są także czerwone przebarwienia na liściach. Potas wpływa na intensywny kolor kwiatów. Odpowiada także za dojrzewanie owoców oraz ich smak. Dostarczony roślinom w odpowiednich dawkach, wzmacnia ich odporność na choroby. Oznaką niedoboru potasu jest wiotczenie liści, które przybierają barwę niebieskawą i zasychają. Naturalnym źródłem potasu jest popiół z palonego drewna (np. z ogniska lub kominka).

 

Na jesieni raz na kilka lat (co około 3-5 lat) można zastosować obornik. Obornik to odchody zwierzęce. Najbardziej wartościowy jest obornik bydlęcy lub koński, nieco mniej wartościowy jest nawóz świński, natomiast odchody ptasie (np. kurze) są tak skoncentrowane, że należy stosować je dopiero po rozcieńczeniu. Świeży obornik należy płytko przekopać. Nawóz ten stosujemy zawsze na jesieni, aby zdążył rozłożyć się przed posadzeniem roślin. Warto pamiętać, aby przez dwa lata nie sadzić roślin cebulowych w miejscu, gdzie był rozłożony obornik. Natomiast obornik przekompostowany lub w postaci granulek możemy rozsypywać wiosną. Obornik to nawóz naturalny, który dostarcza roślinom wielu niezbędnych składników pokarmowych i dodatkowo korzystnie wpływa na strukturę gleby. Poza tym działa odkwaszająco na podłoże.

 

Na jesieni warto zbadać pH gleby. Większość roślin najlepiej rośnie w glebie o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH od 6,0 do 7,0). Jeśli gleba w naszym ogrodzie jest zbyt kwaśna, należy wykonać zabieg wapnowania. Nawozy wapniowo-magnezowe rozsiewamy równą warstwą (najlepiej przy użyciu siewnika) i dokładnie przegrabiamy glebę. Wapnowanie należy zastosować w odstępie 2-3 tygodni od nawożenia gleby nawozami mineralnymi lub organicznymi. Jeżeli odczyn pH gleby jest zbyt zasadowy, należy ją zakwasić nawozami zakwaszającymi (np. siarczan amonu, siarczan potasu) lub torfem kwaśnym, korą drzew iglastych. Analizę chemiczną gleby warto robić co 3-4 lata.

 

 

Nawóz organiczny przez cały sezon wegetacyjny

nawóz uniwersalny biohumus

Nawozy organiczne mają wiele zalet: dostarczają roślinom cennych składników odżywczych i próchnicy, poprawiają strukturę gleby, są ekologiczne i naturalne, więc nie ma groźby przenawożenia, są również tanie. Nie stosujmy ich razem z nawozami mineralnymi. Do nawozów organicznych zaliczamy m.in. kompost, obornik, gnojówkę i gnojowicę, biohumus, nawozy zielone.

 

Gnojówka i gnojowica to przefermentowane odchody zwierzęce lub resztki roślinne (np. z pokrzywy) rozcieńczone wodą. Roztwory takie służą do podlewania roślin lub użyźniania podłoża przed sadzeniem. Zawierają wiele cennych składników odżywczych, które wzmacniają rośliny oraz pomagają w zwalczaniu wielu chorób i szkodników.

 

Biohumus to nawóz naturalny, który powstaje dzięki dżdżownicom kalifornijskim. Dżdżownice te uprawiane są na specjalnych farmach, gdzie trawią odpadki roślinne i produkują bogaty w składniki mineralne nawóz. Nawóz ten dostępny jest w sprzedaży w formie płynnej i należy używać go po rozcieńczeniu. Można nim podlewać zarówno rośliny w ogrodzie, jak i w domu, ponieważ nie wydziela nieprzyjemnego zapachu (w przeciwieństwie do obornika i gnojówki).

 

Nawozy zielone to zielona masa roślinna, którą pozostawiamy w glebie w celu użyźnienia podłoża. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone możemy stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę. Do najpopularniejszych roślin, które stosujemy jako nawozy zielone, należą: rośliny motylkowe (np. łubin żółty, seradela, peluszka, groch polny), wyka siewna, żyto, koniczyna inkarnatka, koniczyna biała, rzodkiew oleista, gorczyca biała, rzepak ozimy, nostrzyk, słonecznik.