Najczęściej uprawiane warzywa w naszych ogrodach

Opinii 0

Przed założeniem ogródka warzywnego trzeba zastanowić się, jakie rośliny chcemy tam uprawiać. Warto posadzić warzywa, które będą wydawały obfite plony (np. cukinia, groszek, fasola, buraki, ziemniaki) oraz takie, które dojrzewają stopniowo (np. ogórki, pomidory, papryka). Niektóre warzywa pojawiają się już wczesną wiosną (nowalijki), inne zbieramy latem (fasola szparagowa, pomidory, ogórki), jeszcze inne dopiero jesienią (np. dynie, ziemniaki, jarmuż, marchew, pietruszka). Warto więc zadbać o różnorodność gatunków.

 

PORADA EKSPERTA

 

Niektóre warzywa wysiewa się wprost do gruntu (np. rzodkiewkę, marchewkę, pietruszkę), inne sadzimy z rozsady (np. pomidory, paprykę, większość roślin kapustnych). Rozsadę można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe sadzonki w sklepach ogrodniczych. Warzywa ciepłolubne (np. pomidory, papryka, cukinia, rośliny strączkowe) wysadzamy do gruntu dopiero w drugiej połowie maja, kiedy minie już ryzyko przygruntowych przymrozków.

Burak ćwikłowy

burak ćwikłowyBuraki ćwikłowe preferują słoneczne stanowiska i wilgotnego podłoże. Nie mają specyficznych wymagań co do gleby – najlepiej rosną w dość żyznej, przepuszczalnej glebie o odczynie lekko zasadowym. Nasiona buraków wysiewamy od razu w miejscu docelowym uprawy.

 

Można je wysiewać od kwietnia do czerwca. Rosną przez około 3-4 miesiące. Zbyt gęsto rosnące rośliny przerywamy. Buraki nawozimy nawozami zasobnymi w magnez i bor. Korzenie buraków do przechowywania zbieramy jesienią (wrzesień-październik), warzywa do bezpośredniego spożycia można zbierać wcześniej. Trzeba uważać, aby nie uszkodzić korzeni. Liście nie nadają się do przechowywania.

 

 

Cebula

Cebula wymaga stanowisk słonecznych i próchniczego, wilgotnego podłoża o odczynie obojętnym lub zasadowym. Nie wyrośnie na glebach kwaśnych. Cebulę można uprawiać trzema metodami – z nasion, z rozsady oraz z dymki. Dymka to cebulki, które wysadzamy do gruntu na wiosnę (już w marcu).

 

Odstępy pomiędzy roślinami powinny wynosić około 5-8 cm. W czasie uprawy cebulę regularnie podlewamy i odchwaszczamy. Trzeba ją także nawozić. Cebulę z dymki zbiera się w lipcu, cebulę z siewu zbieramy od sierpnia do początku września. Cebulę do przechowywania zbiera się wtedy, kiedy 50% roślin ma załamany szczypior. Po zbiorach cebule należy dosuszyć w przewiewnym miejscu przez około 7-10 dni.

 

 

Cukinia

cukiniaCukinia preferuje stanowiska słoneczne i zaciszne. Najlepiej rośnie w glebie próchniczej, żyznej, przepuszczalnej, dość wilgotnej, o odczynie obojętnym. Wymaga obfitego podlewania i gleby zasobnej w składniki odżywcze (warto wcześniej wzbogacić podłoże obornikiem lub kompostem). Grządki można wyłożyć agrowłókniną, co ograniczy rozrastanie się chwastów i ułatwi zbiór owoców.

 

Cukinię można sadzić wprost do gruntu albo przygotować rozsady, co przyspieszy zbiory. Robimy to w drugiej połowie maja. Nasiona wysiewamy po kilka w jednym dołku (rozstawa 80x80 cm), a kiedy wzejdą – zostawiamy najsilniejszą roślinę.

 

Warzywa te dojrzewają szybko i owocują bardzo obficie – z jednego krzaka można zebrać od kilkunastu do 40-50 cukinii. Zbieramy je co kilka dni w miarę dojrzewania.

 

 

Fasola szparagowa

Fasola szparagowa to roślina ciepłolubna, dlatego powinna rosnąć na stanowisku słonecznym,. Preferuje gleby żyzne, próchnicze, szybko się nagrzewające, o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Nasiona fasoli wysiewamy wprost do gruntu w drugiej połowie maja oraz w czerwcu. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju fasola wymaga temperatury około 20-25oC. Warto wysiewać nasiona co 10-14 dni, aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów.

 

W jednym dołku umieszczamy po kilka nasion (3-6) – odległość miedzy dołkami powinna wynosić około 10 cm, a między rzędami – 40-50 cm. Grządki z fasolą regularnie podlewamy i odchwaszczamy. Strąki fasoli możemy zbierać po upływie ok. 2-2,5 miesięcy od wysiania nasion. Zbieramy je systematycznie w miarę dojrzewania – co kilka dni.

 

 

Marchew

marchewMarchew najlepiej rośnie w podłożu umiarkowanie wilgotnym, lekkim, piaszczysto-gliniastym, zasobnym w składniki pokarmowe, o odczynie pH 6,0-6,5. Optymalna temperatura do uprawy marchwi waha się między 15 a 20oC. Stanowisko powinno być słoneczne i przewiewne.

 

Nasiona marchwi sadzi się wprost do gruntu na głębokości 1-2 cm, w rzędach co 15-30 cm. Marchew można wysiewać w terminie od marca do czerwca. Termin zbioru uzależniony jest od czasu wysiewu nasion – warzywa zbieramy od czerwca do października. Aby przyspieszyć zbiór, nasiona można wysiać do inspektu. Marchew bardzo dobrze nadaje się do przechowywania.

 

 

Ogórek

Ogórki to rośliny ciepłolubne, które najlepiej rosną w temperaturze 20-25oC. Mają wysokie wymagania co do jakości podłoża, w którym rosną. Gleba powinna być żyzna, próchnicza, lekka, pulchna, zasobna w składniki odżywcze, o odczynie zasadowym (pH 6,5-7). Ogórki mają płytki system korzeniowy, dlatego wymagają bardzo intensywnego i systematycznego podlewania – szczególnie w czasie kwitnienia i zawiązywania owoców.

 

Plony zbiera się w miarę dojrzewania – od lipca do końca sierpnia, a nawet na początku września. Kiedy ogórki zaczynają dojrzewać, warto przeglądać grządki codziennie albo co 2-3 dni, ponieważ częsty zbiór pozytywnie wpływa na dojrzewanie owoców.

 

 

Pomidor

pomidorPomidory to rośliny światłolubne i ciepłolubne. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju wymagają ciepłych, słonecznych stanowisk – duża ilość słońca pozytywnie wpływa na kolor i smak owoców. Jeśli chcemy uprawiać pomidory w gruncie, najlepiej sadzić je w miejscach zacisznych, osłoniętych od wiatru – np. przy południowej ścianie budynku albo przy żywopłocie.

 

Owoce najlepiej rosną w glebie żyznej, ciepłej, zasobnej w próchnicę i przepuszczalnej. Odpowiednie będzie podłoże piaszczysto-gliniaste o odczynie pH od 5,5 do 6,5. Produkcję rozsady pomidorów należy rozpocząć w terminie od lutego do marca. Wysadzamy je do gruntu dopiero po 15 maja, kiedy minie już ryzyko przygruntowych przymrozków. Zbiory trzeba zakończyć przed nastaniem mrozów.

 

 

Pietruszka

Pietruszka powinna rosnąć na stanowisku ciepłym i słonecznym, w lekkim i próchniczym podłożu. Można ją uprawiać w celu uzyskania korzeni lub natki. Pietruszkę na nać wysiewamy w lipcu, przerywamy po wschodach, zaś późną jesienią natkę ścinamy a grządki okrywamy. Natkę pietruszki będzie można zbierać w sezonie wegetacyjnym od wczesnej wiosny do jesieni.

 

Pietruszkę „na korzenie” wysiewa się od końca marca do połowy kwietnia na głębokości 1-1,5 cm w rzędach co 20-30 cm. Przerywamy siewki po wschodach. Korzenie pietruszki do zbioru będą nadawać się pod koniec października.

 

 

Rzodkiewka

rzodkiewkaRzodkiewka najlepiej rośnie na stanowiskach ciepłych i słonecznych. Gleba powinna być lekka, żyzna, przepuszczalna, niezbyt zasobna w azot. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu (co 2-4 cm) – można to robić przez cały sezon wegetacyjny (odstępy między rzędami powinny wynosić około 10-20 cm).

 

Zbyt gęsto rosnące rośliny przerywamy. Grządki z rzodkiewkami regularnie odchwaszczamy, spulchniamy i podlewamy. Warzywa dojrzewają po 3-4 tygodniach od wysiania nasion. Rosnące zbyt długo stają się gorzkie i twarde.

 

 

Sałata

Sałata preferuje stanowiska słoneczne lub półcieniste. Powinna rosnąć w podłożu piaszczysto-gliniastym, wilgotnym, próchniczym i żyznym (można wcześniej zastosować obornik lub kompost). Sałatę można wysiewać przez cały sezon wegetacyjny, ale najlepiej rośnie, kiedy temperatura nie przekracza 20oC.

 

Można ją uprawiać z nasion albo z rozsady. Warto wysiewać sałatę co kilka-kilkanaście dni w małych ilościach, aby zapewnić sobie ciągłość zbiorów. W czasie wzrostu należy podlewać ją regularnie, ale umiarkowanie. Na sałatę niekorzystnie wpływają częste i obfite opady deszczu oraz upał.