Monstera dziurawa – tropikalna, ozdobna roślina doniczkowa

Opinii 0

Monstera dziurawa to tropikalne pnącze, które z powodzeniem można uprawiać jako ozdobną roślinę doniczkową. Monstera ma bardzo duże, błyszczące, fantazyjnie powcinane liście. Rośnie ona niezbyt szybko, ale osiąga duże rozmiary i ma specyficzne wymagania siedliskowe, dlatego trzeba zapewnić jej odpowiednie stanowisko.

Pochodzenie i występowanie

monstera dziurawa

Monstera dziurawa (Monstera deliciosa) to pnącze z rodziny obrazkowatych, które w naturze występuje w rejonie równikowych lasów tropikalnych. Można ją spotkać od Meksyku, przez Gwatemalę i Kostarykę, aż do Panamy.

 

W naszym kraju monstera uprawiana jest jako doniczkowa roślina ozdobna. Swą popularność zawdzięcza bardzo dużym, błyszczącym, fantazyjnie powcinanym liściom. Ponadto jest to roślina dość wytrzymała na niekorzystne warunki uprawy. Nazwa „monstera” pochodzi od łacińskiego wyrazu „monstrum”, czyli „dziwadło”, „potwór”. Nazewnictwo nawiązuje do dużych rozmiarów tej ciekawej rośliny.

 

 

Wygląd rośliny

wygląd monstery dziurawej

Monstera dziurawa to pnącze, które w naturze może dorastać do nawet 10 m długości. Płoży się lub wspina po drzewach, wykorzystując do tego długie korzenie powietrzne. Jednak monstera uprawiana jako roślina doniczkowa osiąga maksymalnie 2-2,5 m długości (po około 8-10 latach). Rośnie dość wolno, przyrosty roczne to zaledwie 2-4 nowe liście.

 

Liście monstery są duże (mogą osiągać nawet 60 cm średnicy), zielone, skórzaste, błyszczące, głęboko powcinane, o sercowatym kształcie. Młode liście są gładkie, im starsze – tym mają więcej dekoracyjnych dziur, wcięć, otworów. U starszych egzemplarzy pojawiają się długie (nawet do 1 m), zwisające korzenie powietrze. Nie prezentują się zbyt efektownie, ale nie wolno ich obcinać. Niekiedy monstery uprawiane w domu zakwitają – nie zdarza się to często, a kwitną tylko starsze rośliny.

 

Kwiaty monstery mają kształt kolby długiej na 30 cm, która otoczona jest białą pochwą. Po przekwitnięciu dojrzewają owoce, które mają wydłużony, stożkowaty kształt, są pachnące, a w smaku przypominają ananasy i banany. Owoce monstery są jadalne, jednak zawierają toksyny, które mogą prowadzić do podrażnienia błon śluzowych. Lepiej ich nie spożywać.

 

 

Jakie oświetlenie i temperatura dla monstery?

oświetlenie i temperatura dla monstery

Monstera dziurawa w naturze rośnie w lesie tropikalnym, gdzie nie ma zbyt dużo światła. Dlatego w uprawie najlepiej zapewnić jej miejsce zacienione. Najlepszy będzie pokój, gdzie światło jest rozporoszone. Nie może być jednak za ciemno, bo wtedy roślina zaczyna wytwarzać cienkie, wrażliwe łodygi i małe liście bez ozdobnych wcięć. Jeśli chcemy uprawiać monsterę w bardzo słonecznym pomieszczeniu, należy umieścić donicę jak najdalej od okna, aby roślina nie była narażona na bezpośrednie nasłonecznienie. Zbyt duża ilość światła powoduje, że liście blakną i są poparzone, a ich końce zasychają.

 

W okresie wiosenno-letnim monstery najlepiej czują się w temperaturze ok. 18-25 stopni. Zimą temperatura nie może być niższa niż 13 stopni. Jeśli jest za zimno, na liściach monstery pojawiają się czarne plamy – trzeba wtedy ocieplić pomieszczenie, bo roślina zacznie zamierać.

 

 

Podłoże i przesadzanie

podłoże i przesadzanie monstery

Monstera dziurawa najlepiej rośnie w podłożu torfowym, lekkim, przewiewnym i pulchnym. Można uprawiać ją w uniwersalnej ziemi ogrodniczej, ale lepiej wymieszać podłoże z perlitem w proporcji 3:1. Perlit to minerał kwarcowy o wulkanicznym pochodzeniu, jest sterylny i neutralny chemiczne. Bardzo dobrze napowietrza podłoże i magazynuje wodę.

 

Monsterę należy przesadzać raz w roku w okresie wiosennym do donicy o rozmiar większej, niż rosła do tej pory. Postępujemy tak do momentu, kiedy roślina osiągnie 1 metr wysokości. Potem w zupełności wystarczy wymiana wierzchniej warstwy podłoża. Co roku usuwamy z donicy około 3-4 cm podłoża i podsypujemy roślinę świeżą ziemią. Należy dokładnie przysypać wszystkie korzenie. Ziemię trzeba mocno ugnieść. Rośliny nie podlewamy 2-3 dni po wymianie podłoża.

 

 

Pielęgnacja monstery

pielęgnacja monstery

Monstera dziurawa to silnie rosnące pnącze, które w warunkach domowych może dorastać do 2,5 m wysokości. W naturze roślina ta płoży się po ziemi albo wspina po pniach drzew za pomocą korzeni powietrznych. W uprawie warto zapewnić monsterze podpory, aby w pełni podziwiać jej urodę.

 

Drewniane paliki trzeba umieścić w donicy jeszcze przed posadzeniem rośliny – jeśli zaczniemy wbijać palik w bryłę korzeniową, możemy ją uszkodzić. Podporę można dodatkowo owinąć włóknem kokosowym. Pędy monstery można delikatnie przywiązać do palika przy pomocy żyłki ogrodniczej. Można także użyć sznurka czy rafii, jednak trzeba uważać, aby nie uszkodzić pędów. Podpory muszą być stabilne, ponieważ monstera należy do pnączy silnie rosnących.

 

Liście monstery są duże, mogą osiągać średnicę nawet 60 cm. Należy regularnie wycierać je z kurzu miękką szmatką zwilżoną w wodzie o temperaturze pokojowej. Trzeba uważać, aby w trakcie wycierania nie połamać ozdobnych liści monstery. Kilka razy w roku można użyć nabłyszczacza do liści, ale nie jest to konieczne.

 

Przy wykonywaniu wszelkich zabiegów pielęgnacyjnych, a także w czasie sadzenia i przesadzania monstery, trzeba bardzo uważać na sok, który może wyciekać z liści i pędów. Sok ten jest trujący, może powodować uszkodzenia naskórka, a w przypadku połknięcia może dojść do podrażnienia jamy ustnej, gardła i błon śluzowych. Dlatego przy pielęgnacji monstery trzeba nosić gumowe rękawiczki, a po zakończeniu zabiegów pielęgnacyjnych należy dokładnie myć ręce. Ponadto do monstery nie powinny mieć dostępu dzieci i zwierzęta, więc jeśli zdecydujemy się na uprawę tej ozdobnej rośliny w domu, musimy znaleźć jej odpowiednie, bezpieczne miejsce.

 

 

Podlewanie – jak często i w jaki sposób podlewać monsterę?

podlewanie monstery

Monstera dziurawa nie wymaga zbyt dużej ilości wody. W okresie letnim podlewamy ją raz w tygodniu, zimą wystarczy nawadniać ją co 10-14 dni. Monsterę podlewamy dopiero wtedy, kiedy wierzchnia warstwa podłoża wyraźnie przeschnie. Nadmiar wody jest dla monstery zabójczy – kiedy dolne partie liści zaczynają żółknąć i brunatnieć to znak, że wody w podłożu jest zdecydowanie za dużo. Roślinę trzeba wtedy porządnie przesuszyć, być może uda się ją jeszcze uratować. Uszkodzone liście usuwamy, aby nie stały się pożywką dla patogenów.

 

Monstera dziurawa rośnie w tropikach, gdzie panuje bardzo duża wilgotność powietrza. W naszych mieszkaniach przeważnie powietrze jest za suche, dlatego należy regularnie zraszać liście monstery. Zimą w sezonie grzewczym zraszamy liście raz w tygodniu, latem nawet dwa razy w tygodniu. Do zraszania najlepiej używać odstanej wody o temperaturze pokojowej. Zimą można na kaloryfery zawiesić gliniane pojemniki wypełnione wodą. Objawy zbyt suchego powietrza to zasychające i brązowiejące końcówki liści monstery.

 

 

Nawożenie, czyli jakie składniki dostarczać monsterze?

nawożenie monstery

Monstera dziurawa ma bardzo duże zapotrzebowanie na składniki odżywcze, dlatego trzeba ją regularnie nawozić. Jeśli składników pokarmowych będzie za mało, liście monstery zaczną blaknąć, a ich końcówki staną się brązowe.

 

W okresie wiosenno-letnim zasilamy monsterę co 10-14 dni. Najlepiej używać do tego celu płynnych nawozów wieloskładnikowych do roślin ozdobnych z liści. Ważna uwaga – im mniej oświetlenia w miejscu uprawy, tym rzadziej nawozimy monsterę. Roślinę uprawianą w cienistym pokoju o wystawie północnej nawozimy raz na trzy tygodnie. W okresie jesienno-zimowym całkowicie zaprzestajemy nawożenia, rośliny przechodzą wtedy w stan spoczynku.

 

 

Choroby i szkodniki

Najczęściej występujące choroby i szkodniki monstery to: plamistość liści filodendronu (choroba grzybowa; kiedy wystąpi usuwamy chore liście, roślinę opryskujemy odpowiednim preparatem; nie należy moczyć liści monstery w czasie podlewania), zgnilizna korzeni i podstawy pędu (choroba grzybowa spowodowana przelaniem monstery; przeważnie prowadzi do obumarcia rośliny), wełnowce (atakują kiedy stanowisko uprawy jest zbyt ciemne, a wilgotność powietrza za niska; szkodniki usuwamy ręcznie wacikiem z alkoholem, roślinę opryskujemy odpowiednim środkiem), przędziorki (atakują kiedy jest za niska wilgotność powietrza i zbyt wysoka temperatura uprawy; roślinę opryskujemy odpowiednim preparatem).