Jodła czy świerk, czyli jaka choinka do domu?

Opinii 0

Jaką choinkę wybrać? To zależy, czego oczekujemy od świątecznego drzewka. Jodły są najbardziej wytrzymałe ze wszystkich bożonarodzeniowych drzewek. Ich igły zasychają i nie opadają, w związku z tym jodłowa „choinka” może stanowić ozdobę przez wiele tygodni. Świerki są mniej wytrzymałe, za to wydzielają piękny, żywiczny zapach i mają regularny, stożkowaty pokrój. Intensywnie pachną także sosny, ale ich pokrój jest nieregularny, a gałązki rzadkie.

Choinka na pniu, czyli cięta

choinka na pniu

Kupno żywego drzewka jest zdecydowanie bardziej ekologiczne, niż kupowanie sztucznej choinki. Jest to wciąć najpopularniejszy wybór. Drzewka, które są przeznaczone do sprzedaży w czasie Bożego Narodzenia, hodowane są w specjalnych szkółkach i na plantacjach.

 

Kupując choinki w punktach ogrodniczych mamy pewność, że nie zostały one wycięte z lasu. Wiele miast po okresie świątecznym organizuje zbiórki choinek, które po rozdrobnieniu trafiają potem do kompostowni.

 

 

Kupno choinki – o czym należy pamiętać

kupno choinki

Decydując się na choinkę ciętą trzeba zwrócić uwagę na to, aby drzewko pochodziło ze specjalnej hodowli albo z legalnej wycinki (np. w czasie przerzedzania lasu lub usuwania niepotrzebnych drzew pod słupami wysokiego napięcia). Sprzedawcy w punktach sprzedaży choinek powinni mieć stosowne dokumenty potwierdzające pochodzenie choinek. Nie kupujmy drzewek z nielegalnego źródła, ani nie wycinajmy choinek z lasu na własną rękę – nie tylko grozi to wysokim mandatem, ale także przyczynia się do dewastacji lasów.

 

Aby choinka była piękną ozdobą naszego mieszkania i długo stała, należy wybrać drzewko świeżo ścięte o intensywnie zielonych, błyszczących igłach. Gałązki powinny być elastyczne i zachowywać kształt nawet po lekkim odgięciu – to znak, że w roślinie krążą jeszcze soki, więc jest dość świeża. Choinka powinna mieć ładny, regularny kształt oraz gęsto rozmieszczone, sztywne gałęzie. Nie kupujmy drzewek o nadłamanych gałązkach, zrudziałych igłach, wydłużonych pędach i zbyt długim, nieestetycznym wierzchołku.

Choinka cięta – jak o nią zadbać

jak zadbać o ciętą choinkę

Jeśli zdecydujemy się na choinkę ciętą, musimy pamiętać, aby nie wstawiać jej od razu po zakupieniu do ciepłego pokoju. Przed wstawieniem świeżo zakupionej choinki do domu, trzeba ją zahartować. Drzewko trzymane na mrozie powinno na dwie doby trafić do pomieszczenia o temperaturze ok. 5-10 °C (np. do piwnicy lub do garażu). W przeciwnym razie igły zaczną przedwcześnie opadać. Po tym czasie można przenieść drzewko w miejsce docelowe i ustawić je z daleka od źródeł ciepła (grzejniki, piecyki, kominki). Aby choinka stała jak najdłużej, temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 20°C.

 

Drzewko można przyciąć o około 2-3 cm (w razie konieczności wyrównajmy powierzchnię cięcia), a następnie należy umieścić je w specjalnych stojaku. Stojak wypełniamy wodą o temperaturze pokojowej. W mieszkaniach ciepłych, w których jest dość suche powietrze, najszybciej będą opadać igły świerka pospolitego i świerka kłującego. Najbardziej odporna na zbyt wysoką temperaturę i zbyt suche powietrze jest jodła kaukaska. Pamiętajmy, aby regularnie podlewać drzewko. Ciętą choinkę można też umieścić w pojemniku z wilgotnym piaskiem, a bardzo duże egzemplarze warto przymocować np. do sufitu, żeby się nie przewróciły.

 

Aby przedłużyć trwałość choinki, należy dobrać odpowiednie ozdoby choinkowe. Standardowe lampki choinkowe z reguły wydzielają bardzo dużo ciepła, co może dodatkowo przyspieszać opadanie igieł. Warto więc na choince zawiesić światełka LED, które się nie nagrzewają. Ilość ozdób choinkowych trzeba dostosować do wielkości drzewka i grubości gałązek – zbyt wiotkie pędy mogą się nieestetycznie powyginać, lub nawet połamać.

 

 

Jaką choinkę wybrać? Najpopularniejsze drzewa choinkowe

najpopularniejsze drzewa choinkowe

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów drzewek. Które z nich najlepiej oddaje ducha świąt? Na choinki cięte najbardziej nadają się świerk pospolity (niedrogi i wydziela bardzo ładny zapach), świerk kłujący (inaczej srebrny, ma srebrzysto-niebieskie lub niebieskozielone igły), świerk serbski (o łukowato wygiętych bocznych gałązkach), jodła kaukaska (najbardziej trwała, ma ciemnozielone igły i gęsty, regularny pokrój). Coraz popularniejsze są także sosny, ze względu na ich piękny aromat oraz oryginalny wygląd.

 

 

Świerk pospolity

Świerk pospolity (Picea abies) jest najpopularniejszym bożonarodzeniowym drzewkiem. Tworzy szerokie korony o regularnym, stożkowatym kształcie. Igły świerka pospolitego są krótkie (1-2 cm), ciemnozielone, sztywne i kłujące. Opadają dosyć szybko ( w czasie od tygodnia do trzech), więc choinkę świerkową najlepiej kupować tuż przed Świętami. Świerk pospolity wydziela piękny, żywiczny zapach i tworzy prawdziwe świąteczną atmosferę. Nawet kiedy nie dotykamy jego gałązek, zapach jest bardzo wyczuwalny. Do sprzedaży przeznaczone są drzewka, które mają około 3-4 lata. Świerk pospolity w stanie dzikim występuje głównie w Europie Środkowej, Północnej (Norwegia), Południowej (Bałkany) oraz w Rosji aż do Uralu. Drzewa te w naturze przeważnie rosną na terenach górskich (Alpy, Karpaty, Sudety). Świerk pospolity to jedyny gatunek świerka występujący w Polce w stanie naturalnym, rośnie na południu kraju (góry) oraz na północnym-wschodzie. Raczej nie spotkamy go w lasach Polski centralnej i zachodniej. Świerki to drzewa długowieczne, mogą żyć nawet 600 lat, jednak przeważnie dożywają 200-300 lat. Drzewo to może osiągać nawet 60m wysokości, jednak przeważnie nie przekracza 40m.

 

 

Świerk kłujący

Świerk kłujący to inaczej świerk srebrny (Picea pungens). Swą popularność zawdzięcza temu, że ma gęsty, zwarty, stożkowaty pokrój i igły o barwie od sinozielonej do srebrzystoniebieskiej. Sztywne gałęzie są ustawione pod kątem prostym w stosunku do pnia. Igły mają około 2-3cm długości i są bardzo kłujące (stąd nazwa). Utrzymują się na gałęziach przez kilka tygodni. Świerk kłujący w naturze występuje na zachodzie Ameryki Północnej (w Górach Skalistych). Środowisko naturalne świerków kłujących to lasy mieszane (iglasto-liściaste), cieniste pagórki i zbocza, tereny położone nad brzegami rzek i strumieni. Do Europy świerk kłujący został sprowadzony pod koniec wieku XIX. Świerk kłujący w naturze dorasta do 30-40 m wysokości, a średnica jego pnia może wynosić 1,5 m (roczne przyrosty to nawet 50 cm).

 

 

Jodła kaukaska

Jako choinki na Boże Narodzenie nadają się młode okazy jodeł kaukaski. Jodły mają długie, szerokie, ciemnozielone igły oraz gęsty i regularny pokrój – rozłożysty u doły, węższy przy wierzchołku. Drzewka te są najbardziej wytrzymałe ze wszystkich bożonarodzeniowych drzewek. Igły jodeł zasychają i nie opadają, w związku z tym jodłowa „choinka” może stanowić ozdobę przez wiele tygodni (nawet do dwóch miesięcy). Jodła ceniona jest ze względu na swoją trwałość oraz walory estetyczne i szlachetny wygląd. Ponadto igły są elastyczne, miękkie i nie kłują – sprawdzą się w domach z małymi dziećmi. Jodła nie wydziela zapachu, dlatego jest bardziej polecana dla alergików niż intensywnie pachnące świerki. Jednak w porównaniu ze świerkami jodła kaukaska to roślina dość droga: Cięte drzewka na bożonarodzeniowe choinki sprowadza się głównie z Danii.

 

Jodła kaukaska (Abiesnordmanniana) inaczej nazywana jest jodłą Nordmanna lub jodłą normandzką. Środowiskiem naturalnym jodły kaukaskiej jest Azja Zachodnia, w naturze spotkać ją można na wschodnich wybrzeżach Morza Czarnego – w górzystych rejonach Gruzji, Rosji oraz Turcji. Ten szlachetny gatunek jodły został sprowadzony do Europy w połowie dziewiętnastego wieku. Jodłę kaukaską uprawia się głównie w Danii, ponieważ panują tam optymalne dla tych dość wymagających drzew.

 

Sosna – coraz częstszy wybór na choinkę

Sosna pospolita (Pinus silvestris) także nadaje się na drzewko choinkowe, nie jest jednak aż tak popularna, jak świerki czy jodły. Sosny mają naturalny, dość nieregularny kształt, ich korona jest szeroko stożkowata, rzadka, niemal ażurowa. Bardzo sztywne gałązki dobrze utrzymują nawet cięższe ozdoby choinkowe. Igły sosny pospolitej są kłujące, długie nawet na 8-10 cm, utrzymują się na gałązkach nawet 2-3 tygodnie. Mają barwę jasnozieloną lub zielononiebieską. Sosna wydziela piękny, żywiczny, intensywny zapach. Sosna pachnie najmocniej, kiedy poruszymy jej gałązkami.

Dodano: 07-11-2018