Choroby owoców krzewów owocowych

Opinii 0

Choroby owoców malin, truskawek, borówek i innych stanowią poważne zagrożenie dla rozmiaru i jakości zbiorów. Aby je ograniczyć, należy podjąć szeroko zakrojone działania profilaktyczne, a gdy profilaktyka nie wystarczy, konieczne jest ich aktywne leczenie. Podpowiadamy, jak rozpoznawać i zwalczać choroby owoców rosnących na krzewach.

Chore winogrona. Chore owoce winorośli.

Krzewy owocowe są narażone na choroby fizjologiczne i grzybowe. W wielu przypadkach stanowią naturalne konsekwencje niewłaściwych warunków do uprawy i błędów pielęgnacyjnych. Infekcjom często sprzyjają długo utrzymujące się okresy deszczowej pogody.

Choroby owoców – jak uchronić przed nimi krzewy?

Powiedzenie „lepiej zapobiegać niż leczyć” sprawdza się nie tylko u ludzi, ale także w ochronie roślin. Działania profilaktyczne pozwalają ograniczyć choroby owoców rosnących na krzewach. Kluczowe jest zapewnienie warunków zbliżonych do optymalnych. Krzewy owocowe uprawia się przez kilkanaście, a czasem nawet przez kilkadziesiąt lat. Dlatego bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie podłoża: oczyszczenie, użyźnienie (np. stosowanie obornika), a także dostosowanie pH gleby (wapnowanie lub zakwaszanie). Na ograniczenie występowania i rozwoju chorób ma także wpływ właściwy sposób sadzenia oraz pielęgnowania roślin.

 

Profilaktyka walki z chorobami owoców - co jest ważne?

 

  • dbanie o prawidłowe odległości sadzenia i odległości pomiędzy rzędami – w ten sposób ograniczasz rozprzestrzenianie chorób;

  • stosowanie zrównoważonego nawożenia. Trzeba zadbać o dostarczenie roślinom nie tylko makro-, ale także mikroelementów. Wiele z pierwiastków pokarmowych, np. wapń, ogranicza ryzyko wystąpienia chorób owoców. Natomiast nadmiar azotu przyczynia się do zasolenia gleby, zmniejszenia odporności na szkodniki i tym samym może otworzyć furtkę do rozwoju chorób;

  • unikanie moczenia nadziemnych części podczas nawadniania;

  • zwalczanie szkodników, które przenoszą choroby lub uszkadzają rośliny i przyczyniają się do rozwoju infekcji;

  • sprzątanie resztek po zbiorach i cięciu.

Krzewy maliny

Choroby owoców malin i jeżyn

Częstą chorobą, która występuje na malinach, jeżynach i innych krzewach owocowych jest szara pleśń. Objawy są zazwyczaj podobne – szary, pylisty nalot pokrywający owoce oraz liście krzewu. Tkanka w miejscach porażenia gnije. Organy roślin mogą się zlepiać, a owoce nie nadają się do spożycia. Chorobę zwalcza się przy użyciu fungicydów, takich jak topsin. Ważne jest także przycinanie pędów po owocowaniu.

 

Groźną chorobą jest również antraknoza malin. Objawia się tworzeniem brunatno-purpurowych plam na pędach, pękaniem kory, zamieraniem pędów i deformacją owoców. Chorobę zwalcza się podobnie jak szarą pleśń.

Choroba - owoce jeżyny

Choroby owoców porzeczki i agrestu

Groźne choroby owoców agrestu i porzeczki to rdza wejmutkowo-porzeczkowa oraz amerykański mączniak agrestu.

 

Porażenie rdzą jest bardziej prawdopodobne, jeśli porzeczki lub agrest są uprawiane w pobliżu sosen. Choroba nie uszkadza bezpośrednio owoców, ale wpływa na ich liczbę i wielkość. Na górnej stronie blaszek liściowych pojawiają się rdzawe plamy. Liście z czasem opadają, co zmniejsza powierzchnię asymilacyjną. W rezultacie krzewy wytwarzają mniej owoców, które stają się drobniejsze. Pierwszy zabieg ochronny z użyciem fungicydów stosuje się przed kwitnieniem, kolejny już po kwitnieniu.

 

Przy porażeniu amerykańskim mączniakiem agrestu na pędach, liściach wierzchołkowych oraz owocach pojawia się biały nalot, który z czasem brązowieje. Choroba hamuje wzrost krzewów, wierzchołki pędów zamierają, a owoce z plamami nie nadają się do spożycia. Sposobem na uniknięcie problemu jest wybór odmian odpornych lub mało podatnych na mączniaka. Przed kwitnieniem stosuje się oprysk topsinem, a po kwitnieniu powtarza zabieg z użyciem tego preparatu.

Choroby owoców borówki

Zmorą osób uprawiających borówki jest wspomniana wcześniej szara pleśń i antraknoza. Ponadto borówka może być porażana przez mączniaka prawdziwego. Przy infekcji biały nalot pojawia się nie tylko na spodniej części blaszek liściowych, kwiatach, ale także na owocach. Kwiaty zamierają, a pokryte grzybnią owoce tracą przydatność konsumpcyjną. W przypadku zauważenia pierwszych objawów choroby należy zastosować odpowiedni preparat.

Zobacz, o co pytali nasi klienci:

Co może porażać owoce winorośli?

- Choroby owoców winorośli to głównie mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, szara pleśń i biała zgnilizna owoców.

Czy środki ochrony można zastąpić ekologicznymi odpowiednikami?

- Tak, ekologiczne metody są skuteczne, chociaż bywają bardziej czasochłonne. W tym przypadku w większym stopniu kładzie się nacisk na ochronę niż bezpośrednią walkę. Gotowe preparaty można kupić w sklepach (np. na bazie czosnku) lub wyprodukować samemu (gnojówki).

Dodano: 03-08-2020