Choroby owoców drzewek owocowych

Opinii 0

Choroby owoców jabłoni, gruszy, pigwy, śliw i innych drzew prowadzą do znacznego obniżenia zbiorów. Ponadto owoce tracą wartość konsumpcyjną i nie nadają się do spożycia. Problem trzeba rozwiązać jak najwcześniej, w przeciwnym wypadku infekcje zyskają na sile, a patogeny prawdopodobnie pojawią się w kolejnym sezonie. Jak zwalczać choroby owoców?

Chore jabłko. Choroba owocu jabłoni

Walkę z chorobami na drzewach owocowych powinieneś prowadzić przez cały sezon. W ochronie roślin sadowniczych (i nie tylko) ważna jest profilaktyka, zabiegi zapobiegawcze, szybkie rozpoznanie choroby i reakcja.

Ochrona drzew przed chorobami owoców

Drzewa owocowe powinno się uprawiać w miejscach słonecznych. Dzięki temu owoce będą dorodne, lepiej wybarwione i smaczniejsze. Istotne jest także właściwe przygotowanie samego podłoża – w większości przypadków najlepsza jest gleba żyzna, przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, ale bez tendencji do zastoin wody. W warunkach amatorskich dla poprawy stanu gleby często korzysta się z zalet nawożenia organicznego.

 

Aby ustrzec drzewa i ich owoce przed chorobami zadbaj o:

 

  • odpowiednie odległości sadzenia (zmniejsza się ryzyko rozprzestrzeniania chorób);

  • zwalczanie zachwaszczenia (niektóre chwasty i rośliny dziko rosnące mogą być żywicielami pośrednimi dla patogenów);

  • sprzątanie resztek po cięciu, a także po zbiorach, usuwanie „mumii” (uschniętych owoców) z drzew;

  • odpowiednie warunki do przechowywania owoców;

  • ochronę przed szkodnikami;

  • odpowiednią jakość opryskiwaczy, która wpływa na precyzję rozpylania środków ochrony roślin i oszczędne ich zużycie.

 

Choroby owoców drzew ziarnkowych

Choroby owoców gruszy i jabłoni mogą ujawniać się w sezonie wegetacyjnym lub w czasie przechowywania plonów. Uważaj na brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Grzyb infekuje młode pędy, pąki kwiatowe i owoce. Na owocach pojawiają się plamy gnilne z koncentrycznie ułożonymi beżowymi zarodnikami. Porażone części należy palić. W fazie nabrzmiewania pąków zaleca się potraktować drzewa fungicydem miedziowym.

 

Brunatną zgniliznę można zwalczać przy okazji ochrony przed inną chorobą – parchem jabłoni i gruszy. W tym wypadku w wyniku porażenia na liściach pojawiają się oliwkowozielone plamy, które następnie przebarwiają się na brunatno. Liście zasychają i opadają. Plamy są widoczne także na owocach, które nie osiągają właściwych rozmiarów i mogą być zniekształcone. Drzewa jesienią należy potraktować roztworem mocznika. Wiosną w fazie pękania pąków stosuje się m.in. miedzian i syllit.

 

Gnilne plamy mogą pojawiać się także przy porażeniu gorzką zgnilizną. To duży problem przy przechowywaniu owoców. Zwalczanie choroby polega na stosowaniu 1-2 zabiegów (np. przy użyciu topsin) na cztery do dwóch tygodni przed planowanym zbiorem.

Plamy na owocach jabłoni. Choroba jabłek

Choroby owoców drzew pestkowych

Groźne choroby owoców wiśni, czereśni, moreli i innych gatunków pestkowych to rak bakteryjny, monilioza i torbiel śliwy.

 

  • Rak bakteryjny może prowadzić do zamierania całych drzew. Jego objawy to powstawanie ciemnych plam na liściach, kurczenie i czernienie kwiatów, zapadające się plamy na zawiązkach owoców i rozwijających się owocach. Ponadto na pniach występuje galaretowata substancja. Rak bakteryjny nie jest typową chorobą owoców, jednak poraża także plony, dlatego zalicza się go do tej grupy. Walczy się z nim profilaktycznie – opryski miedzianem należy wykonać wiosną w fazie nabrzmiewania pąków i jesienią w czasie opadania liści.

  • Monilioza, inaczej brunatna zgnilizna drzew pestkowych, powoduje pękanie owoców i pojawianie się na nich plam gnilnych. Z czasem przebarwienia obejmują całą ich powierzchnię. W konsekwencji owoce powoli zasychają i opadają lub pozostają na drzewach jako tzw. „mumie”. Porażone fragmenty drzew powinno się wycinać i palić. Drzewa przed lub w czasie kwitnienia należy potraktować fungicydem (miedzian – na choroby owoców czereśni i wiśni, topsin – na choroby owoców brzoskwiń moreli i śliw).

  • Torbiel śliwy występuje późno, pojawia się na zawiązkach i rozwijających się owocach. Śliwki wydłużają się i ulegają deformacji. Miąższ jest łykowaty i skórzasty. Wkrótce owoce gniją, a na ich skórce pojawiają się żółtozielone plamy z matowym nalotem. Zwalczanie choroby owoców śliw nie jest łatwe, dlatego najważniejsze jest zapobieganie. Pierwsze opryski fungicydami wykonuje się w stanie bezlistnym, kolejne w fazie białego pąka.

Chora brzoskwinia. Chory owoc brzoskwini

Zobacz, o co pytali nasi klienci:

Jakie są choroby owoców orzechów?

- Najgroźniejsze choroby owoców orzecha włoskiego to antraknoza i bakteryjna zgorzel orzecha. Ponadto, drzewa mogą być porażane przez mączniaka prawdziwego (jednak objawy są częściej widoczne na liściach niż na owocach).

Czy nawożenie ma wpływ na zapobieganie chorobom owoców?

- Tak, drzewa należy nawozić w sposób zrównoważony. Nadmiar azotu szkodzi, np. zmniejsza mrozoodporność i zwiększa podatność na szkodniki, które z kolei przenoszą choroby. Wapń i mikroelementy pozwalają uzyskać owoce dobrej jakości, wolne od chorób i smaczniejsze.

Dodano: 03-08-2020
Uaktualniono: 03-08-2020