Ściółkowanie – poznaj sprawdzone metody i materiały

Opinii 0

 ściółkowanie za pomocą kory

 

Ściółkowanie jest jedną z czynności, którą wykonuje się ze względów pielęgnacyjnych, a także dekoracyjnych. Główne zalety tego zabiegu to użyźnienie gleby i ograniczenie wzrostu chwastów. Jednak czy ściółkowanie jest niezbędne? A jeśli tak, to jaki rodzaj ściółki wybrać? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej. 

Ściółkowanie – co to jest?

Ściółkowanie to przykrywanie gleby warstwą wybranego materiału. Taki zabieg pomaga zapewnić:

 

odpowiednią wilgotność gleby – dzięki ułożonej warstwie zmniejsza się parowanie,

• barierę dla chwastów – ograniczony dostęp do światła, powietrza i wody hamuje wzrost niechcianych roślin,

• nawożenie ziemi – naturalne materiały ulegają rozkładowi i zasilają glebę w minerały,

• izolację termiczną – w zimie ogranicza zimno, a latem chroni przed nadmiernym słońcem,

• efekt dekoracyjny – niektóre z materiałów zdobią przestrzeń.

 

Czy warto ściółkować?

Ze względu na to, że ściółka wzmacnia glebę, a jednocześnie jest przeszkodą dla chwastów wskazane jest, aby ją stosować. Jak powinno się to robić? Odpowiedniej wysokości warstwę układa się dookoła rośliny tak, aby wyłącznie jej zapewnić dostęp do wody i słońca. Szczelna osłona z danego materiału położona na dużej powierzchni sprawia, że chwasty nie mają możliwości wzrostu. W efekcie nie trzeba pleć. Co więcej, naturalna ściółka z czasem ulega rozkładowi, a wartościowe składniki, które są wtedy uwalniane, zasilają glebę. 

 

Po takim nawożeniu plony są bardziej obfite, rośliny szybciej rosną i wydłuża się okres ich kwitnienia. Ściółka ułożona na obszarach uprawnych, np. na plantacji truskawek, sprawia, że owoce są czyste. Dodatkową zaletą jest też jej funkcja estetyczna. Wystarczy wybrać korę, zrębki lub kamyki, aby pięknie ozdobić rabaty.

Czym ściółkować i kiedy najlepiej to robić?

Rodzaj ściółki najlepiej wybierać w kontekście miejsca, w którym ma być rozłożona. Ozdobne warianty nie sprawdzą się na rozległej powierzchni, podobnie jak liście czy słoma na wypielęgnowanych rabatach. 

 

Typ ściółki będzie miał również wpływ na zalecaną wysokość warstwy. Po zestawieniu zaledwie dwóch rodzajów materiałów np. agrowłókniny i kory – bardzo dobrze widać tę zależność. 

 

Istotny jest również moment ściółkowania. Warto wzorować się na przyrodzie. Liście spadające z drzew tworzą naturalną warstwę ściółki. Dlatego koniec lata i cała jesień to idealny czas na jej rozłożenie. Deszcz oraz śnieg wpłyną na rozkład materii i znacznie przyspieszą ten proces. Oczywiście w innych porach roku również można rozłożyć naturalną ściółkę, jednak na efekty jej zastosowania, poza dekoracyjnym, będzie trzeba poczekać dłużej. Co więcej, stałe odnawianie takiej warstwy będzie miało wpływ na jakość ziemi i plonów. Wśród wybieranych materiałów, które świetnie sprawdzają się w roli ściółki, warto wymienić kilka.

mężczyzna ściółkuje hosty korą sosnową


Kora –  można stosować ją cały rok. Jest naturalnym materiałem, który podczas rozkładu użyźnia i zakwasza glebę. Ułożona z niej warstwa powinna mieć wysokość ok. 7 cm. Korę należy dosypywać od 2 do 4 cm rocznie. Dostępna jest w wielu wariantach o różnej wielkości opakowań. Najpopularniejsza jest kora sosnowa. Przyjmuje się, że jeden worek 80 l będzie odpowiedni na powierzchni do 1 m², jeśli ułożona zostanie do wysokości 5-8 cm. 


Niezwykle ważne jest, aby przed rozsypaniem kory oczyścić ziemię z chwastów. 


Warto również bezpośrednio na grunt wysypać korę podkładową, wysoko przekompostowaną. Dzięki niej właściwości kory o większej frakcji będą zwielokrotnione. W przypadku tej kory wystarczy warstwa o wysokości ok. 5 cm. Warto podkreślić, że im drobniejsza kora, tym bardziej otuli rośliny. 


Kora jako ściółka będzie idealna m.in. dla róż, malin, wrzosów, tuj, borówek.

zrębki dekoracyjne ułożone przy kwiatach

Zrębki – najlepiej kupić gotowe, ponieważ są starannie opracowane i wyselekcjonowane. Najczęściej sprzedawane w opakowaniach 50 l. Taka pojemność będzie wystarczająca na powierzchni ok. 0,6 m², przy założeniu, że rozsypana warstwa będzie miała wysokość od 5 do 8 cm. Z kolei w sadach zaleca się, aby była znacznie wyższa, nawet ok. 30 cm.

 

Jeśli ktoś posiada rozdrabniacz, może też np. zdobyć gałęzie do własnej obróbki. Jednak takie podejście wymaga znacznie większego wysiłku. Przewagą gotowych produktów jest również kwestia estetyki. Zrębki dekoracyjne dostępne są w różnych kolorach, które dodatkowo mogą ozdobić przestrzeń. Podobnie jak kora podczas ściółkowania dostarczają potrzebnych składników mineralnych i hamują rozwój chwastów. Są też świetną warstwą izolacyjną. Będą więc służyły posadzonym roślinom. 

 

Zrębki drzewne sprawdzą się idealnie pod krzewy oraz byliny. 

agrowłóknina rozłożona na uprawie truskawek

Agrowłóknina – do ściółkowania stosuje się tkaninę w ciemnym kolorze, może być czarna lub brązowa. Agrowłóknina jest niezwykle trwała. Podczas rozkładania nacina się w niej otwory, przez które przechodzą rośliny, a rozłożoną mocuje się do ziemi za pomocą specjalnych szpilek. W pozostałych miejscach skutecznie odcina chwasty od promieni słonecznych i wody, co prowadzi do zatrzymania ich wzrostu, spowalnia odparowanie wody, a dodatkowo chroni przed szkodnikami. 

 

Agrowłókninę warto dodatkowo przykryć np. korą lub ziemią, aby nie nagrzewała się zbyt mocno. Dzięki temu uniknie się przegrzewania korzeni. Niestety agrowłóknina nie sprzyja użyźnianiu gleby, jest to jedna z metod nieorganicznych. Ma też swoich zwolenników i przeciwników, ponieważ faktycznie utrudnia wzrost chwastom, ale też zachodzenie naturalnych procesów w glebie.

 

Agrowłókninę z powodzeniem stosuje się w uprawach np. truskawek, malin lub papryki.

układanie słomy na uprawie truskawek

Słoma – to kolejny sposób na ściółkowanie podłoża. Ekologiczna, dodatkowo świetnie izoluje, więc zapewnia dobre warunki wzrostu dla roślin. Sprawdza się szczególnie w uprawach, ponieważ dzięki niej owoce np. truskawek są czyste, a z czasem użyźnia też glebę. Dodatkowo utrzymuje wilgoć i chroni przed erozją. Trzeba jednak uważać, aby nie zawierała oprysków.

 

Słomę najlepiej rozkładać jesienią, można wymieszać ją również z tekturą, ale istotne jest, aby papier nie był zadrukowany. Kartony przyciągną dżdżownice, ponieważ zawierają celulozę, a ta jest materiałem budulcowym kokonów. W efekcie dzięki pracy tych organizmów ziemia staje się bardziej spulchniona i napowietrzona. 

 

Ułożona warstwa słomy, jeśli ma spełnić swoje zadanie, musi być gruba, ok. 10 cm. W innym przypadku wytrzymałe chwasty mogą przez nią przebijać.

 

Poza wspomnianymi truskawkami również inne owoce i warzywa będą dobrze rosnąć wśród słomy, szczególnie ziemniaki.

kamienie ułożone pomiędzy krzewami

Kamienie – podobnie jak agrowłóknina nie będą wzbogacać ziemi. Jednak mogą wpłynąć na jej ph. Ten typ ściółki ma kilka zalet. Główna z nich to wstrzymanie wzrostu chwastów, kolejna to kwestia estetyki – kamienie mogą pięknie zdobić, szczególnie gdy rozłożone zostaną np. otoczaki lub grys. Inną ich cechą jest to, że szybko się nagrzewają.

 

Kamienie w roli ściółki sprawdzą się na rabatach lub skalniakach. Nie warto stosować ich z roślinami jednorocznymi, ponieważ problematyczne będzie wysiewanie nasion.

liście w pojemnikach

Liście - to kolejna naturalna ściółka. Ich gruba warstwa jest w stanie powstrzymać wzrost chwastów. Dodatkowo lekko zakwaszają glebę. Taka ściółka będzie lubiana przez wiele roślin, w tym warzyw i owoców. Proces rozkładu następuje dosyć szybko, wystarczy sezon lub dwa. Kolejną zaletą liści jest łatwość ich pozyskania. Jednak w porównaniu z korą lub zrębkami nie będą aż tak ozdobne.

 

Bardzo ważne jest również, aby przyjrzeć się liściom przed ich wykorzystaniem. Muszą być zdrowe, dlatego warto sprawdzać, czy nie ma nich szkodników i różnego rodzaju chorób. Dodatkowo ze względu na dużą ilość garbników i związków fenolowych np. liście dębu i orzecha włoskiego będą się bardzo długo rozkładać, podobnie jak liście olchy, dlatego podczas ściółkowania warto ich unikać. Najlepiej rozkładać je po pierwszych przymrozkach, ponieważ w liściach lubią bytować gryzonie. Zmarznięta ziemia będzie utrudniała im przekopywanie gleby.

 

Liście sprawdzą się w przypadku nawożenia wielu roślin, w tym truskawek, malin i różnych warzyw.

ściółka i łopata w nią wbita

Zobacz, o co najczęściej pytają nasi klienci

Jak przygotować ziemię do ściółkowania?

 

Zanim warstwa ściółki zostanie rozłożona, należy:

usunąć chwasty, w miarę możliwości razem z korzeniami,

• przekopać ziemię.

 

W przypadku gleby, która jest żyzna i nawożona od dłuższego czasu, a dzięki temu nie ma zbyt wielu chwastów, wystarczy rozłożyć warstwę wybranej ściółki.

Dodano: 19-10-2021
Uaktualniono: 19-10-2021