Wędzarnia ogrodowa. Jaki model wybrać?

Opinii 0

Wędzarnia w ogrodzie pozwala na przygotowywanie domowych wędlin, kiełbas, oryginalnych potraw z ryb, warzyw, serów i owoców. Smacznie, bez sztucznych dodatków, wypełniaczy i barwników. Podpowiadamy, jak wybrać wędzarnię do ogrodu.

Otwarte drzwiczki wędzarni murowanej z czerwonej cegły

Wędzarnia ogrodowa – co to jest?

Wędzarnia ogrodowa to urządzenie lub specjalna konstrukcja, która pozwala na przygotowywanie domowych wędlin, kiełbas, ryb i innych wyrobów (wędzić można również sery i owoce). Dzięki takiemu przyrządzaniu potraw, wiadomo, jak przebiegał proces produkcji, a do jedzenia nie zostały dodane zbędne konserwanty, wypełniacze i barwniki. Samodzielnie można wybrać najwyższej jakości mięsa i uwędzić je tak, aby smakowały najlepiej.

Co daje wędzenie?

Jak działa wędzenie? Wybrany produkt spożywczy poddawany jest działaniu nie tylko odpowiednio dobranej temperatury (zależy ona od typu wędzenia: na zimno w 16-22 stopniach Celsjusza, ciepło w 23-40 stopniach i gorąco w 40-90 stopniach), ale też dymu, nadającego charakterystyczny smak i aromat. Uzyskuje się go bez udziału dodatkowej porcji tłuszczu. Ten zawarty w produkcie wytapia się. Domowe wyroby poddawane temu procesowi są również automatycznie zakonserwowane.

Z czego robi się wędzarnie?

W konstrukcji wędzarni ogrodowej najważniejsze jest miejsce na palenisko, gdzie będzie można ułożyć drewno i zrębki oraz powiesić przygotowane do wędzenia produkty. Samo urządzenie może przybierać różne kształty i rozmiary oraz być zbudowane z wielu różnych materiałów, które determinują wygląd procesu wędzenia oraz obsługę wędzarki. Dodatkowo można zdecydować się na wędzarnie mobilne drewniane, metalowe lub z beczki, czy murowane, które muszą być postawione w wyznaczonym na stałe miejscu. Konstrukcje tego typu można także zbudować samemu lub kupić w postaci gotowych wędzarek.

Wędzarnia drewniana

Drewniana wędzarnia o formie domku

Wędzarnie drewniane można zbudować samemu lub kupić gotowe modele. Ważne, aby dobrze zabezpieczyć drewno przed wysokimi temperaturami i użyć do tego preparatów, które wchodząc w reakcje z ogniem i dymem, nie będą wydzielać szkodliwych substancji wnikających do jedzenia. Istnieje też konieczność zamontowania osobnego paleniska. Zaletą jest mobilność, stosunkowo niska cena oraz atrakcyjny wygląd. Wadą: najmniejsza trwałość, trudność w utrzymaniu czystości i konieczność zabezpieczania drewna.

Wędzarnia murowana

Otwarta murowana wędzarnia, w której widać wiszące pęta kiełbasy

Stacjonarne konstrukcje wykonane z cegły klinkierowej czy szamotowej lub kamienia, które wyglądają bardzo efektownie i wpisują się w architekturę ogrodową. Czasami do budowy wykorzystuje się nieco tańszy beton.

Wędzarnia metalowa

Metalowa wędzarnia – podobnie jak drewniana – jest konstrukcją lekką i mobilną. Znacznie łatwiej jest ją jednak doczyścić oraz nie ma konieczności zabezpieczania i ochrony materiału, z którego jest wykonana przed paleniskiem. Taka konstrukcja zapewne też posłuży przez wiele sezonów. Nie można jej jednak zbudować samemu, ale gotowe wędzarnie występują w wielu wariantach i dobrych cenach.

Wędzarnia z beczki

Najtańszą opcją wędzarki domowej jest ta wykonana z metalowej beczki. Palenisko ustawia się na dole, a na górze montuje szczebelki lub ruszt, na którym można powiesić produkty do wędzenia. Takie rozwiązanie ma jednak wiele wad. Wędzarkę trudno wyczyścić i kontrolować cały proces wędzenia. Ponadto szybko się ona zużywa. Nie będzie też stanowiła ozdoby ogrodu.

Jaką wędzarnię ogrodową kupić?

Przy wyborze wędzarni ważne są następujące kwestie:

 

  • higiena – warto zwrócić uwagę na to, czy wędzarnia będzie łatwa do utrzymania w czystości, co zapewnia bezpieczeństwo i jakość wyrobów. Najlepiej w tym zestawieniu wypadają wędzarnie metalowe.

  • bezpieczeństwo – wędzarki budowane samodzielnie muszą być dobrze zaprojektowane i zabezpieczone. Przy gotowych trzeba też sprawdzić, czy wytrzymają kontakt z tak wysokimi temperaturami i czy będą wymagać zabiegów pielęgnacyjnych i impregnacji. Dotyczy to głównie wędzarni z drewna. Do wędzenia nie nadają się także urządzenia ocynkowane (pod wpływem temperatury wydzielają szkodliwe substancje) oraz z gatunków drzew iglastych, ponieważ wydzielana przez nie żywica również jest toksyczna po spalaniu.

  • sposób wędzenia – jeśli wybór padnie na wędzarnię metalową, w ofercie znaleźć można modele elektryczne, gazowe i węglowe. Pierwsze są najłatwiejsze w obsłudze i najnowocześniejsze. Parametry można ustawić na panelu sterowania. Nie wymagają kontroli temperatury i mają wbudowany generator dymu. Używa się do nich specjalnego brykietu i drewnianych wiórków. Wędzarnie węglowe są bardziej tradycyjne. Do palenia wykorzystuje się węgiel i drewniane zrębki. Należy kontrolować uzyskaną temperaturę i samodzielnie utrzymywać ją na wymaganym poziomie. Wędzarki gazowe są równie proste w obsłudze co te elektryczne, bo ciepło można po prostu ustawić.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jak przygotować mięso do wędzenia?

Przed wędzeniem mięso należy zapeklować, czyli namoczyć w roztworze soli, wody, saletry, cukru oraz wybranych przypraw. Można zdecydować się także na dodatek specjalnej soli peklującej (ok. 40 g na 1 kg mięsa) zamiast soli i saletry. Mięso, w zależności od gatunku i wagi, powinno leżakować w zalewie przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (ok. 2-7 stopni Celsjusza). Należy je co jakiś czas obracać.

Co można wędzić?

Wędzić można różnego rodzaju mięsa, ryby, sery. Do wędzenia nadają się też owoce i warzywa.

Jakie drewno do wędzenia wybrać?

Można wybierać jedynie z gatunków drzew liściastych. Iglaste wydzielają zbyt dużo żywicy. Najlepsze będą drzewa owocowe, buk, olcha.

Ile kosztuje wędzarka?

Koszt wędzarki drewnianej to 500-700 zł, cena metalowej zaczyna się od około 500 zł (do ok. 3000 zł). Murowana to koszt ok. 1000-1200 zł.

Czy potrzebne jest pozwolenie na wędzarkę w ogrodzie?

Budowa wędzarni, która należy do małej architektury ogrodowej, nie wymaga uzyskania pozwolenia na budowę, ale jedynie zgłoszenia do powiatowego wydziału architektury i budownictwa. Budowę wędzarni można rozpocząć dopiero po 30 dniach od zgłoszenia.

Dodano: 28-06-2021
Uaktualniono: 20-07-2021