Sekator kowadełkowy czy nożycowy – poradnik zakupowy

Opinii 0

Jeśli zależy nam na właściwej pielęgnacji drzew, krzewów i bylin, warto przyjrzeć się ofercie sekatorów ogrodowych, dzięki którym odpowiednio przytniemy nasze rośliny. Regularne podcinanie zapewni im odpowiednie warunki do wzrostu, a my zyskamy zadbaną zieloną przestrzeń wokół domu. Najważniejsze, aby wybrać model, który umożliwi sprawne cięcie przy możliwie najmniejszym wysiłku z naszej strony.

Sekator ręczny - przycinanie gałązek

Jakie są rodzaje sekatorów?

Sekatory ogrodowe różnią się konstrukcją mechanizmu tnącego oraz zastosowaniem. Najlepiej zaopatrzyć się w narzędzie każdego rodzaju. Do wyboru mamy:

  • sekatory kowadełkowe,

  • sekatory nożycowe.

Sekator kowadełkowy – jednoręczny lub dwuręczny

Sekator kowadełkowy jest zbudowany z górnego ostrza tnącego oraz szerokiego kowadełka, na którym opierają się cięte pędy lub gałęzie. W chwili, gdy ostrze zetknie się z dolną częścią sekatora, proces cięcia jest zakończony. Mechanizm kowadełkowy zapewnia mocny chwyt, dzięki ząbkowanym krawędziom kowadełka, co zapobiega ześlizgiwaniu się ciętej gałęzi.

Sekatory jednoręczne nadają się do cięcia dość cienkich, ale twardych gałęzi. Podczas pracy należy je ustawiać pod kątem prostym do gałęzi, wtedy rany są gładkie i szybko się goją.

Sekatory dwuręczne mają długie i mocne rękojeści. Niektóre modele są skonstruowane teleskopowo – można więc w razie potrzeby wydłużać ich zasięg do 80 cm.

Sekator dwuręczny

Elementy i części zamienne sekatora

Sekatory z mechanizmem kowadełkowym mogą być wyposażone w przekładnię dźwigniową, która zwiększa ich siłę nacisku. Element tnący sekatora kowadełkowego, czyli ostrze, często pokrywane jest teflonem lub innym materiałem zmniejszającym tarcie, co zdecydowanie ułatwia pracę.

 

Do najwyższej jakości narzędzi można dokupić części zamienne, np. kowadełko. Zużywa się ono dość szybko, ponieważ jest zrobione z lekkiego materiału (aluminium lub poliamidu wzmocnionego włóknem szklanym), ale chroni ostrze, uderzające w nie podczas pracy, przed stępieniem. Zazwyczaj po każdym sezonie intensywnego użytkowania powinniśmy je wymienić.

Sekator nożycowy do cieńszych gałęzi

Sekator nożycowy ma dwa ostrza tnące (ostrze i przeciwostrze), które nie stykają się podczas cięcia, lecz mijają blisko siebie, jak w nożyczkach. Przeznaczony jest do cięcia gałęzi i pędów o niewielkiej grubości, a także drewna mokrego i miękkiego (młodych drzew).

Ostrze wklęsłe jest elementem podpierającym ciętą gałąź, natomiast wypukłe – cienkie i bardzo ostre – jest elementem tnącym. W niektórych modelach ostrze wklęsłe ma drobne ząbki, które uniemożliwiają wyślizgiwanie się gałęzi. Może też być naostrzone.

Użytkowanie narzędzia

Podczas pracy narzędzie ustawia się pod pewnym kątem i cięcie odbywa się ruchem ślizgowym. Często sekatory nożycowe są lżejsze od kowadełkowych, mimo zbliżonej długości rękojeści. Ten typ sekatora występuje również jako urządzenie dwuręczne z wydłużonymi rękojeściami (bywają też wydłużane teleskopowo) oraz przekładnią dźwigniową, zwiększającą siłę nacisku.

Wiele sekatorów różnego rodzaju leży na trawie

Na co zwrócić uwagę przy wyborze sekatora?

Aby wybrać odpowiedni sekator, należy zwrócić uwagę na kilka istotnych elementów:

  1. 1. Ergonomiczny kształt rękojeści

  2. 2. Dobrze naostrzony element tnący

  3. 3. Odpowiednie wyważenie sekatora

  4. 4. Mechanizm nożycowy lub kowadełkowy

  5. 5. Jakość wykonania ostrzy

  6. 6. Jakość wykonania rękojeści

  7. 7. Regulacja rozwarcia rękojeści

  8. 8. Zasięg sekatora

Ergonomiczny kształt rękojeści

Sekator powinien być wygodny i pasować do dłoni użytkownika, warto więc „przymierzyć się”, czyli wziąć do ręki narzędzia różnych typów oraz producentów i sprawdzić, jak się nimi operuje.

Dobrze naostrzony element tnący

Dobry sekator zapewnia cięcie, które nie zgniata tkanki roślinnej i nie nadrywa kory na pędach i gałęziach. Jego element tnący musi być zawsze naostrzony.

Odpowiednie wyważenie sekatora

Jeżeli przewidujemy, że sekator będzie używany intensywnie, lepiej wybrać model stosunkowo lekki, wtedy dłuższa praca nie będzie powodowała bólu dłoni i nadgarstków. Duże znaczenie ma tu odpowiednie wyważenie narzędzia, solidne wykonanie oraz dostępność części zamiennych, ewentualnie serwisu.

Mechanizm nożycowy lub kowadełkowy

Konstrukcja nożycowa bądź kowadełkowa ma znaczenie w kontekście grubości pędów i gałęzi, jakie zamierzamy ciąć.

Jakość wykonania ostrzy

Ostrza mogą być wykonane m.in. ze stali kutej i hartowanej (z możliwością ostrzenia) czy ze stali chromowo-wanadowej. Mogą być również pokryte np. powłoką PTFE (utrudniającą przywieranie jak na patelniach), w celu zapewnienia gładkiego cięcia i zmniejszenia tarcia.

Jakość wykonania rękojeści

Rękojeści powinny być wytrzymałe i umożliwiać wygodne cięcie. Bywają wykonane z aluminium, kompozytu włókna szklanego lub włókna węglowego. Do wielogodzinnej pracy, np. w sadzie, przydają się sekatory o ergonomicznie profilowanych rękojeściach. Te zawsze powinny być pokryte specjalnym, miękkim tworzywem, ułatwiającym pracę i zapobiegającym ślizganiu się dłoni.

Regulacja rozwarcia rękojeści

Ważne, aby rękojeść miała odbojniki, czyli elastyczne ograniczniki bezpieczeństwa, amortyzujące uderzenia i chroniące dłonie przed urazami. Niektóre sekatory mają możliwość regulowania rozwarcia rękojeści oraz ustawienia w pozycji do cięcia szybkiego lub mocnego. Przydatna jest też rynienka do soku oraz obcinak do drutu.

Zasięg sekatora

Wiele modeli ma specjalny zamek obsługiwany jedną ręką. Do cięcia gałęzi grubszych (do 4,5 cm) warto wybrać model z przekładnią, która sprawia, że potrzeba mniej siły do wykonania pracy, a model umieszczony na długiej lancy umożliwia czyszczenie i prześwietlanie korony, bez konieczności wspinania się na drabinę czy drzewo.

 Sekator nożycowy w tylnej kieszeni spodni

Konserwacja i eksploatacja

Jeśli zależy nam na wieloletnim użytkowaniu sekatora, bez konieczności ponownego zakupu nowego narzędzia już po kilku sezonach, musimy pamiętać o jego właściwej konserwacji:

  1. 1. Po zakończeniu pracy warto przetrzeć mechanizm sekatora miękką szmatką lub szczotką, aby usunąć resztki soku, kory i drewna. Na zimę należy posmarować go olejem technicznym i zawinąć w czystą szmatkę.

  2. 2. Uszkodzone ostrze można wymienić w serwisie lub samodzielnie, jeśli dostępne są części zamienne.

  3. 3. Stępione ostrza należy ostrzyć, gdy tylko zaobserwujemy pierwsze oznaki stępienia. Można to zrobić w serwisie lub samodzielnie.

  4. 4. Zniszczoną sprężynę rozpierającą można wymienić, jeśli dostępne są oddzielne elementy pasujące do danego modelu sekatora.

Dodano: 22-05-2013
Uaktualniono: 03-05-2020