Ostrzenie zębów pilarki łańcuchowej

Opinii 12

Pilarki przydają się do karczowania drzew, cięcia drewna kominkowego lub przycinania krzewów. Niestety zęby ich łańcuchów z czasem się tępią i wymagają naostrzenia. Wyjaśniamy, jak to się robi.

JAK CZĘSTO OSTRZYĆ ZĘBY PILARKI?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co ile miesięcy lub lat trzeba ostrzyc łańcuch pilarki. To zależy od tego, jak często się nią pracuje i jakiej jakości jest łańcuch. Zawodowi drwale będą ostrzyć łańcuchy co kilka miesięcy, ogrodnicy raz na rok, a działkowcy raz na kilka lat.

SPRZĘT I PRZYGOTOWANIE DO OSTRZENIA

Pilnik z prowadnicą. Do ostrzenia łańcuchów używa się pilników do metalu, o niedużej średnicy i przekroju okrągłym. Prowadnicę zakłada się albo na pilnik, albo na łańcuch. Pozwala ona wygodnie przesuwać pilnik pod odpowiednim kątem.

Pilnik płaski. Płaski pilnik do metalu potrzebny jest do wyrównywania wysokości ograniczników wióra.

Elektryczna szlifierka do łańcuchów. To stacjonarne urządzenie umożliwiające wygodne i szybkie ostrzenie łańcuchów zdjętych z pilarki. Zawsze ma tarczę szlifierską w kolorze różowym.

Aby naostrzyć zęby pilarki łańcuchowej ręcznie, nie trzeba zdejmować łańcucha z jej miecza. Należy natomiast unieruchomić prowadnicę na przykład stabilizując ja ostrożnie w imadle. Są też specjalne uchwyty do tego celu. Łańcuch zdejmuje się natomiast do ostrzenia mechanicznego.

OSTRZENIE RĘCZNE

Zanim przystąpi się do ostrzenia, należy wyszukać najkrótszy ząb, czyli najbardziej stępiony. On posłuży za wzór, do którego będą ostrzone wszystkie pozostałe. Warto go jakoś zaznaczyć, na przykład malując z boku kropkę korektorem czy markerem. Z opakowania łańcucha można odczytać pod jakim kątem powinien być on ostrzony. W pierwszej kolejności ostrzy się zęby lewostronne, a następnie prawostronne. Prowadnica pilnika umożliwia szlifowanie każdego z zębów pod identycznym kątem. Pilnik prowadzi się wykonując ruchy „od siebie”, jednocześnie przekręcając w lewo i w prawo. Po naostrzeniu wszystkie zęby powinny mieć identyczną długość, inaczej łańcuch będzie powodował szarpanie podczas cięcia. Równe muszą być też zęby lewe i prawe. Po naostrzeniu zębów pilarki trzeba jeszcze wyrównać ograniczniki wióra. Potrzebny będzie do tego pilnik płaski i ogranicznik, który nakłada się na łańcuch od góry.

OSTRZENIE SZLIFIERKĄ DO ŁAŃCUCHÓW

Zdjęty łańcuch umieszcza się w prowadnicy szlifierki. Ustawia się go tak, żeby podczas opuszczania tarcza szlifierska trafiała na najkrótszy z zębów. Teraz nastawia się kąt ostrzenia, właściwy dla danego rodzaju łańcucha, przesuwając prowadnicę. Odpowiednie ustawienie ułatwia podziałka kątowa na prowadnicy. Przy prowadnicy znajduje się też ogranicznik który należy zahaczyć o ząb, żeby tarcza nie przesunęła się zbyt daleko. Po zablokowaniu prowadnicy można uruchomić szlifierkę i powoli opuszczać jej tarczę. Tę samą czynność powtarza się dla każdego zęba. Po oszlifowaniu wszystkich zębów lewostronnych prowadnicę przekręca się w drugą stronę i ustawia pod identycznym kątem jak wcześniej. Wykonując identyczne czynności szlifuje się zęby prawostronne. Wyrównywanie ograniczników wióra przeprowadza się ręcznie, używając pilnika płaskiego.Uwaga! Pamiętaj, że po założeniu łańcucha, przed dalszym użyciem pilarki trzeba skontrolować, czy jest on właściwie napięty. Za taki można go uznać wtedy, gdy da się lekko odciągnąć od prowadnicy na około 1 cm, w środkowej jej części. Większe luzy trzeba zlikwidować, napinając łańcuch przeznaczonym do tego pokrętłem. W niektórych modelach pilarek łańcuch napina się przekręcając śrubokrętem śrubę regulacyjną.

USŁUGA OSTRZENIA ŁAŃCUCHA

Gdy obawiasz się, że nie poradzisz sobie z ostrzeniem łańcucha, możesz oddać go do warsztatu, który świadczy takie usługi. Być może warto wydać parę złotych zamiast narażać łańcuch na zniszczenie.