Łazienka dla singielki

Opinii 8

W tym minipomieszczeniu trudno się było poruszać, a jego wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Nasze propozycje są dowodem, że nawet tak małe może być funkcjonalne. I bardzo ładne!

 

Na początku
Starą łazienkę (widok na górze strony) trudno było zaaranżować tak, by robiła dobre wrażenie. Piecyk gazowy z rurą ciągnącą się pod sufitem zgrzytałby nawet wtedy, gdyby ściany pokryto najpiękniejszymi płytkami. Z pralki niewygodnie wyciągało się bieliznę, a o swobodzie przy wchodzeniu do wanny albo korzystaniu z umywalki nie było co marzyć. Kiedy więc administracja budynku zarządziła poprowadzenie pionów ciepłej wody, gospodyni zdecydowała się na generalny remont wnętrza.

 

Mieszkanie: z lat 70., niewysokie (2,55 m), odziedziczone po babci. Dla jednej osoby wystarczająco przestronne. Jego wadą jest niewielka, mało ustawna i nieestetyczna łazienka


Główne cele projektowe: znalezienie nie tylko praktycznych, ale też nowoczesnych i ciekawych rozwiązań dla niewielkiej przestrzeni

 

WERSJA PIERWSZA

 

Problem
Zbyt duże sprzęty utrudniały komunikację we wnętrzu. Wydawało się też ono mniejsze niż w rzeczywistości.


Rozwiązanie
Zamiana sprzętów na minimalistyczne, o obłych kształtach. Zastosowanie kolorystyki, która wizualnie powiększa wnętrze.

 

PRZED
1. Wejście
2. Sedes
3. Pralka
4. Umywalka
5. Wanna

 

 

 

 

 

 

PO
1. Wejście
2. Sedes
3. Brodzik
4. Umywalka
5. Pralka

 

 

 

 

 

 

 Od założeń do realizacji


Architekt został poproszony o reorganizację przestrzeni i nadanie jej wyrazistego charakteru. Wynikła też kwestia jej ładnego oświetlenia. Zaletą łazienki jest małe okno, które doświetla ją za dnia. Aby była równomiernie oświetlona wieczorem, zaproponował w tej wersji zamontowanie panela LED z mlecznego pleksi w okrągłym otworze podwieszanego sufitu.

 

Co i jak się zmienieło


Zaczęto od wanny i zastąpiono ją okrągłym brodzikiem – bez kabiny, która w tej sytuacji zmniejszyłaby wnętrze, ale z zasłoną na giętym karniszu. Ma on 1 m średnicy, 3 m długości, więc potrzebne były 4 m materiału (można zszyć dwie zasłony). Wzór i kolor tkaniny (fińskiej firmy Marimekko) został starannie dobrany do koncepcji całości. Oprócz brodziku do motywu koła nawiązują też pozostałe sprzęty: włoska umywalka, sedes oraz niewielka pralka Frania (jest stale na rynku!). Do nowej aranżacji nie pasowały prostokątne płytki na podłodze, dlatego zdecydowano się na jednolitą posadzkę. Płytki skuto, wyrównano powierzchnię masą samopoziomującą i pokryto żywicą poliuretanową. Z niej też są wysokie (20 cm) cokoły. Ściany natomiast chroni przed wilgocią wodoodporna farba (Beckers Vatrumstack). Białe ceramiczne sprzęty świetnie kontrastują z odcieniami błękitu, a dzięki prostemu zabiegowi – pomalowaniu sufitu i podłogi na ciemniejszy chłodny kolor – łazienka wydaje się wyższa.

 

 

Na planie koła


Dzięki zastosowaniu kolistych form uzyskano więcej wolnej przestrzeni, a poruszanie się w ciasnym wnętrzu pozbawionym ostrych kantów stało się bardziej bezpieczne. Motyw koła pojawia się także w dodatkach: plafonie, dywaniku, koszach, wieszakach, nawet dozowniku na mydło. Wnętrze w odcieniach mięty i błękitu ociepliły okrągłe wiklinowe kosze na bieliznę (nad pralką) oraz śmieci (przy wejściu).

 

WERSJA DRUGA


Łazienkę postanowiono podzielić na dwie strefy. W pierwszej, do której dostęp mają również goście, znalazły się umywalka i w.c. W drugiej, należącej tylko do gospodyni – kabina prysznicowa oraz kącik gospodarczy z pralką.

 

Problem
Ciasna łazienka (ma zaledwie 1,44 m szerokości) sprawia klaustrofobiczne wrażenie.


Rozwiązanie
Zastosowanie paneli lustrzanych. Dzięki zwielokrotnionym odbiciom wnętrze wygląda na zdecydowanie większe.

 

PRZED

1. Wejście
2. Sedes
3. Pralka
4. Umywalka
5. Wanna

 

 

 

 

 

 

PO
1. Wejście
2. Sedes
3. Pralka
4. Umywalka
5. Brodzik

 

 

 

 

 

 

Funkcja narzuca organizację przestrzeni


W tym projekcie postanowiono maksymalnie poszerzyć wnętrze optycznie. Miejsce wanny zajął aneks, w którym zmieściła się nie tylko kabina z natryskiem, ale i kącik z pralką oraz półkami na środki czystości. Prostokątna kabina prysznicowa (70x90 cm) została ulokowana pod oknem w taki sposób, aby światło dzienne przenikało bez przeszkód do łazienki. Rozpraszają je żaluzje z półprzejrzystego PVC. Drzwi kabiny ukryto za lustrzanym panelem (z płyty fermacel). Jest zawieszony na trzpieniach w murowanym słupku. Pralkę po jego prawej stronie otwiera się wygodnie – od góry. Niewielka strefa dla gości wyklucza użycie sprzętów typowej wielkości. Zdecydowano się więc na płytką, za to szeroką umywalkę (32x70 cm). Z powodu braku miejsca dobrano do niej kuchenną baterię z długą wylewką. Jest zamontowana asymetrycznie na ścianie. Dwuczęściowy układ łazienki narzucił ustawienie w.c. naprzeciwko umywalki. Aby zminimalizować przestrzeń zajmowaną przez muszlę toaletową, przeniesiono górnopłuk do części gospodarczej, ukrywając go między półkami.

 

Geometria podziałów


Tym razem zrezygnowano z wszelkich form okrągłych. Pomieszczenie dekorują prostokątne płaszczyzny gresu i luster. Podczas gdy efekt przestronności zapewniają tafle zwierciadeł i pas połyskliwego mlecznego szkła (lacobel) za w.c., kolorowe płytki ożywiają pomieszczenie i nadają mu nowoczesny wyrazisty charakter. Ściany kabiny prysznicowej mają kolor szary, zaś część znajdująca się bliżej wejścia odcień bordowy. Taki zabieg także powiększa pomieszczenie, gdyż szary (chłodny i neutralny) odsuwa się od osoby patrzącej, natomiast odcień z gamy czerwieni (ciepły, intensywny) przybliża się. By nie wprowadzać dodatkowych podziałów ścian, zrezygnowano z cokołu przy podłodze, kładąc płytki do wysokości parapetu okienka. Architekt zastosował również takie same fugi na ścianach i na posadzce (ciemnoszare). Praktycznym rozwiązaniem jest grzejnik-drabinka na ręczniki. Została w nim zamontowana grzałka elektryczna, dzięki czemu można z niego korzystać także poza okresem grzewczym.

 


 

Lustrzane odbicia


Większy zwierciadlany panel umieszczono na wprost drzwi wejściowych. Nie dotyka on bezpośrednio podłogi i sufitu, sprawiając wrażenie zawieszenia. Ma decydujące znaczenie dla stworzenia złudzenia większej przestrzeni. Mniejszy panel został powieszony przy umywalce. Odbija przeciwległą ścianę, przez co skutecznie „poszerza” łazienkę.

 

projekt i opracowanie Maciej Walczyna/ADHD wizualizacje Arkadiusz Czerniak