Zlewozmywaki i akcesoria
Dowiedz się więcej
Trudno sobie wyobrazić zabudowę kuchenną bez zlewozmywaka. To właśnie w nim myjemy produkty przed przygotowaniem potraw, zmywamy naczynia, ale też coraz częściej służy nam do usuwania odpadków spożywczych. W jaki sposób? Dowiesz się poniżej.
Zlewozmywak – jak wybrać odpowiedni materiał?
Jednym z podstawowych kryteriów wyboru zlewozmywaka kuchennego jest materiał wykonania. Do najbardziej popularnych modeli należą te granitowe i stalowe, w sprzedaży dostępne są jednak również warianty ceramiczne oraz szklane. Zlewozmywaki granitowe to ogólna nazwa produktów wykonanych z kamiennego pyłu (kwarcowego lub granitowego) połączonego w masę za pomocą specjalnych żywic. W zależności od składu mieszanki i nazw handlowych używanych przez producentów możemy wyróżnić zlewozmywaki z konglomeratu, kompozytu oraz opracowanych przez firmę Franke tworzyw Fragranit i Tectonite.
Wybór zlewozmywaka powinien być podyktowany zarówno względami wizualnymi, jak i użytkowymi. Kupując zlew, bierzmy więc pod uwagę nie tylko jego kolor i design, ale i cechy tworzywa, z którego jest wykonany. Co wyróżnia poszczególne modele?
- Zlewozmywaki granitowe (z tworzyw granitowych) – odporne na uszkodzenia mechaniczne i przebarwienia, dostępne w wielu wariantach konstrukcyjnych i kolorystycznych, w przystępnej cenie.
- Zlewozmywaki stalowe – łatwe do utrzymania w czystości, odporne na zaplamienia, dostępne w różnych konfiguracjach (jedno- i dwukomorowe, z ociekaczem lub bez).
- Zlewozmywaki ceramiczne – odporne na przebarwienia i zabrudzenia, łatwe w czyszczeniu.
- Zlewozmywaki szklane – nowoczesny, designerski wygląd, połączenie właściwości szkła (łatwość w czyszczeniu, odporność na plamy) oraz stali (z której najczęściej wykonane są komory zlewozmywaka).
Zlewozmywak jedno- czy dwukomorowy? Z ociekaczem czy bez?
Odpowiedzi na te pytania uzależnione są od kilku czynników: wielkości kuchni, warunków zabudowy czy choćby dostępności zmywarki. W przypadku wymiany zlewozmywaka bez remontu całej kuchni musimy znaleźć model najbardziej zbliżony kształtem i wymiarami do poprzednika. Jeżeli natomiast projektujemy kuchnię od podstaw, wystarczy uwzględnić kilka podstawowych parametrów projektu, aby dobrać produkt najlepiej dopasowany do naszych potrzeb.
W małej kuchni, gdzie zależy nam na jak największej powierzchni roboczej na blacie, najlepiej sprawdzi się zlewozmywak jednokomorowy, opcjonalnie wyposażony w niewielki ociekacz. Jeżeli jednak planujemy umieszczenie w zabudowie mebli kuchennych szafki z ociekarką, możemy zrezygnować z tego dodatku. Zlewozmywaki jednokomorowe, ale o nieco szerszej komorze doskonale sprawdzą się również w większych kuchniach zaopatrzonych w zmywarkę – w takim przypadku komora częściej posłuży do mycia produktów spożywczych i do zmywania delikatnych naczyń. Wersje dwukomorowe przeznaczone są dla osób nieposiadających zmywarki lub znajdujących dla zlewu nieco szersze zastosowanie. W sprzedaży znajdują się także specjalne akcesoria zwiększające funkcjonalność zlewozmywaków, np. profilowane deski do krojenia nakładane na komorę oraz druciane kosze do płukania i odsączania produktów spożywczych. Najbardziej wymagający użytkownicy mogą zdecydować się na modele wyposażone w dodatkowe, mniejsze komory, a nawet dwukomorowe z dodatkowymi ociekaczami.
Kiedy zastosować zlewozmywak narożny?
Zlewozmywak narożny może mieć konstrukcję przypominającą pięciokąt lub literę L. W obydwu przypadkach montaż jest możliwy wyłącznie na specjalnie przeznaczonych do tego szafkach kuchennych. Ten szczególny model najczęściej wybierają osoby, które chcą maksymalnie wykorzystać powierzchnię blatu roboczego. Wpuszczany zlewozmywak narożny może wymagać dodatkowo specjalnego blatu narożnego.
Montaż narożny może znaleźć zastosowanie także w przypadku zlewozmywaków tradycyjnych. Najczęściej w narożnikach instaluje się jednokomorowe modele okrągłe lub kwadratowe. Do takiej zabudowy nadają się też zlewozmywaki jednokomorowe z małym lub dużym ociekaczem, przy czym komorę umieszcza się bliżej krawędzi blatu. Należy również pamiętać, że łączenia blatów w sąsiedztwie zlewozmywaka muszą być bardzo dobrze zabezpieczone przed działaniem wody.
Czy warto wybrać zlewozmywak z baterią?
Jeżeli zależy nam na tym, by zlewozmywak i bateria miały dokładnie ten sam kolor, takie rozwiązanie będzie najlepsze. Dotyczy to głównie modeli z kompozytu i konglomeratów, które występują w wielu kolorach i odcieniach. Niestety, w przypadku wymiany uszkodzonej baterii istnieje ryzyko, że nie uda nam się znaleźć zamiennika o takim samym wykończeniu powierzchni, zwłaszcza po dłuższym okresie użytkowania.
Jak zamontować zlewozmywak?
Sposób montażu zlewozmywaka zależy od konstrukcji wybranego produktu. Kryterium to pozwala wyróżnić następujące rodzaje:
Zlewozmywaki wpuszczane
To najbardziej popularny wariant. Aby go zamontować, w blacie należy wykonać otwór – na podstawie podanych wymiarów montażowych lub dołączonego szablonu. Następnie krawędzie otworu zabezpiecza się silikonem, a wewnątrz umieszcza się zlewozmywak, który przykręca się za pomocą dołączonych zaczepów. Do niektórych modeli załączona jest w zestawie specjalna uszczelka, którą mocuje się między blatem a dolną powierzchnią krawędzi zlewozmywaka.Zlewozmywaki nakładane
Umieszcza się je bezpośrednio na szafce zlewozmywakowej, wybrany model musi więc dokładnie odpowiadać wymiarom tego mebla. W tym przypadku również należy uszczelnić krawędź styku zlewozmywaka ze ścianą oraz te miejsca między szafką a zlewozmywakiem, które są szczególnie narażone na działanie wody.Zlewozmywaki podwieszane
Ten model instaluje się poniżej powierzchni blatu, dlatego nadaje się on jedynie do blatów z granitu, z konglomeratów i do dobrze zabezpieczonych blatów drewnianych. Wynika to z faktu, że widoczna krawędź otworu montażowego w blacie jest w dużym stopniu narażona na działanie wody. Aby zamontować zlewozmywak, należy przykręcić jego komorę do dolnej powierzchni blatu – po uprzednim uszczelnieniu miejsca styku.
Wybór typu zlewozmywaka pod względem sposobu instalacji zależy więc od rodzaju zabudowy kuchennej, materiału wykonania blatów oraz indywidualnych preferencji.
„Trójkąt roboczy” w kuchni
Miejsce montażu zlewozmywaka powinno zostać określone na podstawie układu tzw. trójkąta roboczego w kuchni. Wierzchołki tego trójkąta wyznaczają lokalizację stref związanych z najważniejszymi funkcjami kuchni: przechowywaniem (lodówka), myciem (zlewozmywak) oraz przygotowywaniem (płyta, piekarnik). W przypadku małych kuchni odległości między poszczególnymi strefami ustala się indywidualnie – w zależności od ilości miejsca i kształtu pomieszczenia. Należy jednak zadbać o to, by odstępy te były mniej więcej równe.
Pielęgnacja zlewozmywaka
Aby jak najdłużej zachować świeży wygląd zlewozmywaka, nie zapominajmy o utrzymywaniu go w czystości oraz o cyklicznej pielęgnacji. Żaden z modeli nie jest odporny na szorowanie twardymi materiałami ani działanie żrących substancji, zaleca się więc używanie delikatnych preparatów i materiałów czyszczących. Na rynku dostępne są środki myjące przeznaczone do poszczególnych tworzyw. Warto również pamiętać o oczyszczających właściwościach prostych produktów spożywczych, takich jak kwasek cytrynowy, soda, sól i ocet – te naturalne środki nie odbiegają skutecznością od niejednego preparatu chemicznego. Zlewozmywaki granitowe po umyciu można dodatkowo przetrzeć olejem spożywczym lub oliwą – ograniczy to osadzanie się brudu i kamienia oraz nada powierzchni połysk.
Zatkany odpływ – przez spowolnione opróżnianie komory – również może powodować nadmierne osadzanie się brudu na powierzchni zlewozmywaka. Aby tego uniknąć, należy często czyścić sitko odpływu oraz zapobiegać dostawaniu się pod nie odpadków, które następnie spływają do syfonu. Gdy jednak dojdzie do zatkania, możemy sobie z tym poradzić na kilka sposobów. Najprostszym z nich jest użycie gumowego przepychacza dostępnego w każdym markecie budowlanym. Można też zastosować środek chemiczny w granulkach, który, wsypany do odpływu, rozpuści zator. Zawsze warto również zdemontować syfon i sprawdzić jego stan – bardzo często powodem niedrożności odpływu jest nagromadzony w tym miejscu osad.
Komory gospodarcze – czym różnią się od zlewozmywaków?
Komory gospodarcze różnią się od zlewozmywaków przede wszystkim kształtem oraz miejscem montażu – przeznaczone są głównie do pomieszczeń gospodarczych i przemysłowych, choć coraz częściej można je znaleźć w nowoczesnych kuchniach. Rzadko stosuje się w nich ociekacz, którego brak rekompensowany jest wielkością przestrzeni użytkowej. Instaluje się je bezpośrednio na ścianie lub na specjalnych wspornikach. Ze względu na warunki oraz częstotliwość użytkowania są bardzo odporne na uszkodzenia i łatwo je utrzymać w czystości.
Rozdrabniacze (młynki) kuchenne do zlewu
Rozdrabniacze kuchenne, nazywane także młynkami kuchennymi, przestają być już gadżetem dla wymagających i coraz częściej można je spotkać w polskich kuchniach. Ich działanie jest stosunkowo proste i polega na mieleniu odpadków stałych oraz odprowadzaniu ich do kanalizacji. Należy przy tym pamiętać, że młynek służy jedynie do miękkich odpadków organicznych, takich jak skórki z warzyw i owoców, chrząstki, fusy z kawy i herbaty oraz ości ryb. Dzięki temu praktycznemu rozwiązaniu w odpływie nie następują procesy gnilne (jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnych syfonów), a więc ograniczony zostaje rozwój bakterii i przykrych zapachów. Unikamy również przechowywania w koszu na śmieci łatwo psujących się odpadów.
Młynek kuchenny instaluje się bezpośrednio do otworu odpływowego zlewozmywaka o odpowiedniej średnicy (większość modeli z naszej oferty pozwala na montaż tego urządzenia). Następnie do rozdrabniacza podłącza się syfon. Młynek uruchamia się za pomocą przycisku umieszczonego w pobliżu zlewozmywaka, w miejscu umożliwiającym wygodne użycie. Korzyści z zastosowania młynka w instalacji odpływowej to (poza higieną i brakiem nieprzyjemnego zapachu) przede wszystkim ograniczenie ilości śmieci usuwanych w tradycyjny sposób.