Sprzęt AGD
Dowiedz się więcej
Każda kuchnia wyposażona jest w przynajmniej jedno z urządzeń zaliczanych do AGD, czyli artykułów gospodarstwa domowego. Mogą być to sprzęty wolnostojące lub do zabudowy w meblach kuchennych. Decyzję o wyborze urządzeń pod tym kątem należy podjąć już na etapie projektowania kuchni – pozwoli to odpowiednio zaplanować i zoptymalizować przestrzeń, aby stała się jak najbardziej funkcjonalna.
Jakie urządzenia zaliczamy do kuchennego sprzętu AGD?
Lodówka
Decydując się na lodówkę do zabudowy, należy liczyć się z tym, że ma ona mniejszą pojemność niż klasyczne modele wolnostojące. Powoduje to fakt, że głębokość sprzętu do zabudowy jest pomniejszona o grubość frontu oraz wymiary mechanizmu mocującego, a także ograniczona do głębokości całej zabudowy. Szerokość lodówki w zabudowie uwzględnia także grubość ścianek korpusu, w którym umieszczono urządzenie. Lodówkę możemy zabudować jedynie w korpusie o szerokości 60 cm, co ogranicza nieco możliwości aranżacyjne.
Kuchenka gazowa/gazowo-elektryczna
Urządzenie wolnostojące, popularne w starszych zabudowach, łączy ze sobą funkcjonalność płyty grzewczej i piekarnika. Kuchenka może być zasilana gazem, prądem lub stanowić kombinację obu wariantów. Płyta grzewcza może też działać na zasadzie indukcji. Zaletą kuchenki jest możliwość zdemontowania lub wymiany bez konieczności demontażu sąsiadujących mebli kuchennych.
Piekarnik do zabudowy
Instaluje się go w specjalnym korpusie kuchennym o szerokości 60 cm. Nowoczesne piekarniki do zabudowy posiadają wiele przydatnych funkcji dodatkowych, takich jak termoobieg, pieczenie z użyciem pary, grillowanie, rożen, grzanie mikrofalowe czy podwójna komora. Mogą być sterowane za pomocą zaawansowanych programatorów z wyświetlaczami LCD, dobierających program pieczenia do wybranej potrawy. Piekarnik można również zabudować w wysokim korpusie (słupku), np. na wysokości blatu.
Płyta grzewcza do zabudowy
Może być zasilana gazem (płyta gazowa) lub prądem (płyta elektryczna lub indukcyjna). Montuje się ją w otworze w blacie, najczęściej nad piekarnikiem, ale nie jest to wymóg konstrukcyjny. Do niedawna podłączenie płyty indukcyjnej możliwe było jedynie do instalacji elektrycznej o napięciu 400 V, dlatego wiele osób rezygnowało z tego rozwiązania. Obecnie produkowane modele można podpiąć do tradycyjnego gniazdka elektrycznego 230 V. Przy wyborze urządzenia należy więc upewnić się, jakiego wymaga zasilania. Podobnie jak piekarniki płyty grzewcze wyposażone są w wiele dodatkowych funkcji ułatwiających przygotowywanie potraw, m.in. łączenie pól grzewczych, szybkie zagotowywanie czy zapamiętywanie temperatury grzania.
Zmywarka do zabudowy
Zmywarki do zabudowy różnią się od swoich wolnostojących odpowiedników jedynie tym, że pozwalają na montaż frontu meblowego na drzwiach. Dzięki temu możemy ukryć urządzenie i zachować ciągłość zabudowy kuchennej, dlatego też obecnie produkowane zmywarki występują w standardowych szerokościach korpusów mebli kuchennych: 45 i 60 cm. Nowoczesne modele zaopatrzone są w wiele programów zmywania dopasowanych m.in. do stopnia zabrudzenia naczyń lub wielkości załadunku (np. tryb ECO, połowa wsadu). Wybierając zmywarkę, warto też sprawdzić natężenie wytwarzanego hałasu oraz jej wyposażenie. Ciekawym rozwiązaniem w aktualnie dostępnych na rynku urządzeniach jest szuflada na sztućce, która mieści znacznie więcej elementów niż tradycyjny koszyk – przy niewielkim wykorzystaniu przestrzeni wewnętrznej.
Okap kuchenny
Okap kuchenny powinien się znaleźć w każdej kuchni, w której zamontowano płytę grzewczą. Pozwala usuwać nadmiar pary wodnej oraz intensywne zapachy znad gotujących się potraw. Wersję do zabudowy montuje się w specjalnej szafce okapowej na wysokości innych wiszących szafek kuchennych. Po podłączeniu do instalacji wentylacyjnej okap może pełnić funkcję wyciągu lub (gdy brak takiej możliwości) pochłaniacza. W tym drugim przypadku wyposażony jest w specjalny filtr, który należy cyklicznie wymieniać. Model podszafkowy teleskopowy to rodzaj okapu o powiększanej powierzchni pochłaniania, z którego podczas intensywnego użytkowania ręcznie wysuwa się część wyciągową, tzw. szufladę. Na rynku możemy znaleźć również okapy kominowe (montowane na ścianie) oraz wyspowe (sufitowe).
Kuchenka mikrofalowa do zabudowy
Kuchenki mikrofalowe tego typu, w przeciwieństwie do wolnostojących, mają konstrukcję i wymiary pozwalające na umieszczenie urządzenia w korpusie mebla kuchennego. Najnowsze kuchenki obalają mit mówiący o tym, że służą jedynie do odgrzewania i przygotowywania niezdrowych potraw – często bowiem posiadają funkcje gotowania na parze, grillowania czy gotowania kombinowanego. Wiele z nich wyposażono również w szereg programów ułatwiających gotowanie. Rozważając zakup kuchenki mikrofalowej w trakcie planowania kuchni, należy pamiętać, że istnieją również piekarniki z funkcją mikrofali. W przypadku niewielkich pomieszczeń może się to okazać lepszym wyborem.
Sprzęt AGD – w zabudowie czy wolnostojący?
Oba rozwiązania mają zarówno swoje zalety, jak i ograniczenia. Zabudowa kuchenna ze zintegrowanym sprzętem AGD wygląda estetycznie i nowocześnie, z kolei urządzenia wolnostojące można umieścić w urządzonej kuchni, wśród rozplanowanych już mebli kuchennych. Wybór lodówki w zabudowie pozwala zainstalować ją w niewidoczny sposób, odbywa się to jednak kosztem pojemności komory chłodzenia i zamrażania. Wolnostojącą kuchenkę mikrofalową można ustawiać w dowolnym miejscu, ale zawsze będzie zabierała część powierzchni roboczej blatu. Trudno więc jednoznacznie wskazać, który ze sposobów montażu sprzętu AGD w kuchni jest bardziej korzystny – zależy to bowiem od wielu czynników oraz indywidualnych preferencji.