Naczynia kryształowe. Jak je wyczyścić?

Opinii 0

Piękno kryształów tkwi w ich nieskazitelnym blasku. . Co robić, kiedy tracą swój urok, a ich powierzchnia staje się matowa? Podpowiadamy, jak pielęgnować i właściwie przechowywać kryształowe naczynia.

Szklanki kryształowe na tacy

Naczynia kryształowe — charakterystyka

Czyste naczynie kryształowe

Naczynia kryształowe są wykonane ze szkła ołowiowego (powinno zawierać przynajmniej 18% tego pierwiastka). Wzbogacenie składu o ołów skutkuje zmianą właściwości materiału. Dzięki temu lepiej i łatwiej załamuje światło (zgodnie z oznaczeniami, wartość tego współczynnika dla zwykłego szkła sodowego to 1,5, a dla kryształowego nawet 1,8). Kryształy ponadto rozszczepiają światło, co jest widoczne zwłaszcza przy artystycznych, efektownych szlifach. Można je o wiele łatwiej formować, ponieważ zyskały też większą miękkość. Są za to cięższe od wyrobów z klasycznego szkła.

Jak pielęgnować kryształowe naczynia?

Przechowywanie: kryształy powinny mieć przestrzeń, dlatego lepiej zadbać o to, aby nie stykały się ze sobą lub innymi naczyniami. Są bardzo delikatne i mogą się ukruszyć. Wbrew pozorom, cieńsze kieliszki lub wazony będą bardziej wytrzymałe od tych o grubych ściankach.

 

Częstotliwość czyszczenia: nie powinno się pozostawiać zabrudzonych kryształowych naczyń na dłużej, ponieważ osiądzie na nich osad. Najlepiej od razu je wyczyścić. Co jakiś czas warto też dokładnie odkurzyć powierzchnię szkła i sprawdzić, czy nie ma na nim zacieków lub czy nie zmatowiało.

Jak czyścić kryształowe naczynia?

Wyczyszczone naczynia kryształowe

Czyszczenie kryształowych naczyń wymaga ostrożności i zachowania kilku zasad. Tylko wtedy naczynia będą pięknie odbijać światło, nie zmatowieją i nie porysują się. Należy pamiętać, że:

 

  • szkło kryształowe jest wrażliwe na temperaturę – mycie powinno odbywać się tylko w zimnej lub letniej wodzie. Nie powinno się też wlewać do naczyń gorących napojów. Mogłoby to doprowadzić do zmatowienia kryształu;

  • do czyszczenia można wykorzystywać wyłącznie delikatne detergenty oraz miękkie ściereczki. Ostre gąbki i szczotki mogłyby porysować delikatną powierzchnię;

  • odpowiednia do mycia kryształów będzie także soda oczyszczona;

  • po myciu naczynia najlepiej namoczyć w roztworze wody z octem. Aby go przygotować, należy wymieszać 1/3 szklanki octu w litrze wody. Dzięki temu można uniknąć zacieków;

  • po myciu i płukaniu przyda się jeszcze polerowanie. Należy do tego wykorzystać miękką ściereczkę;

  • zamiennikiem łagodnych płynów do naczyń jest amoniak. Wystarczy 1 szklanka na 2 litry wody, aby przygotować kąpiel dla kryształowych naczyń.

 

Najwięcej trudności może przysparzać mycie wazonów, kieliszków i karafek, do wnętrza których trudno się dostać. Jeśli szyjka jest wąska, można pomóc sobie długim trzonkiem łyżki lub patykiem, na który nawinięta zostanie namoczona w środku czyszczącym ściereczka. Można też wykorzystać naturalne, domowe sposoby i wrzucić do naczynia obierki ziemniaków lub skorupki jaj, wsypać sól (lub mieszaninę soli z octem spirytusowym) lub ryż, a następnie zalać wodą. Po kilku godzinach kryształ wystarczy przepłukać i wypolerować.

Zmatowiały kryształ – jak przywrócić mu blask?

Jeśli kryształ był czyszczony niezgodnie z zasadami lub miał kontakt z gorącym płynem, może utracić swój charakterystyczny blask. Można go przywrócić, polerując powierzchnię wilgotną miękką ściereczką z solą. Innym sposobem jest przetarcie go denaturatem. Po tym zabiegu wystarczy umyć naczynie zgodnie z instrukcjami podanymi wyżej.

Czego nie robić podczas pielęgnacji kryształów?

Do zmatowienia lub zarysowania kryształów może doprowadzić niewłaściwa pielęgnacja lub użytkowanie. Co jest szkodliwe dla tego typu materiału?

 

  • gorąca woda – pod wpływem wysokiej temperatury kryształ matowieje. Nie należy więc czyścić go gorącą wodą i nalewać do niego ciepłych napojów;

  • silne środki czystości – mogą zarysować lub zmatowić delikatną powierzchnię kryształu;

  • ostre szczotki, zmywaki i gąbki – nawet uporczywego osadu nie powinno się usuwać przy ich pomocy, ponieważ mogą pojawić się rysy;

  • zmywarka – naczyń wykonanych ze szkła kryształowego nie można myć w zmywarce. Czyszczenie powinno odbywać się tylko ręcznie z zachowaniem ostrożności i delikatności. W zmywarce kryształy mogłyby się ukruszyć i zarysować.

 

Zobacz, o co pytają nasi klienci

W czym myć kryształy?

- Kryształy należy myć w zimnej lub letniej wodzie z delikatnym płynem, a następnie namoczyć w roztworze wody z octem.

 

Czym myć kryształowe żyrandole?

- Kryształowe żyrandole należy myć tak samo jak naczynia: w zimnej lub letniej wodzie z łagodnym detergentem, a następnie w roztworze z octem. Do przecierania należy użyć miękkiej ściereczki.

 

Czy można myć kryształ w zmywarce?

- Nie, kryształów nie można myć w zmywarce. Mogłoby to doprowadzić do ich zniszczenia: ukruszenia, zarysowania, a nawet zbicia.

 

Dodano: 22-03-2021