Jaki okap kominowy wybrać?

Opinii 0

Klasyczny, wydajny, pasuje do każdego wnętrza. To niezbędny sprzęt w kuchni, w której dużo się gotuje. Oczyści powietrze z tłustych osadów, pary i drobnoustrojów. Montowany do ściany dobrze wpisze się w układ szafek. Zanim kupisz okap kominowy, sprawdź, jaki model najlepiej sprawdzi się w twoim mieszkaniu.

 

Co się dzieje z brudnym powietrzem, które wpada do okapu? Są dwie możliwości: oczyszczone wraca do domu albo ulatnia się z niego na zawsze. Choć obie metody pozwalają na przefiltrowanie zanieczyszczeń, skuteczniejsza jest oczywiście ta druga. Tak działa wyciąg, który podłączony do przewodu wentylacyjnego usuwa przykre zapachy i opary.

 

Dobrze, jeśli w kuchni znajdzie się też druga kratka wentylacyjna – będzie odpowiadać za stałą wymianę powietrza. Ale z tym rozwiązaniem muszą się pożegnać przede wszystkim mieszkańcy bloków, gdzie cała kondygnacja podpięta jest do jednego ciągu wentylacyjnego. Pod żadnym pozorem nie można też instalować wyciągów do przewodów odprowadzających spaliny (np. z piecyka gazowego czy kozy grzewczej), bo grozi to zaczadzeniem.

 

Wysoce niewskazane jest także używanie tego typu okapów w domach z systemem wentylacji mechanicznej, zarówno z odzyskiem ciepła, jak i bez. W tych przypadkach pozostaje wybór pochłaniacza powietrza. Pracuje on w trybie zamkniętym – oczyszczone powietrze wraca z powrotem do pomieszczenia. Najpierw przechodzi przez filtry tłuszczowe, a następnie filtr węglowy usuwa przykre zapachy i mniejsze zanieczyszczenia. Niestety, pochłaniacze są mniej wydajne i głośniejsze od wyciągów, wymagają też regularnej wymiany filtrów węglowych.

Jak zamontować okap kominowy przyścienny?

montaż okapu przyściennego

Ten rodzaj sprzętu mocuje się do ściany i podłącza bezpośrednio do przewodu wentylacyjnego (jeśli pracuje w trybie wyciągu). Podstawy montażu:

 

  • solidna ściana – cienki kartongips nie udźwignie ciężaru urządzenia. Znacznie lepiej sprawdzą się pustaki, cegły lub beton;
  • zasilanie – w pobliżu miejsca, w którym zawiśnie okap, powinien znaleźć się kabel doprowadzający prąd o mocy 220-240 V oraz płaskie gniazdko natynkowe; 
  • rura – im krótsza, gładsza i bez zagięć, tym okap będzie wydajniejszy i cichszy. Każdy chce, by rura była też jak najmniej widoczna. Zazwyczaj chowa się ją w specjalnej maskownicy, która dołączona jest do sprzętu. Jeśli okaże się za krótka, można zastosować przedłużkę. Otwór wentylacyjny do tego typu urządzeń można umieścić w suficie lub na ścianie.

 

 

 

Jak dobrać odpowiednią szerokość i głębokość okapu?

wymiary okapu kominowego

Odpowiednie dobranie rozmiarów okapu jest ważne głównie ze względów praktycznych. O czym przede wszystkim należy pamiętać?

 

 

Wymiary okapu

Wielkość okapu dobieramy do wymiarów kuchenki. Najlepiej jeśli urządzenie jest od niej nieco szersze – pracuje wtedy wydajniej, bo pochłania opary powietrza uciekające na boki i przy okazji chroni sąsiadujące meble. Specjaliści zalecają dodatkowe 20 cm.

 

Standardowe okapy kominowe do kuchni mają szerokość od 50 do 150 cm przy głębokości ok. 50 cm. W małej kuchni dobrze sprawdzą się modele skośne – najpłytsze mają głębokość 30 cm – na pewno nie będą przeszkadzać podczas gotowania. Żeby tak się nie działo, wysokość na jakiej zawiśnie okap trzeba przede wszystkim dobrać do wzrostu domowników.

 

 

Bezpieczeństwo

Trzeba również stosować się do norm bezpieczeństwa. Nad płytą gazową dobrze zachować minimum 70 cm odstępu, a nad indukcyjną – 50 cm, dla skośnych okapów jest to odpowiednio 50 i 40 cm od dolnej krawędzi. Ale nie wolno też przesadzić – zbyt wysoko umieszczony pochłaniacz będzie mniej skuteczny, para i zapachy będą rozchodzić się na boki, dlatego przyjmuje się, że odległość od kuchenki nie powinna być większa niż 120 cm.

 

 

Okap kuchenny – na co dodatkowo zwrócić uwagę?

okap kuchenny - na co zwrócić uwagę?

Przede wszystkim należy sprawdzić, czy tryb pracy odpowiada naszemu systemowi wentylacji (na szczęście większość okapów może pracować zarówno w trybie otwartym, jak i zamkniętym).

 

 

Wydajność

Następnie trzeba dopasować wydajność urządzenia do wielkości kuchni. W tym celu najpierw obliczamy kubaturę pomieszczenia - długość x szerokość x wysokość; w otwartym na salon wnętrzu doliczamy też i jego powierzchnię. Dobry okap powinien oczyścić powietrze w kuchni 6 razy w ciągu godziny na najniższym biegu. Kubaturę mnożymy więc przez 6. Dla przykładu: w kuchni o kubaturze 20 m3, potrzebny jest okap o wydajności 120 m3/h.

 

 

Głośność

Równie ważna jest głośność urządzenia. Niektóre modele potrafią być tak hałaśliwe, że słychać je w sąsiednich pomieszczeniach albo wręcz uniemożliwiają prowadzenie swobodnej rozmowy. Aby tego uniknąć, szukajcie sprzętu, który na średnim biegu ma poziom hałasu o wartości 50 dB.

 

 

Klasa energetyczna

Tak jak w przypadku każdego sprzętu AGD, warto sprawdzić jaką klasę energetyczną ma okap kominowy, zwłaszcza jeśli będzie często używany. Z tych samych powodów dobrze przyjrzeć się oświetleniu - niektórzy producenci instalują jarzeniówki czy halogeny, ale najtrwalsze i najbardziej energooszczędne są diody LED.

 

 

Dodatkowe funkcjonalności

Nowoczesne urządzenia poza podstawowymi funkcjami mają też mnóstwo udogodnień, jak na przykład kontrolkę zużycia filtra węglowego, minutnik odcinający zasilanie, automatyczny czujnik zapachu, który włączy się po wykryciu zanieczyszczeń w powietrzu. Okapy różnią się też sposobem sterowania: może być tradycyjne guzikowe, dotykowe albo na pilota.

 

 

Okap kominowy – dopasowany do aranżacji Twojego wnętrza

okap kominowy dopasowany do aranżacji

Wiemy już, na jakie parametry zwrócić uwagę, ale okap bez zabudowy musi też dobrze wyglądać.

 

 

Okap w kształcie odwróconego „T”

To najbardziej klasyczne wyciągi. Dostępne są modele płaskie lub z daszkiem. Mogą być bardzo nowoczesne – wykonane ze stali nierdzewnej czy aluminium, najczęściej w kolorze inox, czarnym lub białym. Do klasycznych, rustykalnych lub prowansalskich wnętrz będą bardziej pasować okapy retro – mają zazwyczaj daszek, którego rant wykończony jest drewnianą listwą lub mosiężnymi wieszakami.

 

 

Okapy uchylne / wertykalne

Modele skośne mają proste, minimalistyczne wzornictwo. Zamiast filtra umieszczonego równolegle do płyty mają panel ustawiony pod kątem wykonany zazwyczaj ze szkła lub stali. Szczelinowy system zasysania sprawia, że powietrze wpada do środka urządzenia przez specjalne cienkie kanaliki, dzięki czemu filtr nie jest widoczny. Te okapy mogą mieć naprawdę małe wymiary (nawet do 30 cm głębokości).

 

 

Okapy cylindryczne

Wyglądają jak ogromny walec. Narożne przydadzą się w niestandardowych wnętrzach, okrągłe z wlotem z tyłu rządzenia bardziej przypominają lampę niż pochłaniacz. Najbardziej dekoracyjne są modele ze szklanymi panelami zdobionymi wzorami. Pozwalają na bardzo indywidualną aranżację kuchni – można z setek propozycji wybrać panel z nadrukiem drzew, owoców, kwiatów albo zaproponować własne zdjęcie. Jeśli zmienimy wystrój kuchni, wystarczy tylko podmienić dekoracyjną osłonę.

 

 

Jakie są plusy i minusy okapów kominowych?

  • Są bardzo popularne. Bez problemu znajdziemy duży wybór modeli w markecie budowlanym. 
  • Są tanie, więc nietrudno dobrać taki sprzęt w dobrej cenie. 
  • Jeśli wyjście wentylacji umieszczone jest zaraz za urządzeniem lub bezpośrednio nad nim, nie trzeba prowadzić rur odprowadzających powietrze po ścianach.
  • Są bardziej wydajne od podszafkowych. 
  • Mają kompaktowe wymiary (np. modele skośne), więc bez trudu uda się je wkomponować w małą kuchnię.

 

Niestety, jeśli działają w trybie pochłaniacza, niezbędna jest regularna wymiana filtrów węglowych, które niwelują nieprzyjemne zapachy i usuwają zanieczyszczenia z powietrza. Powinno się to robić raz na dwa miesiące – koszt takich filtrów to ok. 30 zł. Nietrudno policzyć, że co roku do sprzętu trzeba dołożyć ok. 180 zł. Okapy przyścienne nie są też dostosowane do zabudowy – przepada więc miejsce nad nimi na dodatkową szafkę.

plusy i minusy okapów kominowych