Jak wyczyścić okap kuchenny i jego filtry?

Opinii 0

Podczas kuchennych porządków łatwo zapomnieć o jednym z najważniejszych urządzeń - okapie, który dba o odprowadzanie zapachów, a często nawet o czystość powietrza i utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci. To on narażony jest na ciągły kontakt z tłuszczem i resztkami jedzenia, które osiadają na obudowie i filtrze. Jak prawidłowo umyć okap i jak często to robić?

Czyszczenie okapu kuchennego

Jak wyczyścić okap?

Okap kuchenny to urządzenie, które jest narażone na ciągły kontakt z tłuszczem oraz osiadającym na nim kurzem, dlatego przynajmniej raz na dwa tygodnie powinno się go wyczyścić. Pracę można zacząć od umycia obudowy. Zazwyczaj wykonana jest ona ze stali, stali nierdzewnej i hartowanego szkła. Należy pamiętać, że powierzchnie lakierowane nie powinny być czyszczone ostrymi szczotkami. Lepiej użyć do nich miękkiej ściereczki. Przed przystąpieniem do pracy należy nie tylko dobrać odpowiednie akcesoria i preparaty do danej powierzchni, lecz także pamiętać, by odłączyć okap od zasilania.

Okap kominowy


Okapy kominowe to jedne z najczęściej wybieranych okapów. Montuje się je nad kuchenką. Charakterystycznym elementem jest pionowy komin. Tego typu okapy mogą być sterowane za pomocą guzików, pilota lub dotykowo. Są wykonane z lakierowanej blachy stalowej lub stali nierdzewnej z elementami hartowanego szkła. Wszystkie te cechy należy wziąć pod uwagę podczas czyszczenia. Najlepiej rozpocząć mycie od miejsc, w których gromadzi się i zalega warstwa kurzu, tłuszczu i brudu, np. dookoła przycisków, na płycie znajdującej się bezpośrednio nad kuchenką, w rowkach i załamaniach. Warto użyć do tego specjalnej szczoteczki do mycia zakamarków lub wykorzystać miękką szczoteczkę do zębów. Następnie trzeba umyć większe powierzchnie, nie zapominając o kominie, na którym również osiadają cząsteczki tłuszczu.

Okap podszafkowy


Minimalistyczne okapy podszafkowe to rozwiązanie dedykowane do niewielkich przestrzeni. To także krótsze czyszczenie, ponieważ mało elementów jest narażonych na bezpośrednie działanie tłuszczu i zabrudzeń. Wystarczy przetrzeć panel kontrolny z przodu oraz kratkę, pod którą znajduje się filtr. Do pielęgnacji można użyć wody z płynem do naczyń, octem lub zagotować ją z sodą oczyszczoną.

Okap wyspowy


Nowoczesne okapy wyspowe o oryginalnych kształtach pełnią funkcję dekoracyjną w wielu przestronnych kuchniach. Aby zachwycały wyglądem, każdy element obudowy oraz filtr musi być regularnie czyszczony. Całość najlepiej przetrzeć wodą z dodatkiem płynu do naczyń, płynem do czyszczenia piekarnika lub wodą przegotowaną z sodą. Tłuszcz z okapu można też usunąć oliwką lub dowolnym olejem spożywczym.

Jak wyczyścić filtry w okapie?

Najważniejszą częścią okapu kuchennego jest filtr. Zabrudzony nie będzie sprawnie odprowadzał powietrza, a para wodna wraz z brudem będzie skraplała się i trafiała do potraw przygotowywanych na kuchni. Pozostawienie brudnego filtra jest więc niehigieniczne i szkodzi zdrowiu. Jak skutecznie wyczyścić filtry w okapie? Wszystko zależy od jego rodzaju.

Czyszczenie filtra w okapie kuchennym


Filtry metalowe

Czyszczenie filtrów metalowych w okapie

Jednym z rodzajów filtrów w okapach są filtry metalowe (z aluminium lub stali nierdzewnej). Zdemontowany filtr najlepiej umieścić w misce z roztworem ciepłej wody i płynu do naczyń i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie resztki brudu można wyczyścić szczoteczką, a następnie wypłukać.

 

Jeśli to nie pomoże, filtr można namoczyć w wodzie, z wcześniej zagotowaną sodą (wystarczy ok. 80-100 g sody). Filtr powinien spędzić w mieszance 10-15 minut.
Przy regularnym czyszczeniu i niewielkich zabrudzeniach filtry metalowe można myć w zmywarce.


Filtry węglowe


Niektóre nowoczesne okapy są wyposażone w filtry węglowe, doceniane przede wszystkim za zdolność zatrzymywania alergenów i dużą skuteczność. Nie da się ich jednak wyczyścić. Co około 3-6 miesięcy powinno się je po prostu wymieniać.
Minęło pół roku od wymiany filtra? Warto dobrać odpowiedni filtr do okapu.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jak często czyścić okap?

- Okap najlepiej czyścić raz na 2 tygodnie. Należy zwiększyć częstotliwość w przypadku częstego gotowania lub zauważenia niewłaściwej pracy okapu (symptomem jest np. inny dźwięk).

 

Jakich produktów użyć do czyszczenia okapu?

- Do czyszczenia okapu można wykorzystać gotowe środki czyszczące lub przygotować preparat z wykorzystaniem produktów, dostępnych w domu. Tłuszczu i brudu można pozbyć się przy pomocy: wody z płynem do naczyń, płynu do naczyń z olejem, zagotowanej wody z sodą oczyszczoną, oliwki (np. oliwy z oliwek), wody z octem, płynów do czyszczenia kuchni i piekarnika, które rozpuszczają tłuszcz.

 

Czy trzeba wymieniać filtr w okapie?

- Wymiany wymagają jednorazowe filtry węglowe. Jeden filtr działa skutecznie około 3-6 miesięcy. Po tym czasie konieczna jest wymiana. Koszt pojedynczego filtra węglowego do okapu wynosi ok. 25 zł.

 

Dodano: 05-02-2021
Uaktualniono: 15-02-2021