Jak wybrać piekarnik elektryczny do zabudowy?

Opinii 0

Urządzasz kuchnię i czeka Cię wybór piekarnika? Nie kieruj się wyłącznie renomą marki. Zastanów się, z jakich funkcji będziesz korzystać, czy potrzebujesz sprzętu z dwoma komorami lub chciałbyś mieć funkcję mikrofali. Poznaj zalety dostępnych rozwiązań i sprawdź, który piekarnik do zabudowy okaże się idealnym uzupełnieniem Twojego kuchennego wnętrza!

Otwieranie piekarnika w zabudowie

Piekarnik do zabudowy to inwestycja na lata. Instalacja piekarnika w wybranym układzie mebli sprawia, że możliwości zmian stają się ograniczone. Urządzenia te często charakteryzują się jednak dużo ciekawszym designem, lepiej uzupełniają kuchenną zabudowę i są również bardziej zaawansowane technologicznie. Jak znaleźć ten najlepszy?

Wielkość i design piekarnika – jaki wymiar i kolor wybrać

Najczęściej spotykane są piekarniki 60 cm – dokładne ich wymiary to 59,5 cm wysokości i tyle samo szerokości. Różnice częściej pojawiają się w głębokości urządzenia. Zwykle piekarniki do zabudowy mają 55 cm, ale są również takie o głębokości 56 cm. Te niewielkie różnice mogą mieć jednak duże znaczenie przy planowaniu kuchni na wymiar.

 

Piekarniki do zabudowy odznaczają się zwykle stonowanymi odcieniami obudowy. Kolor stalowy czy jasnoszary – takie barwy są uniwersalne i pasują do większości wnętrz, zarówno minimalistycznych, jak i urządzonych w stylu modern. Jeśli kuchnia ma być utrzymana tylko w jednym, jasnym kolorze, można pokusić się o zakup sprzętu w tym odcieniu. Aranżacje w stylu rustykalnym świetnie uzupełnią natomiast postarzane piekarniki retro.

Grill czy Dual Cook – funkcje piekarników do zabudowy

Timer, ustawienia czasu, temperatury i termoobieg – to już podstawa w nowoczesnych piekarnikach do zabudowy. Głównymi cechami różnicującymi urządzenia okazują się ich dodatkowe funkcje. Dzięki nim można zaoszczędzić czas, a nawet urozmaicić swoją dietę. Jakie są najbardziej przydatne funkcje piekarników?

 

  • Funkcja grilla – pozwala na przygotowanie potraw bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się zwłaszcza w kuchniach miłośników dań mięsnych.

  • Rożen – dzięki niemu można przygotować dania, które będą równomiernie upieczone z każdej strony, np. szaszłyki.

  • Dual Cook – daje możliwość podziału piekarnika na dwie komory. Pozwala to na równoczesne przygotowywanie dwóch potraw bez obawy o mieszanie się smaków i zapachów. Dodatkowo można ustawić różne temperatury i funkcje. Sprawdzi się zwłaszcza w domach, w których gotuje się dużo lub często wyprawiane są przyjęcia.

 

Warto wspomnieć także o urządzeniu wielofunkcyjnym, czyli piekarniku z mikrofalą. Daje on możliwość nie tylko pieczenia, ale także podgrzewania gotowych już dań. Taki sprzęt pozwala również zaoszczędzić miejsce w kuchni, które zajęłyby dwa urządzenia.

Typ prowadnic i drzwi w piekarnikach

We wnętrzu każdego piekarnika znajdują się prowadnice. Mogą to być proste metalowe drabinki, które da się wyjąć i umyć. Lepszym rozwiązaniem są jednak prowadnice teleskopowe – dzięki nim po lekkim pociągnięciu blachy łatwo wysuwają się z piekarnika. Ich zadaniem jest także utrzymanie odpowiedniego poziomu, nawet po maksymalnym wyciągnięciu blachy. Dzięki temu można mieć pewność, że zawartość naczynia się nie wyleje. 

 

Ważnym czynnikiem, który wpływa na bezpieczeństwo przygotowywania potraw, jest także typ drzwi. Nowoczesną opcją będą zatem tzw. zimne drzwi, coraz częściej spotykane w piekarnikach do zabudowy. To rozwiązanie polegające na wykorzystaniu kilku warstw szkła, pomiędzy którymi znajduje się przestrzeń izolacyjna. Dzięki temu drzwi piekarnika nie nagrzewają się, co zapobiega ewentualnym poparzeniom. Ta cecha urządzenia jest ważna, zwłaszcza gdy w kuchni znajdują się dzieci.

Ojciec z synem zaglądają przez szybę piekarnika

Pyroliza, kataliza czy czyszczenie parowe – piekarniki, które czyszczą się same

Tradycyjne czyszczenie piekarnika może być problematyczne. Zaschnięte resztki potraw czy przypalony tłuszcz okazują się często trudne do usunięcia. Z myślą o wygodzie użytkowników producenci nowoczesnych piekarników wyposażyli urządzenia w automatyczne funkcje czyszczenia piekarnika. Jakie?

 

  • Czyszczenie parowe – przydatne do usuwania niezbyt uporczywych zabrudzeń (bez przypaleń). Piekarnik działa na nie parą, rozpuszczając brud, który trzeba następnie przetrzeć ściereczką.

  • Czyszczenie katalizą – piekarniki z tym typem czyszczenia posiadają wkłady katalityczne, które już w czasie pieczenia (powyżej 2000 C) przyciągają zabrudzenia i wypalają je. Po czyszczeniu należy tylko usunąć spalone resztki ściereczką.

  • Czyszczenie pyrolizą – najsilniejszy sposób na pozbycie się uporczywych zabrudzeń piekarnika. Pyroliza działa na piekarnik bardzo wysoką temperaturą (ok. 5000 C) i wypala np. zaschnięty ser czy plamy z tłuszczu.

 

W niektórych piekarnikach dostępne są dwa rodzaje czyszczenia. Najczęściej jest to opcja z parą i katalizą lub parą i pyrolizą.

Czyszczenie piekarnika

Gdzie zamontować piekarnik do zabudowy?

Piekarnik do zabudowy można umieścić właściwie w dowolnym miejscu – ważne, żeby w niedalekiej odległości znajdowało się gniazdko. Najczęściej piekarnik do zabudowy montuje się pod płytą grzewczą, jednak coraz częściej instaluje się go wyżej. Na jakiej wysokości zamontować piekarnik? Poleca się umieszczenie go na wysokości wzroku. W ten sposób można wygodnie wyjąć potrawy z piekarnika bez obawy o poparzenie czy wylanie np. płynnej zapiekanki.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jak podłączyć piekarnik do zabudowy? Czy piekarnik musi mieć wentylację?

- Instalacja piekarnika do zabudowy jest prosta – wystarczy umieścić go w szafce i podłączyć do gniazdka. Nic więcej nie trzeba robić. Należy pamiętać o tym, żeby nie instalować piekarnika w pobliżu lodówki, bo może to obniżyć efektywność pracy drugiego urządzenia. Trzeba także zachować niewielki odstęp od ścianek, by zapewnić przepływ powietrza.

 

Jak zmierzyć piekarnik do zabudowy?

- Piekarnik do zabudowy mierzy się, sprawdzając szerokość, wysokość i głębokość urządzenia. Zwykle są one dostosowywane do klasycznych szafek 60 x 60 x 60 centymetrów z zachowaniem kilkumilimetrowych odstępów.

 

Ile kosztuje piekarnik do zabudowy?

- Piekarniki do zabudowy kosztują zwykle ok. od 1 do 2 i 2,5 tysiąca zł. Te droższe najczęściej posiadają więcej funkcji, możliwość programowania, są również lepiej wykończone i mają opcję samooczyszczenia. Zwykle to także urządzenia wielofunkcyjne z opcją podziału piekarnika, mikrofalą czy możliwością gotowania na parze.

 

Dodano: 22-12-2020