Okap wyspowy - jaki wybrać i jak go zamontować?

Opinii 0

Lubi robić wrażenie, bo w kuchni w której życie to czy się wokół wyspy, to najbardziej widoczny sprzęt AGD. Czasem trudno odróżnić go od stylowej lampy albo podwieszanej do sufitu półki czy nowoczesnej dekoracji.

Jak zadbać o prawidłową wentylację powietrza w kuchni z wyspą?

Jaki okap wyspowy wybrać?

Co będzie lepsze: pochłaniacz czy wyciąg? Każdy, kto stoi przed wyborem okapu, prędzej czy później musi sobie zadać to pytanie. Pamiętajmy, że wyciąg powinien mieć osobne wejście do wentylacji. Jedno okienko ma służyć stałej wymianie powietrza.

 

 

Zalety wyciągu

  • Wyciąg jest skuteczniejszy, ma większą wydajność i pracuje ciszej.
  • Działa w tzw. trybie otwartym, czyli brudne powietrze wydala na zewnątrz. 

 

 

Wady wyciągu

  • Niedostępny dla mieszkańcy bloków, ponieważ cała kondygnacja podpięta jest do jednego ciągu wentylacyjnego.
  • Zainstalowanie wyciągu do przewodów odprowadzających spaliny grozi zaczadzeniem.
  • Niepolecany do domów z mechanicznym systemem wentylacji powietrza, zarówno z odzyskiem ciepła, jak i bez.

 

 

W tych przypadkach pozostaje wybór pochłaniacza – powietrze przechodzi przez filtry tłuszczowe, a następnie przez filtr węglowy, który usuwa przykre zapachy i zanieczyszczenia. Należy pamiętać o regularnej wymianie filtrów węglowych w pochłaniaczu. Jest on także mniej wydajny niż okap.

 

 

Jak zamontować okap wyspowy?

montaż okapu wyspowego

Jeżeli ma działać tylko jako pochłaniacz, wystarczy podwiesić go na suficie na wkrętach albo hakach. Oczywiście sufit musi być mocny, a nad płytą kuchenki trzeba zaplanować instalację elektryczną o mocy 220-240 V. Warto zrobić to precyzyjnie, by kabel nie wystawał poza obsadę urządzenia.

 

Trochę więcej zachodu będzie, gdy okap ma filtrować powietrze w obiegu otwartym. Wyciąg bowiem potrzebuje przewodów wentylacyjnych, które w tym przypadku trzeba poprowadzić po suficie do głównego ciągu. Tę mało zachęcającą instalację można ukryć pod sufitem podwieszanym. W tym przypadku również powinien być mocny, by udźwignął ciężar sprzętu.

 

Im krótszy przewód wentylacyjny, tym wydajniejsze urządzenie. Rury odprowadzające powietrze powinny być też gładkie, bez żadnych załamań i zwężeń. Niektóre modele można też zabudować konstrukcją z płyt karton gipsowych. Nad kuchenką widoczne są wówczas jedynie filtry i oświetlenie.

 

 

Jak dobrać głębokość i szerokość okapu wyspowego?

głębokość i szerokość okapu wyspowego

Podstawowa zasada: okap wyspowy musi być dopasowane do wymiarów płyty grzewczej. Najlepiej, jeśli jest od niej szersze o 10 cm z każdej strony. Wtedy skuteczniej pochłania parę, która w przypadku otwartej przestrzeni i wysoko zamontowanego okapu szybciej rozchodzi się na boki. Poza tym im wyżej zawieszone jest urządzenie, tym powinno być wydajniejsze, czyli szersze. W przypadku tego typu pochłaniaczy czy wyciągów można spotkać dosyć rozległą rozmiarówkę: 50, 60, 70, 90, 100, a nawet 120 cm. Do każdego modelu płyty grzewczej uda się więc bez problemu dobrać najbardziej optymalny okap.

 

Wysokość, na jakiej zawiśnie sprzęt, należy przede wszystkim dobrać do wzrostu, żeby podczas gotowania nie uderzać w niego głową. Dla płyt elektrycznych jest to min. 65 cm, dla gazowych – 70 cm.

 

 

Na co dodatkowo zwrócić uwagę przy wyborze okapu wyspowego?

wybór okapu wyspowego

Przed zakupem okapu wyspowego należy wziąć pod uwagę kilka parametrów. Oto najważniejsze z nich.

 

 

Wydajność

 

To ilość powietrza, jaką jest w stanie przefiltrować okap w ciągu godziny. Aby dobrze ją dobrać, trzeba najpierw obliczyć kubaturę kuchni, a jeśli jest otwarta na salon – w wyliczeniach uwzględnia się i tę powierzchnię. Wydajność okapu liczona jest w m3 na godzinę – o prawidłowej mówimy, jeśli urządzenie jest w stanie oczyścić powietrze w pomieszczeniu 6 razy w ciągu godziny na najmniejszym biegu, na średnim 9 razy, a na najwyższym 12. Rachunek jest prosty: w kuchni o kubaturze 20 m3 wydajność powinna wynosić 120 m3/h. Większą wydajność gwarantują też modele dwukominowe, ale poleca się je do naprawdę sporych wnętrz. Z mocą okapu trzeba też uważać: zbyt duża sprawi, że wnętrze będzie się szybciej wychładzać.

 

 

Głośność

 

Równie ważna jest też głośność sprzętu, bowiem niektóre modele potrafią skutecznie zagłuszyć rozmowę. Optymalna głośność to 50 dB na średnim biegu.

 

 

Oświetlenie

 

Przy zakupie okapu warto też zwrócić uwagę na rodzaj oświetlenia – najtrwalsze i najbardziej energooszczędne będą diody LED. Wiele modeli oferuje też dodatkowe funkcje np. automatyczne czyszczenie filtrów czy program ciągłego filtrowania powietrza.

 

 

Rodzaje okapów wyspowych i ich dopasowanie do aranżacji wnętrza

rodzaje okapu wyspowego

Wygląd

 

Często na pierwszy rzut oka okapy wyspowe ze sprzętem AGD mają niewiele wspólnego. Zachwycają wzornictwem i urodą. Bo to one, szczególnie w otwartej kuchni, są jedną z największych zalet tego sprzętu. Do najpopularniejszych modeli należą te w kształcie odwróconej litery "T" – ze stali nierdzewnej w kolorze inox lub lakierowanej na biało lub czarno. Bywają nowocześnie minimalistyczne, z płaskim "daszkiem" lub rustykalne, trochę retro z ozdobnymi rantami i mosiężnymi wieszakami po bokach.

 

Kolejny równie popularny wzór to okap cylindryczny – ma formę długiego walca ze stali, występuje w kolorach od bieli po najżywsze barwy. Idealny do nowoczesnych kuchni. W takich wnętrzach dobrze czują się też podwieszane na stalowych linkach kostki o minimalistycznym wzornictwie albo płaskie okapy, które jednocześnie pełnią rolę półki. Okap wyspowy może też wyglądać jak... elegancka lampa. Bo i tę funkcję przy okazji spełnia. Tu wyobraźnia projektantów wydaje się nie mieć końca. Okapy jak abażury, klosze z ze zwisającymi koralikami, z ażurową osłoną... Długo jeszcze można wymieniać, ale jedno jest pewne: taki pochłaniacz będzie gwiazdą w kuchni. Niektóre okapy-lampy lub te w formie cylindra mogą też mieć wysuwaną część filtrującą sterowaną pilotem – po skończonej pracy chowa się ją za kloszem lub osłonką.

 

Niektórzy producenci oferują też okapy wyspowe z dekoracyjnymi panelami ze szkła hartowanego, które przyjemnie zmiękcza i rozprasza światło, a przy okazji może je zdobić ciekawy wzorek. Dyskretne będą okapy do zabudowy – płytami kartongipsowymi albo dodatkowymi szafkami.

 

 

Nietypowe modele okapów wyspowych

modele okapów wyspowych

A co, jeśli w otwartej kuchni nie chcemy się chwalić sprzętem AGD? Z myślą o takich potrzebach powstały okapy blatowe. Są dyskretne i równie skuteczne jak ich sufitowe odpowiedniki. Pierwszy typ to urządzenia wysuwane. Panel filtrujący wyciąga się z blatu, a po skończonej pracy chowa. Jeszcze mniej widoczne są modele w formie podłużnej kratki wentylacyjnej montowane bezpośrednio w blacie.

 

Z kolei okapy zintegrowane z płytą są częścią kuchenki. One także mogą mieć kształt otworu wentylacyjnego albo szczeliny, przez którą wpada powietrze. Jednym ze sposobów montażu takiego sprzętu jest przeciągnięcie przewodów wentylacyjnych przez podłogę, a w dolnej kondygnacji domu – przebicie się do piwnicy, gdzie można także umieścić silnik urządzenia.

 

 

 

Wady i zalety okapów wyspowych

Największy plus okapy dostają za wygląd: designerskie, często bardziej jak artystyczna instalacja niż sprzęt AGD. Po drugie łączą wiele funkcji, a przede wszystkim wystarczą do oświetlenia blatu wyspy. Po trzecie: mogą być praktycznie niewidoczne, gdy chowają się pod kloszem lampy albo wsuwają do blatu. Można je też montować w niestandardowych miejscach. Niestety, nie należą do najtańszych, zwłaszcza te najładniejsze modele i ich wydajność w dużym wnętrzu jest znacznie mniejsza od tradycyjnych wyciągów. Podłączenie okapu nad wyspą wymaga też poprowadzenia przewodów wentylacyjnych w suficie lub podłodze – czasem bez wielkiego remontu się nie obejdzie.