Jak wybrać okap podszafkowy?

Opinii 0

W kuchni, której dużo się dzieje, to obowiązkowy sprzęt. Neutralizuje zapachy, chroni szafki przed zniszczeniem, daje dodatkowe światło. Okapy podszafkowe to najczęstszy wybór do małych mieszkań, sposób montażu bowiem pozwala zaoszczędzić sporo miejsca na przechowywanie.

 

Okap ma przede wszystkim pomóc usunąć nieprzyjemne zapachy z kuchni, zredukować wilgoć i tłuste opary, które powstają podczas gotowania. Jak pozbyć się takich zanieczyszczeń?

Wyciąg czy pochłaniacz?

wyciąg czy pochłaniacz

Wyciąg jest znacznie wydajniejszy od pochłaniacza powietrza, ale nie wszyscy mają warunki, by go zamontować. Jakie wymagania musi spełnić nasza kuchnia?

 

 

Wyciąg – dla kogo?

Wyciąg działa w obiegu otwartym, to znaczy, że powietrze z kuchni wydostaje się na zewnątrz przez kanał wentylacyjny i już do nas nie wraca. Na etapie budowy warto rozważyć zainstalowanie dwóch kanałów – jednego do podłączenia okapu, drugiego do standardowej wentylacji pomieszczenia.

 

Ale nie jest to rozwiązanie dla wszystkich. Muszą się z nim pożegnać przede wszystkim mieszkańcy budynków wielorodzinnych, gdzie dla kilku mieszkań jest wspólny ciąg wentylacyjny. Odradza się też montowanie okapów w domach z wentylacją mechaniczną, również tą z odzyskiem ciepła. W tym przypadku można jeszcze pomyśleć o umiejscowieniu wylotu rury wyciągu bezpośrednio w ścianie zewnętrznej (powietrze wydostanie się od razu na zewnątrz).

 

I najważniejsze: nigdy nie wolno instalować okapu do wyciągu odprowadzającego spaliny! W pomieszczeniu, w którym są urządzenia z otwartą komorą spalania, np. piecyk gazowy, podgrzewacz wody czy koza (również ta w salonie otwartym na kuchnię), może to grozić cofaniem się spalin.

 

Dużą zaletą wyciągów jest ich wydajność, cichy tryb pracy oraz to, że działają też jak oczyszczacz powietrza – razem z parą i tłuszczem usuwają z powietrza alergeny.

 

 

Pochłaniacz – dla kogo?

W mieszkaniu w bloku oraz w domu z systemem rekuperacji nie zostaje nic innego, jak wybór pochłaniacza. Pracuje on w tzw. trybie zamkniętym, to znaczy brudne powietrze po przejściu przez filtry wraca do pomieszczenia. Pierwszy z filtrów zatrzymuje tłuszcz, zazwyczaj jest wykonany z aluminium i można go czyścić. Natomiast filtr węglowy usuwa z powietrza mniejsze zanieczyszczenia oraz nieprzyjemne zapachy.

 

Aby okap podszafkowy działał prawidłowo, co kilka miesięcy trzeba wymieniać filtry na nowe, o czym wiele osób zapomina. Pochłaniacze pracują znacznie głośniej od wyciągów, mają też mniejszą wydajność. Warto wiedzieć, że większość okapów obecnie może działać zarówno w trybie otwartym, jak i zamkniętym.

 

 

Jak prawidłowo zamontować okap podszafkowy?

montaż okapu podszafkowego

Miejsce, w którym zostanie zamontowany okap podszafkowy, najlepiej zaplanować na etapie remontu lub budowy domu. Potrzebna będzie bowiem instalacja elektryczna, którą większość z nas chciałaby ukryć za szafką. W końcu nikt nie chce, żeby ścianę "zdobił" wystający kabel i dodatkowe gniazdko. Jeśli nie przewidujemy grubszego remontu, można też oczywiście podłączyć go do najbliższego kontaktu. Jeśli już o nim mowa, to gniazdko za meblami powinno być płaskie, tak samo jak wtyczka. Tę ostatnią często trzeba samemu dokupić, bo urządzenia zakończone są jedynie kablem. Okap kuchenny potrzebuje instalacji elektrycznej o mocy 220-240 V.

 

Następnie, w zależności od wybranego modelu, można zająć się instalowaniem samego sprzętu. Wysokość, na jakiej powinien być przymocowany, zależy przede wszystkim od wzrostu domowników i wygody korzystania z kuchenki. Nie powinno to być jednak mniej niż 65 cm dla płyt indukcyjnych i 70 cm dla gazowych, wyciąg zaś nie powinien wisieć dalej niż 2 m od otworu wentylacyjnego. Najrzadziej spotykanym sposobem montażu jest przykręcenie pochłaniacza do ściany.

 

Najprostsze w instalacji są okapy montowane pod meblem – czyli okapy podszafkowe. Jeśli działają w trybie pochłaniacza, trzeba jedynie przykręcić je wkrętami do szafki i zaślepić otwór odprowadzający powietrze do kanału wentylacyjnego.

 

zamontowany okap podszafkowy

Okapy kuchenne typu wkład z kolei cały mechanizm mają schowany w szafce. W jej spodzie trzeba wyciąć odpowiedni otwór, na zewnątrz umieścić panel z oświetleniem i filtrem stalowym, a w środku resztę urządzenia.

 

Więcej zachodu jest z montażem wyciągu. Przede wszystkim w szafce trzeba wyciąć otwór na rurę odprowadzającą i przeciągnąć ją do przewodu wentylacyjnego. Rura powinna być gładka, bez załamań i jak najkrótsza – ma to wpływ na wydajność i głośność okapu. Im więcej "zakrętów" i dłuższy do pokonania odcinek, tym większa musi być moc wyciągu. Zwykłą, okrągłą rurę można zastąpić kwadratową bądź prostokątną, ale nigdy nie powinno się stosować zwężających przejściówek, bo to również znacząco zwiększy hałas emitowany przez urządzenie. Rurę można też ukryć za specjalną maskownicą przez niektórych producentów dołączaną do zestawu.

 

Jeśli zależy nam, by okapu w ogóle nie słyszeć, warto rozważyć model z silnikiem zewnętrznym, bo to on najbardziej daje się we znaki w czasie pracy. Umieszcza się go w piwnicy, spiżarni, na elewacji, a nawet na dachu.

 

 

Jak dobrać wymiar okapu podszafkowego?

wymiar okapu podszafkowego

Rozmiar okapu należy dopasować do wielkości płyty grzewczej. Obecnie najpopularniejsze są okapy o szerokości 50 i 60 cm, bo są po prostu dostosowane do standardowych wymiarów mebli. Ale można też dostać większe modele – szerokie na około 70, 80, 90 i 100 cm.

 

Jeśli zdecydujemy się na pochłaniacz montowany w szafce, trzeba pamiętać, by był nieco węższy od mebla – by go osadzić trzeba wyciąć w jego dnie otwór. Bez kilku dodatkowych centymetrów może być ciężko. Dobrze też jeśli powierzchnia okapu jest nieco większa od kuchenki – ok. 10-15 cm. Zwiększa to efektywność pracy urządzenia, łatwiej pozbyć się nadmiaru tłuszczu czy wilgoci oraz ochronić sąsiadujące szafki.

 

 

Emisja dźwięku i wydajność okapu kuchennego – od czego zależy?

wydajność okapu kuchennego

Najważniejsza jest wydajność, czyli ilość powietrza jaką może oczyścić okap. Oblicza się ją w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Dobrze dobrany okap potrafi przefiltrować powietrze w pomieszczeniu co najmniej sześć razy w ciągu godziny na pierwszym biegu. Dla średniego biegu będzie to już 9 razy w ciągu godziny, a na najwyższym 12. Zanim więc wybierzemy model, trzeba obliczyć kubaturę pomieszczenia (powierzchnia x wysokość).

 

W kuchni połączonej z salonem do kubatury doliczamy także powierzchnię salonu. I tak na przykład w kuchni o kubaturze 25 m3 optymalna wydajność na pierwszym biegu wyniesie 150 m3/h, na drugim 225 m3/h, a na ostatnim 300 m3/h.

 

Po drugie: głośność. Buczący i wydający nieprzyjemne dźwięki sprzęt może skutecznie zniechęcić do gotowania, a czasem nawet zagłuszyć rozmowę w kuchni. Na szczęście obliczono tolerowany poziom hałasu wydawanego przez okap – na średnim biegu nie powinien przekraczać 50 dB. I w końcu oświetlenie. Najlepiej wybrać model z diodami LED – posłużą nam dłużej i zużyją mniej prądu.

 

 

Okapy kuchenne – nie tylko do gotowania

przeznaczenie okapu kuchennego

Pochłaniacz nie musi dziś przypominać wielkiego pudła przymocowanego do szafki. Potrafi być prawie niewidoczny i zaskakiwać funkcjami. Do bardzo wygodnych należą okapy teleskopowe, nazywane też szufladowymi. Wyciąg oraz oświetlenie uruchamiane są wraz z wysunięciem tacki z filtrem. To rozwiązanie ma wielką zaletę – znacznie powiększa powierzchnię pracy okapu.

 

Większość z nich wykończona jest stalową bądź aluminiową listwą, ale można też wybrać model do zamaskowania listwą z płyty meblowej – idealnie wkomponuje się w pozostałą zabudowę. Praktycznie niewidoczne są okapy uchylne – nad płytą grzewczą widać jedynie oświetlenie. Montuje się je całkowicie w specjalnej szafce z uchylnym frontem (mechanizm zajmuje całość wnętrza) – jego podniesienie uruchamia urządzenie.

 

Modele liniowe z kolei zamiast kratki filtru tłuszczowego mają rowki (linie) wzdłuż obrysu okapu. To przez nie wpada i wypada oczyszczane powietrze. Nowoczesne okapy mają też elektroniczne wyświetlacze programów i dotykowe przyciski, można ustawić czas pracy urządzenia – za pomocą smartfona albo pilotem. Sensor zapachu z kolei sam dopasuje moc i czas pracy do zanieczyszczeń w powietrzu, a czujnik wymiany wkładów powiadomi nas o ich wymianie. Tymczasem dla gadżeciarzy – pochłaniacz z wbudowanym radiem.

 

 

Dopasowanie okapu podszafkowego do wystroju Twojej kuchni

dopasowanie okapu podszafkowego

Większość z nich została zaprojektowana tak, by jak najmniej rzucały się w oczy. Mają prosty design i niewielkie rozmiary. Dlatego doskonale pasują do nowoczesnych, minimalistycznych wnętrz.

 

Jeśli w kuchni otwartej na salonie za frontami meblowymi ukryliśmy większość sprzętu AGD, okap z mechanizmem umieszczonym w szafce i z filtrem niemal zlicowanym z dnem mebla, prawie w ogóle nie będzie się rzucał w oczy. To oczywiście idealny sprzęt (zwłaszcza ten, działający w trybie pochłaniacza i montowany pod szafką) do kuchni o niewielkiej powierzchni, bo dodatkowo zyskuje się miejsce do przechowywania w szafce nad nim.

 

Najpopularniejszym materiałem wykończeniowym okapów podszafkowych jest stal nierdzewna w kolorze inox lub lakierowana na czarno czy biało. Niekiedy w konstrukcji stosuje się także elementy ze szkła hartowanego.

 

 

Wady i zalety okapów podszafkowych

zalety i wady okapu podszafkowego

Do największych zalet tego sprzętu należą jego kompaktowe rozmiary. Gdy na małym metrażu liczy się każdy centymetr, okap montowany bezpośrednio pod szafką pozwoli nam uratować miejsce nad nim. Minimalistyczne wzornictwo to również duży plus, zwłaszcza, jeśli otwarta na salon kuchnia ma się jak najlepiej wkomponować we wnętrze.

 

Okapy podszafkowe są też dużo tańsze niż ich wyspowe czy ścienne odpowiedniki. Jednak sprzęt ten ma też swoje wady. Jeśli może działać tylko w trybie pochłaniacza, trzeba pamiętać o wymianie filtrów węglowych, co podnosi koszty eksploatacji (najtańsze filtry kosztują ok. 30 zł). Jeśli zaś zdecydujemy się na wyciąg, przez meble trzeba przeprowadzić rurę odprowadzają powietrze – w ten sposób tracimy powierzchnię w szafce.