Jak wybrać okap kuchenny? Praktyczny poradnik

Opinii 0

Gotowanie to niezbędna czynność, ale dla wielu osób również przyjemność i sposób na kreatywne spędzanie czasu. Jednak wiele potraw i metody ich przyrządzania są powodem powstawania uciążliwych zapachów, które przeszkadzają innym domownikom, a po pewnym czasie stają się nie do zniesienia. Z pewnością każdy wie, jak męczący może być zapach smażonej ryby czy gotowanego przez kilka godzin mięsa. Aby zapobiegać takim sytuacjom i móc w pełni czerpać radość z kulinarnych popisów, należy zamontować okap kuchenny. To podstawowy element wyposażenia każdej kuchni, a szczególnie tych, które są połączone z salonem. Od tego, jaki sprzęt zostanie wybrany, zależy nie tylko komfort korzystania z kuchni, ale i z całego mieszkania.

Funkcje okapu kuchennego

Podejmując decyzję o zakupie okapu kuchennego, w pierwszej kolejności należy ustalić, która z podstawowych funkcji jest najpotrzebniejsza i możliwa do wykorzystania we własnej kuchni. Tego rodzaju urządzenia mogą bowiem pracować jako pochłaniacz lub wyciąg. Niektóre modele łączą w sobie oba sposoby działania, przez co są bardziej uniwersalne.

 

Tym, co odróżnia obie funkcje, jest sposób w jaki likwidowane są nieprzyjemne zapachy. Pochłaniacz pracuje w obiegu zamkniętym, co oznacza, że za pomocą specjalnego filtra węglowego powietrze jest pozbawiane tłuszczu, zapachów i dymu. Kiedy już zostanie oczyszczone, jest wydmuchiwane z powrotem do kuchni. Natomiast wyciąg posiada przewód wentylacyjny, za pomocą którego zasysa powietrze i przewodem kominowym wyrzuca je na zewnątrz budynku. Zasada jego działania opiera się więc na przewodzie otwartym.

Rodzaje okapów kuchennych

Kiedy już decyzja o funkcji okapu zostanie podjęta, należy wybrać rodzaj urządzenia. Na rynku, który oferuje sprzęty AGD, można znaleźć okap kuchenny sufitowy, podszafkowy, wyspowy i kominowy. To najpopularniejszy podział, a konkretny wybór w głównej mierze jest uzależniony od własnych preferencji oraz możliwości zamontowania urządzenia. Nie w każdej kuchni można bowiem pozwolić sobie np. na okap wyspowy czy kominowy.

 

Już same nazwy wskazują, jaki jest sposób montażu poszczególnych okapów. Modele sufitowe są umieszczane bezpośrednio w zabudowie sufitowej i sprawdzają się w małych kuchniach, podobnie jak podszafkowe. Z kolei okapy wyspowe montuje się nad kuchennymi wyspami bezpośrednio przy suficie, a więc niemal w dowolnym miejscu i raczej w dużych pomieszczeniach. Natomiast modele kominowe wymagają połączenia z kominem, za pomocą przewodu wentylacyjnego.

Klasa energetyczna okapów kuchennych

Od klasy energetycznej urządzeń AGD zależy zużycie energii elektrycznej. Minimalizując jej poziom ma się pozytywny wpływ na środowisko, ale też na stan domowego budżetu. Należy wiedzieć, że im wyższa klasa energetyczna, tym mniejsze zużycie prądu, a w efekcie – niższe rachunki za energię.

 

W przypadku okapów kuchennych obowiązują standardy, które dotyczą etykiet klas energetycznych. Od stycznia 2016 roku istnieje skala od A+ do F, przy czym klasa A+ to cecha najbardziej energooszczędnych urządzeń. Z każdym kolejnym rokiem skala ma się sukcesywnie zmniejszać. Dzięki temu producenci będą zobowiązani do produkcji okapów o wysokiej efektywności energetycznej.

Parametry okapów kuchennych

W przypadku okapów kuchennych najważniejszymi parametrami są: wydajność, poziom hałasu, liczba biegów oraz wymiary. Wydajność jest mierzona w metrach sześciennych na godzinę (m3/h), dlatego do jej określenia konieczna jest znajomość kubatury kuchni. W tym celu należy pomnożyć długość, szerokość i wysokość pomieszczenia, a następnie całość pomnożyć razy 6. Otrzymany wynik stanowi minimalną wydajność okapu dla tego konkretnego wnętrza. Jeżeli kuchnia jest w formie aneksu, to przy obliczaniu kubatury i wydajności należy uwzględnić również część salonową. Przy wyborze okapu bardzo ważny jest też poziom hałasu generowany w trakcie pracy urządzenia. Nie powinien on przekraczać 50 dB. Kolejny parametr, czyli liczba biegów, oznacza regulację prędkości pracy okapu, od której jest uzależniona siła ssąca. Najczęściej spotyka się urządzenia z 2-4 poziomami, w formie pokrętła lub przycisków, a najnowocześniejsze modele mogą być sterować za pomocą pilotów. Ostatnią ważną cechą jest wielkość okapu, która powinna być uzależniona od szerokości płyty grzejnej. W związku z tym, standardowe wymiary to 60, 70 oraz 90 cm, ale można znaleźć również urządzenia o nietypowych rozmiarach – od 50 do 120 cm.

 

Duże znaczenie mają również dodatkowe parametry, które zwiększają funkcjonalność okapu kuchennego. W zależności od zaawansowania technologicznego, urządzenia te mogą być wyposażone w oświetlenie, czujnik czyszczenia, wyłącznik czasowy, minutnik, wyświetlacz ciekłokrystaliczny oraz sensor zapachu, który automatycznie uruchamia okap, gdy w powietrzu pojawiają się opary gotowania.

Design okapów kuchennych

Producenci okapów kuchennych oferują rozwiązania dla każdej kuchni, dzięki czemu można wybierać spośród różnorodnych kształtów i kolorów. Modele rustykalne czy ultranowoczesne, minimalistyczne albo pokaźnych rozmiarów, okrągłe, prostokątne, w formie tuby, białe, czarne, srebrne, czerwone, z kolorowym nadrukiem, ze stali czy ze szklanymi elementami – to tylko część pomysłów na wygląd okapów, które są dostępne na rynku.

 

Urządzenia AGD, których design jest dopasowany do wystroju kuchni, pozwalają podkreślić wyjątkowy charakter całego wnętrza. Współczesne okapy są więc nie tylko funkcjonalne, ale też dekoracyjne. 

Czyszczenie okapów kuchennych

Dla zapewnienia higieny w kuchni oraz prawidłowej i bezpiecznej pracy okapu, konieczne jest regularne czyszczenie urządzenia. Mycie obudowy to podstawowa czynność, która nie jest trudna. Należy zacząć od usunięcia zanieczyszczeń przy użyciu wilgotnej gąbki z płynem do naczyń, który doskonale odtłuszcza różne powierzchnie. Następnie wystarczy przetrzeć obudowę wilgotną ściereczką, żeby zebrać brud i powstałą pianę, a na koniec wytrzeć do sucha. Jeśli okap jest wykonany ze stali nierdzewnej, warto go wypolerować, aby prezentował się jak najlepiej.

 

Nie można zapominać również o czyszczeniu i wymianie filtrów. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe można łatwo i szybko umyć ręcznie albo w zmywarce. Czynność tę należy wykonywać co dwa miesiące. Również wymiana filtrów syntetycznych powinna odbywać się co dwa miesiące, a węglowych – co trzy. Ta ostania zasada dotyczy okapów, które używane są w wersji pochłaniacza. Częstotliwość czyszczenia i wymiany filtrów jest uzależniona od intensywności użytkowania okapu, ale podane 2-3 miesiące zazwyczaj są wystarczające.

 

Wybór okapu kuchennego z właściwym uwzględnieniem jego parametrów oraz funkcji dodatkowych, a  także dopasowanie rodzaju do własnych potrzeb i możliwości pomieszczenia, nie należy do najłatwiejszych zadań. Dla ułatwienia sobie podjęcia decyzji i dokonania właściwego wyboru, warto skorzystać z profesjonalnej pomocy np. w formie krótkich filmików i animacji. Zaglądając tutaj: https://www.leroymerlin.pl/kuchnia/jak-wybrac-okap,e4294,l2722.html, w bardzo przystępny i rzeczowy sposób można dowiedzieć się, na co zwrócić uwagę przy wyborze okapu, a nawet, jak obliczyć wydajność urządzenia.