Domowe wino dla początkujących

Opinii 0

Owoce zebrane w sadzie lub przydomowym ogrodzie można wykorzystać na wiele sposobów. Coraz częściej z winogron, malin, śliwek i jabłek powstają domowe wina. Sprawdź, jak samemu wyprodukować ten szlachetny trunek.

Butelka wina i dwa kieliszki na beczce. W tle winnica

Dlaczego warto wytwarzać własne wino? Przygotowanie domowego wina bywa czasochłonne, a także wymaga cierpliwości. Jednak satysfakcja po skosztowaniu pierwszej lampki własnoręcznie sporządzonego trunku jest bezcenna i może stanowić początek nowej pasji. Warto więc wiedzieć, jak zacząć swoją przygodę z winem.

Jak zrobić domowe wino krok po kroku?

Kluczem do powstania dobrej jakości wina jest proces fermentacji, który zachodzi z udziałem trzech najważniejszych składników: owoców, drożdży oraz cukru. Owoce odpowiadają za smak oraz barwę domowego wina. Te, które wyselekcjonujesz do przygotowania wina, powinny być dojrzałe i zdrowe.

 

Na początku trzeba je umyć i oczyścić z wszelkich szypułek i gałązek. Owoce ziarnkowe, takie jak jabłka lub gruszki, należy najpierw rozdrobnić przy użyciu tarek lub rozdrabniarek. Owoce pestkowe, takie jak truskawki, jeżyny lub porzeczki dobrze na początku lekko zgnieść. Całość pozostaw na kilkanaście godzin pod przykryciem, aby wytworzyć tzw. moszcz, czyli wyciśnięty sok owocowy, który posłuży jako podstawa dla wina.

Moszcz z winogron

Drożdże tworzą tzw. matkę drożdżową, czyli odpowiednio rozmnożone drożdże, które służą do fermentacji trunku. Matkę przygotowuje się zazwyczaj na 2–3 dni przed tłoczeniem owoców:

 

  • Najpierw do litrowej butelki dodaj około 150 ml soku owocowego, 300 ml ciepłej wody oraz 1–2 łyżeczki cukru;

  • Zakryj szyjkę watą i odczekaj 20 min;

  • Kiedy zawartość butelki wystygnie do temperatury pokojowej, dodaj do zawartości drożdże winiarskie, a następnie odstaw wszystko w ciepłe miejsce.

 

Jeśli na powierzchni płynu pojawi się pianka, oznacza to rozmnażanie drożdży. Po wspomnianych 3 dniach można dodać matkę do moszczu.

Wino domowe – najważniejsze akcesoria

Zanim przystąpisz do przygotowywania swojego pierwszego domowego wina, konieczne będzie przygotowanie kilku niezbędnych akcesoriów, bez których nie uda się zrobić wartościowego trunku. W skład winiarskiego niezbędnika wchodzą:

 

  • baniak (balon) – pojemnik o specjalnym kształcie, przygotowany do fermentacji owoców, drożdży oraz cukru,

  • rurka fermentacyjna oraz gumowy korek – dzięki niej z butli wydostaje się dwutlenek węgla, powstały w procesie fermentacji,

  • urządzenie umożliwiające uzyskanie miazgi owocowej – może to być sokowirówka,

  • porcja drożdży winiarskich,

  • klarowin – ułatwia uzyskanie klarownego trunku o przejrzystej konsystencji,

  • miernik stężenia alkoholu,

  • wężyk i pompka do zlewania,

  • przydatne narzędzia jak lejek, wata lub gaza.

 

Nie zapomnij też o produktach, które będą ci potrzebne, kiedy wszystko będzie gotowe. Zadbaj o dobrą prezentację wina domowego. Wykorzystaj takie akcesoria, jak:

 

  • butelki (najlepiej z ciemnego szkła),

  • korki,

  • etykiety.

Fermentacja domowego wina krok po kroku

Kiedy drożdże oraz owoce są już gotowe, możesz przystąpić do właściwej fermentacji. Na początku rozwój drożdży jest gwałtowny. W ciągu pierwszych 2–3 dni specjaliści zalecają delikatne poruszanie balonem, dzięki czemu drożdże równomiernie rozmieszczą się po pojemniku, a także poprawi się dostęp tlenu oraz substancji odżywczych.

 

Przez kolejnych kilkanaście dni balon musi być zamknięty korkiem z rurką fermentacyjną. W tym czasie spada ilość cukru w moszczu, za to wzrasta poziom alkoholu. Moszcz pieni się, staje się też cieplejszy. Warto zwrócić na to szczególną uwagę, ponieważ temperatura wyższa niż 28°C zatrzymuje rozwój drożdzy. Kiedy zginą, fermentacja ustanie. Jako że wino domowe najlepiej wytwarzać latem, trzeba zachować ostrożność i na bieżąco kontrolować temperaturę.

 

Kiedy burzliwa fermentacja się kończy, możesz zdecydować, czy wino ma być słodkie, czy wytrawne. Słodki smak uzyskasz, dodając regularnie cukier w niewielkich ilościach. Potem przychodzi czas na ostatni krok, czyli fermentację cichą (proces ten trwa ok. 4-5 tygodni). Wino pracuje coraz rzadziej, piana znika, a trunek zaczyna się klarować.

Zlewanie wina domowego – czas klarowania

Kolejny ważny krok to zlewanie. Napój zlewany tuż po zakończeniu procesu fermentacji nazywany jest młodym winem. Pozostawiony w balonie trunek będzie z czasem stawał się mętniejszy, zmieni barwę oraz smak. W tym momencie możesz zdecydować, jaki rodzaj wina przygotowujesz. Jeśli ma być mocniejsze, pozostaw je dłużej w baniaku. Oto przybliżony okres zlewania dla poszczególnych rodzajów win:

 

  • lekkie – 3–5 tygodni,

  • stołowe – 4–5 tygodni,

  • deserowe – 8–14 tygodni

 

Młode wino nalewane z dzbanka

Młode wino najłatwiej zlać za pomocą wężyka oraz pompki, które dodatkowo zabezpieczą trunek przed zlaniem osadu. Jeśli jednak wytrąciło się sporo osadu, warto zlać zawartość baniaka jeszcze raz. W tym momencie nadal można lekko skorygować smak trunku, np. poprzez dodanie słodkiego wina, miodu albo soku owocowego.

 

Dojrzewanie i rozlew

Wino, nawet przyrządzane w domu po raz pierwszy, wymaga cierpliwości oraz czasu na dojrzewanie. Jeśli szukasz lekkiego wina, jego przydatność do spożycia będzie optymalna już po miesiącu lub dwóch, jednak wytrawne wina wymagają nawet 3 lat w baniaku. Dopiero po tym czasie możesz przystąpić do rozlewu.

 

Butelki, do których planujesz rozlać wino, najlepiej wcześniej odkazić spirytusem. Domowe wino powinno być korkowane wyłącznie nowymi korkami. Unikniesz w ten sposób przenikania do napoju niepożądanych zapachów. Do zamykania butelek może przydać się prosta, ręczna korkownica.

 

Potem czas na konsumpcję lub leżakowanie. Domowe wino najlepiej czuje się w temperaturze około 10–12°C. W pozycji poziomej butelki mogą być przechowywane nawet kilka lat. Co jakiś czas warto jednak sprawdzić, czy korki są szczelne, a trunek klarowny.

Regał z wieloma butelkami wina

Zobacz, o co pytali nasi klienci:

Ile procent może mieć domowe wino?

- Lekkie oraz stołowe wina mają około 12% alkoholu, natomiast w przypadku win deserowych to około 15%.

 

Ile może stać wino domowe?

- W odpowiednich warunkach może stać do 7 dni po odkorkowaniu.

 

Ile może leżakować wino domowe?

- Wina własnej produkcji nie są tak długowieczne, jak te pochodzące z profesjonalnych winnic, jednak zazwyczaj można się nimi cieszyć przez 4–5 lat.

 

Co zrobić, gdy wino jest za słodkie?

- Najczęstszym rozwiązaniem jest kupaż, czyli mieszanie różnych gatunków win. Dodanie wytrawnej odmiany zneutralizuje słodki posmak.

 

Jak odgazować wino?

- Wersja dla cierpliwych zakłada częste przelewanie, natomiast na szybko można odgazować napój poprzez intensywne mieszanie.

 

Czy wino domowe jest legalne?

- W przypadku wina oraz cydru nie ma ograniczeń w produkcji na własne potrzeby.

 

Jaki jest czas fermentacji wina?

- Wszystko zależy od ilości cukru i drożdży. Najlepiej regularnie obserwować rurkę fermentacyjną.

Dodano: 24-07-2020
Uaktualniono: 24-07-2020