Blaty kuchenne

Opinii 15

To właśnie na nim wykonujemy większość kuchennych czynności. Powinien być zatem solidny i... pasować do wystroju wnętrza. Oprócz blatów drewnianych czy laminowanych na rynku pojawiają się ciągle nowe rozwiązania. Oto ich zalety i wady.

Blat szklany

 

Materiał:

 

Na blat nadaje się tylko szkło wytrzymałe i bezpieczne - zbrojone siatką stalową, hartowane (jeśli blat będzie obok kuchenki, bo wytrzymuje ono temperaturę do 200 st. C) albo klejone z dwóch tafli folią lub żywicą.

 

Zalety i wady:

 

+ Ten materiał jest synonimem nowoczesności. Szklany blat bywa bezbarwny lub kolorowy, matowy albo ornamentowany. Jest odporny na wilgoć i zaplamienia. Pod taflą można umieścić tkaninę, rysunek czy fotografię.

 

- Szkło wymaga zachowania ostrożności. Łatwo je zarysować. Taki blat trzeba dokładnie wycierać, by nie zostawały smugi. Jest zimny w dotyku.

Blat betonowy

 

Materiał:

 

Betonowy blat powstaje z mieszanki cementu, żwiru, piasku i wody. Po dodaniu pigmentu, kruszywa marmurowego lub piasku kwarcowego ładnie się przebarwia.

 

Zalety i wady:

 

+ Betonowy blat dobrze sprawdzi się w kuchni, bo jest wytrzymały i trwały, a w dodatku tani. Dostępne są modele malowane lub pokryte żywicą. Jednak wtedy trzeba je zaimpregnować.

 

- Lity blat wymaga zbrojenia i jest bardzo ciężki. Można wybrać wersję lżejszą, zbudować zbrojenie i oblać je cienką warstwą betonu.

Blat z płyty laminowanej

 

Materiał:

 

Płyta wiórowa pokryta laminatem to najbardziej popularny materiał. Tani, trwały i uniwersalny, bo pasuje do każdego stylu. Może mieć krawędź ściętą, którą po zamontowaniu trzeba wykończyć obrzeżem PVC lub drewnianą listwą. Są także blaty z krawędzią zaokrągloną, tzw. zaobloną, czyli fabrycznie wykończoną laminatem.

 

Zalety i wady:

 

+ Wybierz, jeśli szukasz blatu idealnie dobranego do kolorystyki kuchni. Atutem laminatu jest szeroka paleta kolorów i wzorów. Powierzchnia może przypominać kamień, ceramikę, drewno lub tapetę. Jest odporna na plamy z tłuszczu, chemikaliów. Łatwo ją czyścić wodą z płynem.

 

- To materiał, który w miejscach cięć i łączeń musi być dobrze zabezpieczony przed wodą, inaczej zacznie pęcznieć. Na laminat nie można odstawiać gorących garnków, ani kroić bezpośrednio na blacie. Raz uszkodzona powierzchnia jest nie do naprawienia.

Blat z kamienia syntetycznego

 

Materiał:

 

Kompozyt lub konglomerat są nowoczesnymi materiałami, które powstają ze zmielonych minerałów, żywic i pigmentów. Najbardziej znanym kompozytem jest corian. To wciąż hit, choć już z półwieczną metryką.

 

Zalety i wady:

 

+ Corian jest wytrzymały, lekki i ciepły. Nie ma spoin, więc nie brudzi się tak łatwo. Potrafi imitować kamień naturalny. Z konglomeratów to blat granitowy najprościej utrzymać w czystości. Z kolei kwarcowy jest bardzo twardy, w 10-stopniowej skali osiąga siódemkę.

 

- Kompozyty i konglomeraty to dosyć drogie materiały. Marmurowy konglomerat wymaga impregnacji, bo łatwo łapie plamy z kwasów. Z czasem traci połysk.

Blat z kamienia naturalnego

 

Materiał:

 

Blaty kamienne najczęściej wykonuje się z granitu. Jest to materiał odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych i chemicznych, wilgoci oraz wysokich temperatur. Popularne są także blaty marmurowe. Te wymagają jednak impregnacji, gdyż marmur jest materiałem podatnym na zaplamienia – mogą się na nim pojawiać przebarwienia pod wpływem soku z cytryny czy np. octu.

 

Zalety i wady:

 

+ Blaty kamienne są bardzo trwałe, estetyczne i efektowne. Będą piękną ozdobą każdej kuchni. Pasują zarówno do nowoczesnego, jak i tradycyjnego wystroju. Takie blaty są odporne na uszkodzenia i zarysowania oraz łatwe w utrzymaniu w czystości.  

 

- Wadą blatów kamiennych jest ich bardzo duży ciężar oraz wysoka cena. Takie blaty robi się na wymiar, nie można więc ich kupić i zamontować „od ręki”.

 

Blat drewniany

 

Materiał:

 

Blaty drewniane robi się najczęściej z drewna bukowego, dębowego oraz licznych gatunków drewna egzotycznego, np. ipe, iroko czy machoń. Dużą popularnością cieszą się także blaty z drewna klejonego, w których wyeliminowano problem występujących w materiale naprężeń, skutkujących wypaczaniem się i pękaniem drewna.

 

Zalety i wady:

 

+ Drewno to materiał naturalny, łatwy w obróbce. Bez problemu dobierzemy blat pasujący zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Drewniany blat dobrze współgra z innymi materiałami wykończeniowymi. Jest ciepły w dotyku, można go też wielokrotnie odnawiać.

 

- Blaty drewniane nie są odporne na zaplamienia dlatego wymagają odpowiedniego zabezpieczenia i konserwacji. Nie można na nich kroić nożem, ani stawiać gorących naczyń.

Blat stalowy

 

Materiał:

 

Taki blat może być wykonany ze stali lub aluminium. Największą trwałość i odporność na korozję wykazują blaty ze stali kwasoodpornej. Spotkać można również blaty z blachy miedzianej. Takie blaty z czasem pokrywają się patyną.

 

Zalety i wady:

 

+ Blat stalowy jest bardzo higieniczny i łatwy w utrzymaniu w czystości. Taki blat jest odporny na wilgoć, optycznie powiększa wnętrze i pasuje do wielu stalowych sprzętów kuchennych.

 

- Blat stalowy nie sprawdzi się w każdej kuchni. Jest zalecany do pomieszczenia o nowoczesnym charakterze. Jest ponadto zimny w dotyku i wymaga specjalnego stelaża.