Przycinanie roślin na wiosnę

Opinii 5

przycinanie roślin na wiosnę

Przycinanie roślin na wiosnę to zabieg potrzebny i konieczny. Prawidłowe cięcie pobudza do wypuszczania nowych pędów, w związku z czym ładnie się zagęszczają i wypuszczają wiele pączków kwiatowych. Dzięki cięciu można odmłodzić stare rośliny i nadać pożądany kształt tym świeżo posadzonym. Uwaga: wiosną nie należy przycinać roślin kwitnących na tegorocznych pędach.

Kiedy i czym przycinać rośliny?

Wiosenne cięcie roślin powinno się przeprowadzać w bezdeszczowy dzień, kiedy temperatura wynosi powyżej zera stopni. W kilka dni po cięciu rośliny nie powinny być narażone na przymrozki, dlatego należy śledzić prognozę pogody. Najlepiej przycinać rośliny jeszcze przed pojawieniem się liści.
narzędzia do przycinania roślin w ogrodzie

Do cięcia należy używać dobrze naostrzonych narzędzi: sekatorów ręcznych, pił ręcznych, pił na wysięgniku, pił elektrycznych i spalinowych. Do przycinania żywopłotów można użyć specjalnych nożyc o długich ostrzach (także nożyc elektrycznych). Kierunek cięcia powinien być ukośny, skierowany od oczka (pąka) w dół. Zapobiegnie to gromadzeniu się wody w miejscu cięcia, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Powierzchnia cięcia powinna być gładka, nieposzarpana. Młode rośliny należy przycinać silniej, co pobudzi je do wypuszczania nowych pędów. Podobnie starsze egzemplarze warto w ten sposób co kilka lat odmłodzić.

Jak przycinać żywopłot?

Żywopłoty formowane mają interesujący, geometryczny kształt. Trzeba jednak pamiętać, że ten rodzaj żywopłotu wymaga systematycznego i regularnego przycinania w ciągu całego okresu wegetacyjnego – począwszy od wiosny. Generalnie żywopłoty skraca się na wiosnę o około 10-20 cm (chyba że celem jest odmłodzenie żywopłotu, wtedy należy ciąć bardziej).
nożyce do żywopłotu

Aby żywopłot był równo przycięty, najlepiej rozciągnąć nad nim linkę i ciąć wzdłuż niej. Bokom żywopłotu należy nadać lekko zaokrąglony kształt. Warto pamiętać, aby boki ciąć lekko na ukos, żeby żywopłot delikatnie rozszerzał się ku dołowi. Do przycinania żywopłotów (zarówno tych z gatunków liściastych, jak i iglastych) należy używać specjalnych nożyc o długich ostrzach. Można także użyć nożyc elektrycznych – szczególnie jeśli żywopłot jest wysoki i długi  np. z żywotnika zachodniego (popularne thuje). Jeśli odmłodzenie żywopłotu będzie wiązało się z wycinaniem starych, grubych gałęzi, wtedy najlepiej użyć piły elektrycznej lub spalinowej. Intensywne cięcie najlepiej znoszą: bukszpan, cis, ligustr, tawuła oraz żywotnik.

Jak przycinać pnącza?

Młode egzemplarze pnączy wieloletnich należy przycinać corocznie na wiosnę, aby pobudzić roślinę do wytwarzania nowych pędów. Dzięki temu pnącze ładnie się zagęści i będzie miało silne, grube pędy główne, które będą stanowiły stabilną podstawę rośliny.

wiosenne przycinanie krzewów

Pnącza w kilka lat po posadzeniu przycina się o około 1/3 długości (można wyciąć nawet połowę pędów). W kolejnych latach pędy należy tylko delikatnie skracać. Warto wyciąć także gałązki suche, połamane i przemarznięte oraz te, które nadmiernie zagęszczają roślinę. Należy pamiętać, że róże pnące nie wymagają radykalnego cięcia: wycina się tylko pędy suche i połamane. Na wiosnę nie należy przycinać też glicynii (wisterii) – to roślina, która kwitnie na zeszłorocznych pędach, przycięta na wiosnę - nie zakwitnie (cięcie glicynii wykonuje się latem). Wiosną nie można przycinać także winorośli – jest już na to za późno. Cięcie winorośli należy przeprowadzić w połowie stycznia (najpóźniej w lutym).

Jak przycinać drzewa ozdobne?

Drzewa ozdobne przycina się dla nadania ich koronom pożądanego kształtu: np. kulistego. Można przyciąć je także wtedy, gdy konary są zbyt wysokie i np. dotykają linii wysokiego napięcia lub niebezpiecznie opierają się o dach domu czy altanki (w czasie silnego wiatru mogą uszkodzić konstrukcję dachu). Gałęzie dużych drzew ozdobnych wycina się także, gdy przeszkadzają w codziennym użytkowaniu ogrodu czy działki. Należy wyciąć pędy, które rozrosły się nad ścieżką lub nadmiernie zacieniają inne rośliny.
 

Gałęzie stare i spróchniałe, połamane, uschnięte i uszkodzone także należy wyciąć. Podczas skracania zdrowych pędów należy pamiętać, aby robić to na ukos – od oczka w dół, żeby w miejscu cięcia nie gromadziła się woda, co może prowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Miejsca po cięciu warto dodatkowo posmarować maścią ogrodniczą, która ma działanie grzybobójcze. Grubsze konary wycina się kilka centymetrów za ostatnim rozgałęzieniem. Do wycinania grubych pędów należy użyć piły elektrycznej lub spalinowej.

Czasem przycięcie dużego drzewa lepiej zlecić firmie ogrodniczej, szczególnie gdy istnieje groźba, że spadające gałęzie mogą uszkodzić budynki lub inne rośliny w ogrodzie. Często do przycinania trzeba użyć wysokiej drabiny lub podnośnika koszowego. Warto też pamiętać, że niektóre drzewa bardzo źle znoszą cięcie i nie należy w ogóle ich przycinać. Należą do nich np. magnolie czy kasztanowce. Wiosenne cięcie nie służy też orzechom włoskim i brzozom. Bardzo dobrze natomiast znoszą cięcie np. lipy i wierzby – te ostatnie można przycinać każdego roku na wiosnę. W przypadku wierzby szczepionej na pniu wycina się wszystkie pędy kilkanaście centymetrów nad miejscem szczepienia – dzięki temu drzewko bardzo ładnie się zagęści.

Jak przycinać krzewy ozdobne?

Wiosną przycina się krzewy, które kwitną na tegorocznych pędach (czyli późną wiosną, latem oraz wczesną jesienią). Do krzewów tych zaliczyć można np. budleję, lawendę, hortensję (bukietową i krzewiastą, ponieważ hortensja ogrodowa kwitnie na pędach zeszłorocznych), róże wielokwiatowe i wielkokwiatowe, tawuły (japońska, drobna, białokwiatowa i wierzbolistna).Młode rośliny przycinamy do wysokości około 20-30 cm nad ziemią, żeby się rozkrzewiły.

przycinanie lawendy

Starsze rośliny przycina się, skracając ich wielkość o ok. 1/3. Rośliny, które kwitną na pędach zeszłorocznych, należy przycinać dopiero po kwitnieniu. Wczesną wiosną usuwa się tylko pędy suche, przemarznięte i chore. Warto wyciąć także gałęzie krzyżujące się oraz te, które rosną do środka krzewu. Powinno się także usunąć pędy, które utrudniają dostęp światła i powietrza do gałązek położonych w głębi krzewu. Do krzewów kwitnących na pędach zeszłorocznych zaliczamy np. forsycje, irgi, jaśminowce, kaliny, migdałki, pigwowce, porzeczki ozdobne, żylistki, niektóre gatunki tawuł (np. norweska, van Houtte’a).

Jednak co kilka lat warto odmłodzić wszystkie krzewy. Skrócenie pędów o 1/3 lub 1/2 wysokości sprawi, że roślina wypuści nowe przyrosty i odwdzięczy się obfitym kwitnieniem w kolejnym roku. Wiosną należy także skorygować kształt krzewów uformowanych w kulę lub stożek – przeważnie są to krzewy iglaste albo ligustry czy bukszpany. Warto przyciąć również byliny, które nie były przycinane jesienią w celu pozostawienia dodatkowej ochrony przed zimą. Cięcie należy wykonać tuż przy ziemi. Pobudzi to rośliny do wzrostu i odświeży ich wygląd.

Jak przycinać róże?

Pierwsze po zimie cięcie róż wykonuje się zazwyczaj w połowie kwietnia, kiedy roślinie nie grożą już silne przymrozki. Do przycinania trzeba używać dobrze naostrzonych sekatorów, tak aby nie miażdżyć pędów i pozostawić gładką powierzchnię w miejscu cięcia.
przycięte róże w ogrodzie

Pędy chore i suche trzeba wyciąć aż do miejsca zdrowego (kiedy wyraźnie widać białe wnętrze otoczone zieloną skórką). Bardzo słabe pędy powinno przycinać się dość mocno, żeby pobudzić roślinę do wzrostu. Pędy dzikie, które wyrastają na podkładkach róż szczepionych, należy wycinać tuż przy podstawie. Nieusuwane dzikie pędy mogą zdominować szlachetną odmianę rośliny. Poza tym róża musi z nimi konkurować o wodę i składniki odżywcze, więc ich usunięcie jest bezwzględnie konieczne. Nowe rośliny należy przycinać, aby ograniczyć liczbę pędów i liści oraz spowodować rozrastanie sytemu korzeniowego rośliny. Krzewy starsze należy ciąć w zależności od tego, do jakiej grupy róż należą (np. inne jest cięcie róż rabatowych, a inne okrywowych).

Zawsze powinno się przycinać pędy nad oczkiem (min. 0,5-0,8 cm, inaczej można uszkodzić pąk). Kierunek cięcia powinien być ukośny, skierowany od oczka w dół. Zapobiegnie to gromadzeniu się wody w miejscu cięcia, dzięki czemu zmniejszy się ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Róże są bardzo podatne na choroby grzybowe, dlatego każdą ranę trzeba posmarować maścią ogrodniczą lub opryskać roślinę środkiem grzybobójczym. Cięcie najlepiej wykonać nad oczkiem skierowanym na zewnątrz, bo to właśnie z niego wyrośnie nowy pęd. Pędy rosnące na zewnątrz gwarantują ładny pokrój rośliny, natomiast te rosnące do wewnątrz niepotrzebnie zagęszczają krzew i nie sprzyjają obfitemu kwitnieniu.

Dodano: 16-04-2014
Uaktualniono: 12-03-2021