Dekoracja stołu

Dekoracja stołu jest niezwykle istotnym elementem oprawy każdej ceremonii i nie tylko. Odpowiedni dobór dodatków pozwoli wprowadzić nas w odpowiedni nastrój i zbudować klimat pasujący do konkretnego wydarzenia. Wybierz odpowiedni obrus, bieżnik lub zdecyduj się na sprytne rozwiązanie, jakim jest cerata. Do tego wszystkiego dobierz serwetki i podkładki na stół, w towarzystwie serwetników i uchwytów do obrusu. Bogata kolorystyka i wzornictwo pozwolą Ci na dopasowanie poszczególnych dodatków do siebie. Z naszymi produktami stworzysz idealną dekorację stołu wielkanocnego, wigilijnego, weselnego czy komunijnego. Teraz przyjęcia w domu i ogrodzie będą miały odpowiednią oprawę. Zapraszamy do zakupów online i w naszych sklepach stacjonarnych.

Dekoracja stołu to bardzo ważny element wystroju przy wszelkiego rodzaju uroczystościach. Nawet prosty stół zyska na swym wyglądzie, jeśli zadbamy o odpowiednie dodatki dekoracyjne. To one pozwolą zbudować wyjątkowy, uroczysty klimat, pasujący do wydarzenia. Okazji jest wiele, ale i propozycji stylizacji także nie brakuje. Sprawdź!

Kiedy najczęściej dekorujemy swoje stoły?

Dekoracja stołu w salonie na co dzień zazwyczaj jest prosta i jednolita. Musi ona pasować do wystroju wnętrza. Jednak są takie okazje w ciągu roku, kiedy bardziej zwracamy uwagę na drobne detale i wprowadzamy zmianę, która podkreśla charakter danej uroczystości. Najczęściej spotykamy się z dekoracją stołu:

  • wigilijnego
  • wielkanocnego
  • weselnego
  • komunijnego
  • na chrzest
  • na urodziny i przyjęcia

Stół wigilijny to punkt centralny podczas świąt bożonarodzeniowych. To przy nim spędzamy najwięcej czasu, dlatego staramy się zadbać odpowiednio o jego oprawę. Możemy postawić na klasykę, a więc przede wszystkim na dodatki w ponadczasowej, eleganckiej bieli z elementami złota czy srebra. Dekoracje na stół wigilijny możemy również zestawić ze stylem naszej choinki. Złoto-czerwona stylizacja bądź naturalna z drewnianymi dodatkami? Jak najbardziej tak! Odpowiedni obrus, serwetki, świeczniki, świece i olejki zapachowe stworzą uroczysty klimat.

Stół wielkanocny to zazwyczaj ukłon w stronę wiosny. Radosna kolorystyka w odcieniach zieleni i żółci, zwiastuje nadejście nowej pory roku. Tak więc, chcąc podkreślić uroczysty charakter święta, postawmy na biały obrus z barwnymi dodatkami. Pastelowa zastawa w połączeniu z żywymi kompozycjami kwiatowymi tj.: tulipany, hiacynty i krokusy w towarzystwie rzeżuchy, idealnie podkreśli wiosenny klimat świąt. Nie zapomnijmy o symbolach Wielkanocy, takich jak baranek, kurczaczki, zajączki czy pisanki.

Stół weselny, komunijny czy na chrzest powinien być kwintesencją stylu i dobrego smaku. W tak ważnych chwilach zdecydujmy się na jednolitą, elegancką dekorację. Białe kwiaty w wysokich wazonach to uniwersalna propozycja, która sprawdzi się w przypadku tych wydarzeń. Dodatkowo srebrne sztućce i biała, porcelanowa zastawa podkreślą uroczysty charakter spotkania, a długie, białe świece wprowadzą nastrojowy klimat.

Urodziny i inne niezobowiązujące przyjęcia nie potrzebują aż tak eleganckiej oprawy. Tutaj możemy puścić wodze fantazji i pokazać wszystko to, co nam się podoba. Dekoracja stołu urodzinowego może być zabawna i powinna oddawać charakter gospodarza. W końcu to święto na jego cześć, więc dowolność jest jak najbardziej wskazana.

Jak wybrać idealny obrus?

Stół to miejsce spotkań w gronie najbliższych. Jest on centralnym elementem domu, tak więc potrzebuje odpowiedniej oprawy. Jednym z kluczowych elementów dekoracyjnych stołu jest obrus. Na co zwrócić uwagę przy jego wyborze?

  • materiał wykonania
  • rozmiar
  • kolorystyka i wzornictwo
  • Materiały na obrus – charakterystyka i właściwości

    Wybór odpowiedniej tkaniny na obrus wbrew pozorom jest bardzo ważny. Rodzaj materiału wpływa na jego właściwości i łatwość użytkowania. Najczęściej spotykamy się z obrusami:

  • bawełnianymi
  • lnianymi
  • poliestrowymi
  • Obrus bawełniany to klasyka dla osób, które lubią się otaczać naturalnymi, miękkimi tkaninami. Pasuje do tradycyjnych, jak i nowoczesnych wnętrz. Są to obrusy trwałe, z których stosunkowo łatwo usunąć różnego rodzaju plamy. Nie jest on łatwy w codziennym użytkowaniu, ponieważ łatwo się gniecie i po wypraniu trudno rozprasować zagięcia. Najlepiej jest takie obrusy wygotować (chyba że producent sugeruje inne metody konserwacji), wykrochmalić i następnie wymaglować. Wówczas będzie się on prezentował idealnie. Oczywiście innym sposobem jest prasowanie przez zwilżoną ściereczkę, bądź przy pomocy pary.

    Obrusy lniane są bardzo trwałe, a ich materiał się nie elektryzuje. Będą nam służyły przez wiele lat przy odpowiednim użytkowaniu. Białe obrusy wykonane z lnu zazwyczaj pierze się w temperaturze 60 – 95 stopni, a kolorowe i z różnego rodzaju wstawkami – w 40 stopniach. Z każdym kolejnym praniem materiał wygląda coraz lepiej i delikatniej, a przy tym zachowuje swój pierwotny rozmiar i kształt (odpowiada za to niska kurczliwość). Lniane obrusy można prasować w bardzo wysokiej temperaturze, najlepiej jak tkanina jest jeszcze wilgotna, wtedy włókna lnu nie niszczą się poprzez zbytnie przesuszenie. Można je również krochmalić.

    Obrusy poliestrowe to bardzo powszechne i tanie rozwiązanie na nakrycie stołu. Duża różnorodność pod względem wzorniczym i kolorystycznym pozwoli dobrać je odpowiednio do każdej stylistyki panującej we wnętrzu. Co więcej, są łatwe w codziennym użytkowaniu, ponieważ nie gniotą się i szybko można je wyprasować. Nie należy ich prać w zbyt wysokiej temperaturze, bo szybciej się zniszczą.

    Jak wybrać odpowiedni rozmiar i kształt obrusu?

    Przed zakupem obrusu należy zmierzyć blat stołu. Do jego wymiaru powinniśmy dodać około 20 cm zwisu z każdej strony. Zbyt krótki zwis przy sztywnych tkaninach powoduje, że materiał nieestetycznie odstaje i sterczy. Zasada jest taka, że obrus może delikatnie rolować się na kolanach. To zapobiegnie przypadkowemu ściągnięciu go z zastawą podczas siadania. Oczywiście, jeżeli obrus jest delikatny, to możemy pozwolić sobie na mniejszy zapas, jeżeli bardziej zależy nam na wyeksponowaniu zdobień na nogach stołu. Jeżeli w domu mamy małe dzieci, warto wtedy zdecydować się na mały bieżnik zamiast większej wersji. Maluchy mają tendencję do ściągania tego typu dekoracji, więc warto mieć to na uwadze.

    W ofercie dostępny jest szeroki wybór rozmiarów. Z łatwością dopasujemy je do naszych stołów. Jeżeli natomiast chodzi o kształty, to możemy postawić na obrusy prostokątne, kwadratowe czy okrągłe. W dzisiejszych czasach nie funkcjonuje już coś takiego jak wymiar standardowy. Może się zdarzyć taka sytuacja, że żaden z dostępnych rozmiarów nie będzie nam pasował. Wtedy możemy się zdecydować na uszycie go z dostępnych tkanin obrusowych. Dowolny motyw, kolorystyka, rozmiar, kształt i materiał, z możliwością doszycia innych elementów. Możemy skomponować obrus:

  • z koronką
  • z gipiurą
  • z koralikami
  • z ozdobną lamówką
  • Cerata – „obrus” dla praktycznych?

    Cerata to bardzo praktyczne rozwiązanie chroniące nasz stół, wykonane najczęściej z bawełnianego materiału, pokrytego warstwą impregnatu – dzięki czemu jest wodoodporne. Idealnie sprawdzi się jako ochrona stolików w pokoju dziecięcym. Jak dobrze wiemy, dzieci lubią rysować w najmniej odpowiednich miejscach, zdarza im się coś rozlać lub rozsypać, dlatego warto szukać tego typu sposobów, ułatwiających zachowanie czystości.

    Ceraty kuchenne to już standard, a dostępność wzorów jest imponująca: kwiaty, liście, geometria czy imitacje drewna i płytek. Coraz częściej spotykamy bardziej eleganckie wersje, np. koronkowe, które możemy położyć na stole w pokoju dziennym, w którym dominuje minimalistyczny wystrój. Cerata to również doskonały patent na zabezpieczenie stołu ogrodowego. Łatwo i szybko usuniemy z niej wszelkie zabrudzenia. Najczęściej produkt ten kupujemy na metry, dlatego bez problemu dopasujemy jego wymiar do naszych potrzeb.

    Jakie podkładki na stół?

    Podkładki na stół to coraz częściej alternatywa dla tradycyjnego obrusu. Są ciekawym elementem wystroju wnętrz, który dobrze koresponduje z minimalizmem. Bardzo bogata oferta kolorystyczna i wzornicza - geometria, egzotyczne liście czy zwierzęta, plecionki - pozwala na ich dopasowanie do każdego pomieszczenia. Jeśli chodzi o materiał, to możemy wyróżnić podkładki:

  • filcowe
  • korkowe
  • PCV
  • rattanowe
  • z tkanin, np. podkładki bawełniane
  • Rozmiary są raczej jednolite, w okolicach 30 x 40 cm, tak aby nie zasłaniały całego stołu. Jeśli chodzi o kształty, to najpopularniejsze są podkładki prostokątne i okrągłe.

    Stołowe akcesoria – jak je dopasować?

    Oprócz odpowiedniej zastawy i obrusu warto zadbać o inne elementy i akcesoria stołowe, o których na co dzień nie myślimy. Najbardziej powszechne i przydatne z nich to:

  • serwetki
  • serwetniki
  • uchwyty
  • Serwetki papierowe to bardzo praktyczny dodatek na stole podczas posiłku. Niejednokrotnie ratują nas z opresji, jeśli zdarzy nam się coś wylać na obrus bądź na siebie. Dlatego warto pamiętać o tym, żeby były one zawsze blisko talerza, bądź w zasięgu ręki, jeśli to my podejmujemy gości. Oczywiście to nie tylko praktyczny dodatek, ale i dekoracyjny. Serwetki na stół można z łatwością dopasować do okazji, np. serwetki świąteczne: na stół wigilijny czy wielkanocne. Możemy również zdecydować się na tekstylne serwetki, które będą bardziej eleganckie.

    Serwetnik to sposób na przechowywanie papierowych serwetek, dzięki czemu nie będą się brudzić i unikniemy nieestetycznego rozrzucenia na stole. Najbardziej popularne modele serwetników to:

  • metalowe
  • drewniane
  • ceramiczne
  • szklane
  • plastikowe
  • zdobione techniką decoupage
  • Wybór odpowiedniego materiału i kolorystyki pozwala dopasować to akcesorium do stylistyki wnętrza. Szklane serwetniki bądź posrebrzane dobrze będą wyglądać we wnętrzach glamour, a drewniane w aranżacjach skandynawskich.

    Oprócz materiału możemy się spotkać z różnymi formami serwetników:

  • pierścienie, obrączki na serwetki
  • dekoracyjne druciki
  • pojemniki
  • Bardzo praktycznym rozwiązaniem są specjalne uchwyty bądź obciążniki do obrusu, które skutecznie chronią przed jego porwaniem przez silny wiatr, jeśli decydujemy się na posiłek w ogrodzie.