Organizacja i przechowywanie w kuchni
Dowiedz się więcej
Organizacja i przechowywanie w kuchni - dlaczego warto o to zadbać?
Każdemu z nas marzy się kuchnia, w której panuje porządek. Jak wiadomo, w starannie zagospodarowanym pomieszczeniu zdecydowanie przyjemniej się przebywa. Nie mówiąc już o tym, że o wiele łatwiej jest coś znaleźć lub przygotować. Dlatego właśnie, jeżeli chcemy cieszyć się czystą i uporządkowaną przestrzenią, w której przygotowujemy posiłki, powinniśmy zadbać o dobrą organizację szafek, szuflad i wszelkich akcesoriów kuchennych, których używamy na co dzień.
Organizacja szafek kuchennych - na co najlepiej zwrócić uwagę?
Gdy już zdecydujemy się na organizację przestrzeni kuchennej, niekiedy pojawia się problem, jak poukładać w szafkach kuchennych, co gdzie położyć i jakimi zasadami się kierować, aby było nam wygodnie w przyszłości. Wówczas najlepiej zadać sobie kilka pytań, dzięki którym będziemy z łatwością orientować się, co gdzie trzymać w kuchni. O czym warto pamiętać, zanim zaczniemy wprowadzać jakiekolwiek zmiany?
- Jak często używamy danego przyrządu lub jak często sięgamy po konkretną rzecz?
- Czy lubimy trzymać urządzenia na blacie i na widoku, czy wolimy, aby wszystko miało swoje miejsce w szafkach i szufladach kuchennych?
- Czy niektóre rzeczy w naszej kuchni powinny zmienić swoje miejsce, aby korzystanie z nich było wygodniejsze?
- Jaka organizacja w kuchni byłaby dla nas najbardziej pomocna i satysfakcjonująca?
Odpowiedź na kilka podstawowych pytań może naprawdę pomóc w zaplanowaniu tego, jak ma wyglądać nasza kuchnia i przede wszystkim, jak będziemy się w niej czuć.
Jak poukładać w szafkach kuchennych, aby mieć porządek na długo?
W dobrej organizacji kuchni najważniejsze jest to, aby sprawdzała się ona każdego dnia i ułatwiała funkcjonowanie, zamiast je utrudniać. Dlatego, decydując się na wdrożenie w swojej kuchni kilku organizacyjnych zmian, należy mieć na uwadze także następujące kwestie:
- Potrzebne akcesoria powinny być zawsze pod ręką
Korzystanie z kuchni powinno być intuicyjne, a dobra organizacja tylko to ułatwi. Najczęściej to pod zlewem ustawiamy pojemnik na śmieci, a środki czystości trzymamy w oddzielnej szafce, z dala od żywności. Jeżeli gotujemy, przybory kuchenne takie jak łyżka czy szpatułka, powinny być w zasięgu naszej dłoni, tak samo jak ręcznik papierowy. Wiele zasad organizacji jest uniwersalnych i sprawdzi się w każdym domu, ale czasem można nagiąć niektóre z nich, aby było nam po prostu wygodniej.
- Podzielenie kuchni na konkretne strefy
Coraz częściej mówi się o tym, jak wiele czynności w kuchni może ułatwić podzielenie jej na strefy. Dzięki umiejętnemu podziałowi, w każdej, nawet bardzo małej kuchni, znajdzie się oddzielne miejsce na przechowywanie żywności, gotowanie czy zmywanie. Jeżeli organizując kuchnię, będziemy mieć w głowie taki podział, może to znacznie ułatwić nam funkcjonowanie w niej.
Pojemniki do przechowywania - dlaczego warto je wybrać?
Mówiąc o tym, jak poukładać w szafkach kuchennych, koniecznie trzeba wspomnieć o pojemnikach do przechowywania. Dlaczego? Jest to najprostszy sposób, aby do swojej kuchni wprowadzić porządek i dobrze zagospodarować w niej każdą wolną przestrzeń.
Pojemniki do przechowywania świetnie sprawdzą się w przypadku produktów sypkich, takich jak mąka, makaron czy wszelkiego rodzaju kasze. Można trzymać w nich słodycze lub ulubione płatki. Pojemniki mają różne rozmiary i kształty, mogą być szklane lub plastikowe, przezroczyste albo kolorowe. Do wyboru jest naprawdę wiele możliwości, a same pojemniki świetnie sprawdzą się zarówno w szufladach, jak i poukładane na blacie. To estetyczne i praktyczne rozwiązanie, na które decyduje się coraz więcej osób!
Zalety dobrej organizacji szafek i szuflad kuchennych
Z pewnością, nie trzeba nikogo przekonywać, że porządek w kuchni niesie za sobą same korzyści. Chętnie jednak przypomnimy, jakie są najważniejsze z nich:
- Wszystko jest zawsze na swoim miejscu
Dzięki dobrej organizacji w kuchni nie panuje bałagan. Na przykład jeżeli wykorzystujemy pojemniki na żywność, możemy je podpisać, dzięki czemu zawsze wiemy, gdzie znajdują się dane przyprawy czy produkty sypkie. Z kolei wkłady do szuflad będą gwarancją, że sztućce nie będą pomieszane.
- Nie tracimy czasu na szukanie
Gdy wnętrze szafek kuchennych jest dobrze zorganizowane, nie trzeba poświęcać czasu na szukanie czegokolwiek, ponieważ wszystko jest na widoku. Doskonale wiemy, że kupiony przez nas chleb leży w chlebaku, a ręcznik papierowy znajdziemy na stojaku lub specjalnym relingu.
- Możemy ocenić, czy dany produkt się kończy
Dzięki dobrej organizacji kuchni łatwiej dostrzec, że któryś z produktów się kończy. Pojemniki na żywność często są przezroczyste, co umożliwia nam wgląd w to, ile produktu pozostało i planowanie zakupów z odpowiednim wyprzedzeniem.
- Zapobiegamy rozprzestrzenianiu się moli i innych owadów
Jeżeli produkty są przez nas przechowywane w szczelnych pojemnikach na żywność, a w szafkach panuje porządek, mole czy muszki nie będą miały szans, aby znaleźć zakamarek i złożyć jajeczka. Bardzo często to, jak poukładamy w kuchni, ma wpływ na pojawienie się tych małych szkodników. Lepiej więc temu zapobiegać utrzymując w kuchni czystość, abyśmy w przyszłości nie musieli szukać sposobów na pozbycie się moli.
Kiedy i jak poukładać w szafkach kuchennych, aby cieszyć się z efektów na długo?
Warto pamiętać, że organizacja szafek w kuchni może nastąpić w każdej chwili, niekoniecznie podczas remontu czy dużych porządków. Czasami wystarczy wprowadzić kilka zmian i sprytnych rozwiązań do przechowywania, aby przestrzeń stała się lepiej zorganizowana. Zmiany można wprowadzać małymi krokami, np. zacząć od włożenia w szuflady organizerów kuchennych lub zaaranżować wnętrza szafek kuchennych w bardziej przejrzysty sposób. Każda mała zmiana może poprawić nie tylko efekt wizualny, ale także nasz komfort, gdy przebywamy w kuchni.