Menu
Produkty
Produkty
Filtry
Promocje
Dostępność
Cena (zł)

Garnki, patelnie i pokrywki

Garnki i patelnie to niezbędne wyposażenie każdej kuchni używane do przygotowywania posiłków. Przy wyborze garnków i patelni należy zwrócić uwagę na materiał ich wykonania oraz rodzaj posiadanej płyty grzewczej. Ważne jest również czy wybrane przez nas garnki i patelnie można myć zmywarce lub czy można wstawić je do piekarnika. Dostępne w ofercie Leroy Merlin garnki i patelnie są w różnych rozmiarach, dzięki temu dopasujesz je do swoich potrzeb i skompletujesz swój zestaw.

Wszystkie produkty(57)

z3

Dowiedz się więcej

Zestaw garnków i patelni - potrzebne w każdej kuchni, dopasowane indywidualnie

Przygotowywanie potraw dla jednych może być przyjemnością, na którą chcą poświęcać całe dnie, podczas gdy inni wolą unikać tej czynności, jeśli tylko mogą. Jednak niezależnie od naszych upodobań, co do spędzania czasu w kuchni, niezbędne są w niej narzędzia, które umożliwią nam przygotowanie posiłków.

Garnki i patelnie to najczęściej używane w kuchni akcesoria, dzięki którym można w szybki sposób przyrządzić potrawę. Ich wybór nie powinien być jednak pochopny. Dlaczego?

Jak wybrać garnki i patelnie odpowiednie dla siebie?

Wybierając tego typu akcesoria do swojej kuchni, chcemy, aby służyły nam one przez kilka najbliższych lat. Zanim więc podejmiemy decyzję, warto przypomnieć sobie, na co szczególnie zwrócić uwagę:

  • Częstotliwość gotowania

Zanim zaopatrzymy się w cały zestaw garnków i patelni, możemy zastanowić się, jak często będziemy ich używać. Jeżeli robimy to sporadycznie, to oczywiście może wystarczyć nam jedna patelnia z pokrywką i mały garnek. Jeżeli jednak robimy to często, warto zaopatrzyć się w zestaw, aby zawsze mieć pod ręką wolny garnek na nową potrawę!

  • Potrawy, które przygotowujemy

Jeżeli lubimy zupy, garnek do gotowania będzie dla nas niezbędny. Tak samo do jajecznicy przyda się wygodna patelnia, a jeżeli preferujemy duszone warzywa, warto dokupić do niej dopasowaną pokrywkę. Wszystko zależy od naszych kulinarnych preferencji.

  • Miejsce w naszej kuchni

Nawet wielki entuzjasta gotowania musi mierzyć siły na zamiary i wybrać zestaw garnków i patelni, które po prostu zmieszczą się w jego szafkach. Dzięki sprytnemu przechowywaniu i organizacji można jednak zaoszczędzić dużo miejsca i sprawić, że nie będziemy za każdym razem szukać odpowiedniej pokrywki na patelnię.

  • Rodzaj płyty kuchennej

Bardzo ważną kwestią przy wyborze patelni i garnków jest też rodzaj posiadanej przez nas płyty grzewczej. Może być ona indukcyjna, indukcyjno-gazowa, gazowa, ceramiczna lub elektryczna. Należy to sprawdzić i odpowiednio dopasować akcesoria, aby działały prawidłowo i nie niszczyły się w przyszłości.

Które garnki wybrać i z jakich materiałów są one wykonane?

Materiał, z którego wykonany jest garnek to najważniejsza kwestia, ponieważ wpływa zarówno na potrawę, jak i na nasz komfort użytkowania. Najczęściej mamy do czynienia z garnkami wykonanymi z następujących materiałów:

  • Stal nierdzewna

Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo popularne. Najczęściej wybierane są ze względu na atrakcyjną cenę, możliwość mycia w zmywarce i odporność na zarysowania. Są bardzo uniwersalne.

  • Żeliwo

Garnki żeliwne charakteryzują się wyjątkową trwałością i długim czasem nagrzewania. Są bardzo solidne, ale przez to mogą być ciężkie.

  • Aluminium

Potrawy z reguły nie przywierają do garnków aluminiowych. Materiał ten szybko się nagrzewa i jest lekki - są to cechy bardzo pożądane w kuchni!

  • Emalia

Garnki emaliowane to tak naprawdę garnki ze sproszkowanego szkła. Są lekkie, a materiał ich wykonania nie wchodzi w reakcje z potrawami. Dla niektórych ich wygląd może być dodatkowym atutem.

Jakie rodzaje patelni wyróżniamy i jaką patelnię wybrać?

Jeżeli chodzi o patelnie, mają one różne kształty, a każdy z nich dopasowany jest do konkretnych potrzeb. Na tej podstawie możemy wyróżnić na przykład patelnie przeznaczone specjalnie do smażenia naleśników albo ryb. Dużą popularnością cieszą się także patelnie grillowe. Na co najbardziej zwrócić uwagę przy wyborze patelni oprócz jej zastosowania?

  • Powłoka patelni

Częstym wyborem są patelnie teflonowe oraz aluminiowe. Są szeroko dostępne, pasują do większości kuchenek, a jedzenie nie powinno do nich przywierać. Ich powłoka jest delikatna i należy uważać, aby jej nie porysować. Wśród profesjonalistów najczęściej wybierane są jednak patelnie miedziane oraz ceramiczne - smażenie na nich wymaga odpowiedniej techniki.

  • Wielkość

Innej patelni użyjemy do przygotowania porannej jajecznicy, a innej do smażenia mięsa. Wielkość jest bardzo ważną cechą i zależy też od tego, jak duże porcje chcemy przygotować, na przykład czy gotujemy dla siebie, czy dla całej rodziny.

  • Rączka i pokrywka

Rączka patelni powinna być odpowiednio wyprofilowana i nie ślizgać się w dłoni, ponieważ może stwarzać to niebezpieczeństwo w kuchni. Najlepiej, gdy jest wykonana z materiału, który nie nagrzewa się szybko. W przypadku pokrywki warto, aby łatwo było ją chwycić i żeby była dopasowana rozmiarem.

Na jakie cechy garnków i patelni należy zwrócić szczególną uwagę?

Jakie garnki na indukcję, a jakie na płytę gazową? Która patelnia sprawdzi się najlepiej na płycie ceramicznej? Na ten moment większość modeli jest już przystosowanych do obecnych na rynku płyt grzewczych. Nie jest więc trudnością, aby je znaleźć. Przy wyborze warto jednak zwrócić uwagę, czy można myć dane garnki i patelnie w zmywarce oraz czy można wstawić je do piekarnika. Jeżeli tak, przygotowywanie posiłków będzie dla nas znacznie prostsze na co dzień!

Pokrywki do garnków i patelni - dlaczego warto się w nie wyposażyć?

Pokrywki na patelnie i garnki niezaprzeczalnie przydadzą się w każdej kuchni! Jeżeli chodzi o garnki, będą idealnie sprawdzać się podczas gotowania. Patelnia z pokrywką natomiast przyda się, gdy będziemy chcieli poddusić potrawę.

Pokrywki zapobiegają zachlapaniom i dzięki nim kuchnia będzie mniej zabrudzona po gotowaniu. W przypadku smażenia, chronią przed plamami z tłuszczu. Są też szczególnie przydatne, gdy przygotowujemy większą porcję jedzenia, na przykład na dwa dni. Wówczas wystarczy nakryć ją pokrywką, a następnie schować garnek lub patelnię do lodówki. Dzięki temu, nie ma konieczności przekładania jedzenia do innego pojemnika.

Szukasz praktycznych wskazówek?

Znamy odpowiedź na Twoje pytania! Zobacz skuteczne porady, które przygotowaliśmy z ekspertami Leroy Merlin.