Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Rozsada warzyw

Koniec zimy to idealny moment na przygotowania rozsady, zobacz jak to zrobić.
Zobacz więcej
Pojemniki na rozsady
Koniec zimy to dobry moment do przygotowania rozsady, czyli wysiewu nasion, w celu uzyskania roślin gotowych do posadzenia wiosną w gruncie. Pojemniki dla roślin powinny być dostosowane do wielkości ich systemów korzeniowych.
Pojemniki na rozsady
Koreczki torfowo-celulozowe
Sałata może być wysiewana do specjalnych torfowo-celulozowych koreczków, które po wchłonięciu wody pęcznieją. Umieszcza się je w gruncie wraz z rośliną.
Koreczki torfowo-celulozowe
Pojemniki torfowo-celulozowe
Również ulegające rozkładowi torfowo-celulozowe pojemniki można wysadzać do gleby wraz rośliną. Sprawdzą się dobrze m.in. w przypadku warzyw dyniowatych (np. ogórek, dynia).
Pojemniki torfowo-celulozowe
Pojemniki z tworzywa
W przypadku roślin zdatnych do pikowania (przesadzania siewek) dobrym rozwiązaniem będą pojemniki wielokrotnego użytku, wykonane z tworzywa. Rośliny przesadza się do gleby bez takiego pojemnika.
Pojemniki z tworzywa
Przygotowanie podłoża
Podłoże do rozsady powinno być sterylne, pulchne, bogate w składniki pokarmowe i ogrzane do temperatury pokojowej. Jego odczyn powinien być obojętny.
Przygotowanie podłoża
Przygotowanie otworów na nasiona
Głębokość otworu do wysiewu powinna być dwa razy większa niż wysokość wysiewanego nasiona. Dzięki temu siewka nie będzie miała problemu z kiełkowaniem.
Przygotowanie otworów na nasiona
zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...