Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Pachnące mięty

Do sałatek, deserów czy napojów, mięta ma wiele zastosowań kulinarnych. Cenimy ją także, za jej właściwości zdrowotne.
Zobacz więcej
Wiele odmian
Odmian mięty jest wiele. Spotkać można miętę wodną – o delikatnym smaku gumy do żucia, czy mięty owocowe jak ananasową, pomarańczową czy truskawkową, które dobrze komponują się z deserami np. sorbetami owocowymi.
Wiele odmian
Zastosowanie
Do sałatek, deserów czy napojów, mięta ma wiele zastosowań kulinarnych. Cenimy ją także, za jej właściwości zdrowotne. Herbata z świeżych liści mięty, które zalejemy wrzącą wodą jest doskonałym lekarstwem na żołądkowe dolegliwości czy problemy z przemianą materii.
Zastosowanie
Sadzenie
Mięty to rośliny wieloletnie. Warto sadzić je w koszykach do cebul czy doniczkach, które można wykopać. Mięty szybko się rozrastają i mogą dominować, nad innymi roślinami na rabacie.
Sadzenie
Aromat
Najbardziej aromatyczne mięty to te, które nie kwitną. Gdy roślina zakwitnie, traci aromat. Wystarczy ją wtedy przyciąć i po 2 tygodniach będziemy mieli znów świeże, pachnące liście.
Aromat
Przycinanie
Mięty warto przycinać na wiosnę, a także wtedy, gdy atakują je szkodniki takie jak: miniarki czy przędziorki. Radzimy nie pryskać mięty. Lepiej ściąć zaatakowane liście, a odrosną świeże, zdrowe i pełne aromatu.
Przycinanie
zobacz produkty
Wczytywanie...
zobacz inne porady