Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Sprzęt AGD do zabudowy

Na wolno stojący sprzęt AGD decyduje się coraz mniej osób. Jest to zrozumiałe, bo zmywarkę, chłodziarkę, chłodziarko-zamrażarkę, piekarnik, płytę kuchenną czy kuchenkę mikrofalową łatwo i estetycznie można wpasować w wybrane przez nas szafki.

ZANIM WYBIERZESZ

Przy doborze sprzętu AGD, należy pamiętać o tym, że wymaga on odpowiedniej konstrukcji szafek. Muszą one umożliwiać wymianę powietrza oraz chłodzenie. Kable powinny być dobrze schowane za szafkami, tak żeby całość wyglądała estetycznie. Teoretycznie wszystkie sprzęty do zabudowy pasują do szafek o szerokości 60 cm, ale należy pamiętać o niemałych niekiedy różnicach w ich wysokości. Zabudowany sprzęt AGD świetnie pasuje do nowoczesnych mieszkań, w których każdy dodatkowych element wystroju niszczy kompozycję wnętrza. Niezależnie od tego, czy sprzęt jest widoczny czy też nie, łatwo dostosuje się do wnętrza ze względu na uniwersalny wygląd. Ładna, prosta stylistyka pozwala na stworzenie spójnego wnętrza. Dostępne są piekarniki inox jak i czarne. Warto zauważyć, że na ich design składają się też pokrętła: mogą być mechaniczne chowane, jak i sterowane sensorycznie. W zmywarce do zabudowy często widoczny jest panel zewnętrzny, może być on też ukryty za drzwiczkami zmywarki.

PIEKARNIK

Jeśli w domu piecze się rzadko, wystarczy kupić piekarnik z niewielką ilością funkcji (od 3 do 7). Bardziej nowoczesne liczą sobie nawet 11 opcji. Termoobieg zdaje się być podstawą, termosonda przyda się przede wszystkim początkującym kucharzom. Wskaźnik na panelu sterowania wskaże, czy potrawa jest już gotowa. Inne funkcje elektroniczne piekarnika pomocne debiutantom czy zapracowanym gotującym, to na pewno sygnał akustyczny, minutnik, zegar z funkcją automatycznego wyłączania piekarnika. Przydatny w urozmaiceniu smaku przygotowywanych potraw może być grill. Funkcja podwójnego grilla zapewnia szybsze przygotowanie dania. Emalia ceramiczna to na pewno wystarczająca opcja dla klientów, którzy korzystają rzadko ze sprzętu. Za to wielbicielom pieczonych mięs zdecydowanie przyda się czyszczenie katalityczne. Odbywa się ono w niskim temperaturach, więc pobiera mało prądu. Należy jednak pamiętać, że wkłady katalityczne wymagają co kilka lat wymiany. Czyszczenie pyrolityczne jest bardzo skuteczne - polega na wypalaniu zanieczyszczeń w temperaturze 500-600 stopni. Wiąże się to z wyższymi rachunkami za energię - piekarniki z taką funkcją są też kilkaset złotych droższe, jeśli jednak pieczemy dużo, taka inwestycja się opłaci. Świetnie myje się drzwi ze stali nierdzewnej z powłoką antifingerprint. Piekarniki do zabudowy mogą mieć system cichego domykania drzwi, ich mechaniczną blokadę, a także specjalne zabezpieczenie przed dziećmi. Niektóre są na wstępie wyposażone w akcesoria: blachę, brytfannę, ruszt, a nawet specjalną gąbkę do usuwania wody pozostałej po parze.

ZMYWARKA

Im więcej programów w zmywarce, tym wyższa jej cena. Przed wyborem warto pomyśleć, jakie funkcje przydadzą się w praktyce. Najpopularniejsze programy to: 30 min 65°, Eco, normalny 65° z płukaniem wstępnym, płukanie i wstrzymanie. Eco to świetna opcja na co dzień. Podczas mycia w wodzie o temperaturze 50°C, zmywarka wykorzystuje mniejszą ilość wody i energii. Raz na jakiś czas przyda się jednak zmywanie w wyższej temperaturze. W zmywarce zbierają się bakterie, ale programy, które używają temperaturę 60°C lub wyższej, skutecznie rozwiązują ten problem. Wielkość kuchni, liczba domowników, a także naczyń, które mogą się uzbierać w ciągu dnia to główne wytyczne przy doborze wielkości sprzętu. Z reguły, te o ok. 60 cm szerokości polecane są dla rodzin wielodzietnych, te o ok. 45 cm dla rodziny czteroosobowej, a mniejsze dla par czy singli. Na pewno warto zwrócić uwagę, ile wody zużywa rocznie urządzenie, a więc które będzie najbardziej ekonomiczne. Wskaźnik zużycia wody, w zależności od tego, jaką zmywarkę wybierzemy, waha się od 3420 l do 4005 l/rok. Osoby, które cenią sobie ciszę, powinny wybrać te z najniższym poziomem hałasu (48 dB). Ważna jest funkcja opóźnionego startu – po załadowaniu zmywarki rozpoczęcie mycia można opóźnić nawet do 24 godzin. Automatyczne wyłączanie sprawi, że nie będziemy musieli być w tym czasie w domu. Przydatna okaże się także opcja, wykrywająca wielkość załadunku i dobierająca samoczynnie zużycie wody i energii. Jeśli myjemy dużo szkła dobrze sprawdzi się program do zmywania szklanych naczyń.

CHŁODZIARKA I CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA

Chłodziarka z wyższej klasy energetycznej, czyli A++ oznacza mniejsze rachunki za prąd i ochronę środowiska naturalnego. Jednak klasa energetyczna uwzględnia w swojej skali pojemność lodówki, a więc duża lodówka klasy A może zużywać w wartościach bezwzględnych więcej energii niż mała lodówka klasy B. Warto zastanowić się, jak duży model jest nam potrzebny. Zawsze spójrzmy, ile prądu zużywa wybrany przez nas sprzęt. Zużycie energii waha się między 125 a 254 kWh. Podobnie jak w przypadku zmywarki, głośność użytkowania może się znacznie różnić – od 36 do 40 dB. Przemyślmy, czy potrzebna jest nam jedynie lodówka, zamrażarka czy też chłodziarka z zamrażarką. To od naszych preferencji zależy, czy zdecydujemy się na zamrażarkę umieszczoną w dolnej czy też w górnej części lodówki. Zazwyczaj rzadziej korzystamy z mrożonek, dlatego lepiej umieścić zamrażarkę u dołu lodówki – w ten sposób zadbamy o swój kręgosłup.

KUCHENKA MIKROFALOWA

To bardzo przydatny sprzęt. Łatwy w utrzymaniu czystości, niezastąpiony, gdy w domu nie ma piekarnika. Można w nim szybo i zdrowo przyrządzić potrawę. Jeśli gotujemy w niej z myślą o większej ilości osób, warto zastanowić się nad większym modelem. Niektórym służy tylko do podgrzewania. W przypadku, gdy używamy jej rzadko, wystarczy model skromniejszy, z niewielkim talerzem obrotowym – za większą kuchenkę zapłacimy więcej. Im wyższa moc, tym wyższe zużycie prądu, ale też większa moc kuchenki to możliwość szybszego i lepszego przyrządzenia potrawy. Moc 800 W – 900 W zdaje się być optymalna. Zastanówmy się, czy przydatna będzie dla nas funkcja szybkiego startu przy pełnej mocy (+ 30 s), automatyczne programy gotowania według wagi.

PŁYTA KUCHENNA

Płyty indukcje to synonim nowoczesnej kuchni. Grzeją szybciej niż tradycyjne i ceramiczne elektryczne, a porównywalnie z gazowymi. Pozwalają na precyzyjne sterowanie ilością energii niezbędnej do gotowania, co nie jest możliwe z użyciem innych metod. Indukcja ogrzewa bezpośrednio naczynie z gotującym się jedzeniem. To powoduje, że niebezpieczeństwo oparzenia czy przypalenia potraw, znajdujących się na płycie, jest minimalne. Urządzenie wyłącza się automatycznie, gdy wykryje zbyt małą ilość materiału ferromagnetycznego w zasięgu działania pola grzejnego. Powiadomienie akustyczne, minutnik, funkcja automatycznego szybkiego grzania ułatwią gotowanie. Dużą zaletą płyt indukcyjnych jest ich łatwe czyszczenie. Przy wyborze płyty należy koniecznie pamiętać, że niezbędny jest zakup odpowiednich naczyń - niewłaściwie dobrane mogą spowodować zagrożenie dla zdrowia jej użytkowników.

Płyty ceramiczne nagrzewają się najwolniej, wolniej też stygną, a ich regulacja wymaga wyczucia. Posiadają wiele przydatnych funkcji ułatwiających pracę w kuchni, m. in. opcję szybkiego nagrzewania i zaprogramowania czasu gotowania dla każdego pola grzewczego. Opcja Stop and Go – za jednym dotknięciem przycisku, przerywamy proces gotowania, a później go wznawiamy, wedle wcześniejszych ustawień. Godne polecania są także urządzenia z funkcją automatycznego oszczędzania energii poprzez wyłączenie płyty i wykorzystanie ciepła resztkowego w ciągu ostatnich kilku minut gotowania. Oczywiście płyty są wyposażone w automatyczny wyłącznik i zabezpieczenie przed dziećmi. Można stawiać na nich każde naczynie.

Płyty gazowe to jedno z najpopularniejszych rozwiązań.Dla tradycjonalistów i wielkich kucharzy wybór jest oczywisty – tylko potrawy z ognia mają duszę. Azjatyckie danie z woka czy przypieczenie cebuli do rosołu nie obędzie się bez kuchni gazowej. Wiadomo, że przy palniku tracimy znaczną część energii i podgrzewamy w dużej mierze otoczenie, a nie zawartość garnka, co dla jednych jest wadą, a dla innych zaletą. Gaz jest tani, oszczędzimy więc na rachunkach. Nie musimy też przejmować się tym, jakie naczynie umieścimy na kuchence. Płyty gazowe są jednak trudniejsze w utrzymaniu czystości – łatwo osadza się na nich tłuszcz.

Komentarze (1):
~asiulka88 (niezalogowany, 178.183.69.*) 2016.09.23, 13:02

Mam w kuchni płytę gazową, która wygląda jak indukcja. Takie czary tylko z Solgazu:). Sprawdza się naprawdę wspaniale. Nowoczesny wygląd i technika. Czyszczenie również nie stanowi problemu. Kilka razy zaszalałam w kuchni, a płytka błyszczała po kilku minutach. Brawo ja:)

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...