Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Wyspa w kuchni

Dobrze zaprojektowana oraz wyposażona wyspa kuchenna ułatwia przyrządzanie posiłków i porządkuje przestrzeń kuchenną. W zależności od potrzeb może pełnić kilka funkcji. Podpowiadamy, jak zaplanować praktyczną wyspę w kuchni.

ZALETY WYSPY KUCHENNEJ

Wyspa kuchenna to nic innego jak wolnostojące szafki kuchenne przykryte blatem. To miejsce sprzyjające wspólnemu gotowaniu - dostęp do wyspy ze wszystkich stron pozwala zorganizować prace dla każdego domownika. Dzięki niej przyrządzając posiłki nie jesteśmy odizolowani od reszty osób i skazani na patrzenie się w ścianę, co wpływa na większy komfort pracy. Wyspa w kuchni może służyć gotowaniu, zmywaniu lub też pełnić funkcję dodatkowego blatu, stołu kuchennego czy barku. Wszystko zależy od naszych potrzeb i możliwości. Miejsce pod blatem roboczym wykorzystuje się najczęściej na dodatkowe półki czy szuflady, często też blat wyspy przykrywa przeznaczone do zabudowy sprzęty AGD. To doskonałe rozwiązanie, gdy chcemy zlokalizować ciąg szafek kuchennych przy oknie kuchennym. Wówczas wyspa mieszcząca pod blatem szafki i półki pozwala zrezygnować z szafek wiszących.

MIEJSCE NA WYSPĘ W KUCHNI

Aby wyspa kuchenna była w pełni funkcjonalna musi mieć odpowiednie wymiary, wymaga też miejsca do komunikacji wokół niej. Z tych względów wyspa zlokalizowanej w małej, zamkniętej kuchni nie zda egzaminu. Takie rozwiązanie sprawdzi się dobrze w większym pomieszczeniu kuchennym (o powierzchni minimum 15-20 m²) lub w kuchni otwartej na salon czy jadalnię. W tym drugim przypadku wyspa często wyznacza granicę między strefą kuchenną a dzienną. Optymalna odległość wyspy od ciągu szafek kuchennych to 120 cm. Dzięki temu osoby stojące zarówno przy wyspie, jak i przy szafkach przyściennych nie będą utrudniały komunikacji innym osobom. Będą też mogły swobodnie schylić się i sięgnąć do zlokalizowanych pod blatem półek czy szuflad. Od ściany i sprzętów kuchennych wyspa powinna być oddalona przynajmniej o 60 cm (bardziej komfortowe rozwiązanie to 90 cm) – taka odległość zapewni wygodne przejście i pozwoli bezkolizyjnie otwierać np. lodówkę.

WYMIARY WYSPY

Wymiary samej wyspy zależeć będą od jej przeznaczenia. Jeśli ma się na niej znajdować zlewozmywak, planując wymiary blatu należy uwzględnić jego długość oraz zaplanować dodatkowe 50 cm obok niego na ustawianie brudnych bądź wymytych naczyń. Razem ze zlewozmywakiem na wyspie lokalizuje się często zmywarkę. Z uwagi na głębokość zlewu musi się ona znajdować pod blatem obok niego. To dodatkowe 45 lub 60 cm blatu – w zależności od szerokości urządzenia. Blat wyspy, na której ma się znaleźć zlewozmywak powinien więc mieć minimum długość 100-120 cm (gdy planujemy zmywarkę na wyspie wystarczający będzie zlewozmywak jednokomorowy).Jeśli na wyspie chcemy zamontować płytę grzewczą po jej bokach należy zaplanować około 30-40 cm blatu. Warto też tak zaplanować wymiary zabudowy, aby płyta grzewcza nie znajdowała się przy krawędzi blatu z drugiej strony wyspy. Uchroni to osoby stojące za nią lub przemieszczające się obok niej przed poparzeniem.

MATERIAŁY NA WYSPĘ KUCHENNĄ

Do wykonania najprostszej wyspy kuchennej wystarczą korpusy szafek stojących wraz z nóżkami. Można je ustawić obok siebie – wówczas wyspa będzie wąska, lecz długa lub nadać jej kształt kwadratu, zestawiając obok siebie cztery szafki kuchenne. Aby uzyskać oczekiwane wymiary wyspy można zdecydować się dodatkowo na szafki węższe, niż standardowe modele. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku zabudowa z koszami typu cargo. Blat wyspy kuchennej może być laminowany, drewniany lub kamienny. Dwa ostatnie blaty wykonane z grubego materiału podkreślą charakter wyspy i nadadzą jej wysoką rangę. W szafkach w miarę potrzeb można zaplanować półki lub szuflady, a korpusy zakryć dowolnie wybranymi frontami. Pamiętajmy jednak, aby styl wyspy pasował do pozostałej zabudowy kuchennej. Nie zapominajmy też o estetycznym wykończeniu - nóżki szafek tworzących wyspę można zamaskować cokołami z uszczelką, która zapobiegnie przenikaniu wody czy brudu pod zabudowę. Z kolei docięte na wymiar blaty laminowane warto wykończyć dobranym po kolor obrzeżem.

AGD NA WYSPIE

Na wyspie kuchennej dobrze sprawdzają się sprzęty do zabudowy – zmywarki, niskie lodówki, piekarniki czy kuchenki. Jeśli planujesz zamontować na niej płytę grzewczą, uwzględnij również miejsce na okap kuchenny. Z doborem odpowiedniego modelu nie powinno być problemu – w sprzedaży znaleźć można wiele różnych okapów wyspowych, które mocuje się do sufitu. Pamiętaj, aby szerokość okapu była co najmniej równa szerokości płyty. Na wyspie kuchennej najlepiej sprawdzą się płyty ceramiczne i indukcyjne. Mają płaską gładką powierzchnie, którą łatwo utrzymać w czystości – jest to szczególnie ważne, gdy będą montowane na wyspie graniczącej ze strefą dzienną. Powierzchnia wokół pól grzewczych takich płyt pozostaje chłodna, co zapewnia większe bezpieczeństwo ich użytkowania. Ponadto prąd, który zasila takie płyty łatwiej też doprowadzić na wyspę niż gaz, do niezbędny do działania płyty gazowej.

zobacz produkty
Wczytywanie...