Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Wygodny blat kuchenny

Blat kuchenny to największa przestrzeń robocza w kuchni, dlatego poza walorami estetycznymi i odpowiednią twardością, odpornością na zarysowania i wilgoć, powinien być wygodny w użytkowaniu podczas przyrządzania posiłków. Co o tym decyduje? Przede wszystkim należy odpowiednio zaprojektować tę przestrzeń roboczą. Usytuowanie blatu kuchennego powinno być dostosowane do sposobu w jaki zwykliśmy szykować jedzenie. Podczas przygotowywania posiłków największe znaczenie ma wysokość, na jakiej blat został zamontowany. Niebagatelny wpływ na jego funkcjonalność mają też wymiary blatu, czyli odpowiednia szerokość i grubość.

W ODPOWIEDNIM MIEJSCU

Tradycyjnie blat roboczy planuje się między kuchenką a zlewozmywakiem. Obecnie jego miejsce dostosowuje się do sposobu przygotowywania posiłków. Blat umieszczony obok zlewozmywaka, który służy do odstawiania naczyń powinien mieć minimum 40 cm szerokości. Najwygodniej zaplanować blat z obu stron zlewozmywaka. Również kuchenka powinna sąsiadować z blatem z obu strono minimalnej szerokości 20 cm. Najlepiej, jeśli przynajmniej jeden z nich będzie miał szerokość 40 cm, co pozwoli na wygodne odstawienie dużego garnka z palnika. Kolejny blat należy zaprojektować w sąsiedztwie lodówki, kuchenki mikrofalowej i piekarnika. Jego szerokość powinna wynosić co najmniej 30 cm – taka przestrzeń robocza będzie pomocna podczas odkładania produktów i naczyń z potrawami.

WYSOKOŚĆ – FUNDAMENT WYGODY

Wysokość blatu roboczego powinno się dostosować do wzrostu użytkownika, jednak standardowo blat kuchenny jest mocowany na wysokości 85-86 cm. Wysokość ta związana jest z typową wysokością stojących szafek kuchennych, która razem z cokołem wynosi ok. 82 cm. Gdy dodamy do tego grubość blatu, otrzymamy wysokość na jakiej będziemy z niego korzystać. Dla niższych osób wystarczy powierzchnia umieszczona na wysokości 85 cm, wyższym będzie się wygodniej pracowało na blacie zamontowanym na wysokości 90 cm. Oczywiście wygodniej byłoby umieścić np. blat z kuchenką kilka centymetrów niżej niż blat roboczy, dzięki temu nie będziemy musieli wspinać się na palce, zaglądając do garnków, jednak ze względów estetycznych takie rozwiązanie nie zawsze jest atrakcyjne wizualnie. Pamiętajmy również, by blat barku oddzielającego strefę roboczą od jadalniane, na którym umieszczamy ekspres do kawy i herbaty umieszczać na wysokości około 110 cm. Również blat zastępujący stół rządzi się swoimi prawami - umieszczamy go na wysokości 70 -75 cm.

SZEROKOŚĆ I GRUBOŚĆ

Wpływ na wymiary blatów kuchennych w znacznym stopniu mają właściwości materiałów, z jakich je wykonano, np. blaty kamienne nie mają ograniczonej szerokości, natomiast te wykonane z płyt wiórowych mają je określone. Jednak niezależnie od materiału jaki wybierzemy na blat, jego minimalna szerokość powinna wynosić 60 cm. Będzie nam jednak wygodniej, jeśli będzie to 80 cm. Również grubość materiału może być z góry narzucona - zazwyczaj blaty mają ok. 3-4 cm grubości – standardowo 27-28 mm. Dziś modne są również blaty o większej grubości, jednak wybierając je zwróćmy uwagę, czy nie sprawią kłopotów podczas montażu oraz eksploatacji kuchennych sprzętów.Standardowo zaczepy zlewozmywaków są przystosowane do blatów o grubości 2,8-4 cm. Łatwo w nich także zamontować płytę kuchenną.Grubsze blaty mogą wymagać droższych rozwiązań.