Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Kuchnia łatwa do utrzymania w czystości

Kuchnia to miejsce, w którym o czystość należy dbać szczególnie. Trzeba zatroszczyć się o odpowiednie warunki do przygotowywania posiłków, ale i sprzątania po ich przyrządzaniu. Pomocne w tym okażą się wybrane materiały wykończeniowe, ale także nowoczesne sprzęty kuchenne.

MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE SPRZYJAJĄCE CZYSTOŚCI

Przystępując do wykańczania lub remontowania kuchni zwróćmy szczególną wagę na jej funkcjonalność. Przejawia się ona nie tylko w odpowiednim rozplanowaniu mebli i sprzętów, ale także w doborze materiałów, które ułatwią oraz usprawnią prace w kuchni - również te porządkowe. Każda pani domu wie, jak dużo wysiłku trzeba włożyć, aby pomieszczenia szczególnie narażone na uporczywe zabrudzenia lśniły czystością. Żeby sprzątanie kuchni po gotowaniu nie przyćmiło radości z przyrządzania posiłków warto zapewnić sobie odpowiednie warunki, począwszy od doboru łatwych do utrzymania w czystości materiałów wykończeniowych. 

Podłoga. Podłoga w kuchni powinna być trwała i łatwa w czyszczeniu, odporna na zaplamienia oraz działanie detergentów. Niezastąpionym materiałem podłogowym w kuchni są płytki. Wykończona nimi podłoga jest bardzo praktyczna, gdyż łatwo usuwa się z niej zabrudzenia. W kuchni dobrze sprawdzi się m.in. gres szkliwiony. Cechuje go niska nasiąkliwość oraz odporność na plamy. Ma też dobre parametry wytrzymałościowe. Starajmy się unikać w kuchni gresu polerowanego. Mimo, iż prezentuje się bardzo elegancko, jego powierzchnia nie jest tak odporna na zabrudzenia. Ponadto utrzymanie takiego gresu w czystości będzie wiązało się z częstym myciem i polerowaniem płytek.

Ściana nad blatem. Płytki sprawdzą się także na ścianie nad blatem kuchennym, gdzie również nietrudno o zabrudzenia. Co ważne, w przeciwieństwie do wielu modnych obecnie materiałów wykończeniowych, można je układać bez obaw w bezpośrednim sąsiedztwie kuchenki, gdzie panują szczególnie trudne warunki. Łatwo usuniesz z nich tłuszcz, plamy po sosach i inne zabrudzenia. Aby ściana prezentowała się bardziej nowocześnie możesz sięgnąć po płytki rektyfikowane i ułożyć je z wąskimi spoinami. Do fugowania płytek w kuchni warto wybrać fugi epoksydowe, które charakteryzują się dużą kwasoodpornością, łatwością czyszczenia i odpornością na działanie środków chemicznych. Tańszym rozwiązaniem jest wykończenie ściany nad blatem farbą odporną na szorowanie. Powinna to być farba dedykowana do pomieszczeń takich jak kuchnia czy łazienka.

Blat kuchenny. Nie bez znaczenia jest także materiał, z jakiego zostanie wykonany blat kuchenny, będący najważniejszym elementem strefy roboczej. Tu dobrze sprawdzą się wyróżniające się niską nasiąkliwością blaty granitowe i z konglomeratów. W nowoczesnej kuchni można rozważyć montaż sterylnego blatu stalowego. Ma on gładką powierzchnię, w którą nie wnika brud. Decydując się na blat z laminatu, warto dowiedzieć się, jak gruba jest jego wierzchnia warstwa. Grubsza będzie łatwiejsza do utrzymania w czystości i bardziej odporna na zniszczenia. Wybierajmy też blaty o możliwie idealnie gładkiej powierzchni. 

Meble w kuchni. Modne ostatnio meble kuchenne o błyszczących lakierowanych frontach, choć prezentuje się ciekawie, nie są łatwe do utrzymania w czystości. Będzie na nich widać wszelkie odciski palców czy inne zabrudzenia. Decydując się na meble drewniane lub z płyty MDF unikajmy z kolei frontów frezowanych, fakturowanych. Lepszym rozwiązaniem będą fronty gładkie, na których nie będzie gromadził się brud.

POMOCNE AGD

W kuchni nie powinno zabraknąć okapu, który pochłania nie tylko zapachy towarzyszące gotowaniu, ale również wilgoć i cząsteczki tłuszczu zawarte w powietrzu. Dzięki temu, nie osadzają się one na meblach kuchennych, gdzie w połączeniu z kurzem tworzą trudne do usunięcia zabrudzenia. Warto rozważyć też zakup płyty grzewczej. Wbudowana w blat wyeliminuje problem brudu zbierającego się między kuchenką wolnostojącą, a szafkami kuchennymi. Decydując się na takie rozwiązanie można postawić na płytę indukcyjną – ponieważ jej powierzchnia (poza polami grzewczymi) nie nagrzewa się, kipiące potrwały nie będą tworzyły na niej trudnych do usunięcia przypalonych plam. Dobrym rozwiązaniem będą też stosunkowo łatwe do czyszczenia szklane lub ceramiczne płyty grzewcze. Jednym ze sprzętów szczególnie narażonych na uciążliwe zabrudzenia jest piekarnik. Aby uniknąć jego mozolnego czyszczenia warto rozważyć zakup urządzenia z funkcją pirolizy. Jest to program, który rozgrzewa piekarnik do temperatury ok. 500°C. Podczas jego trwania tłuszcz i inne zabrudzenia zmieniają się w popiół. Tak oczyszczony piekarnik po ostudzeniu wystarczy jedynie przetrzeć ściereczką, aby lśnił jak nowy.

PRZYDATNE AKCESORIA

Utrzymaniu czystości w kuchni sprzyjają również liczne akcesoria kuchenne. Porządkują one przestrzeń w kuchni i sprawiają, że łatwo zachować w niej czystość. Do takich akcesoriów należą wszelkie organizery i wkłady do szuflad, relingi z praktycznymi półeczkami, czy hakami, na których można zawiesić np. zestaw podręcznych łyżek, stojaki na pokrywki czy talerze oraz kosze cargo, które pozwolą utrzymać w porządku chociażby zestaw przypraw czy inne długoterminowe produkty spożywcze.

zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...
Wczytywanie...