Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Jak zaaranżować małą kuchnię?

Niewielka przestrzeń może być użyteczna i funkcjonalna, jeśli dobrze zaplanujemy jej aranżację. Kuchnia, nawet najmniejsza, musi spełniać podstawowe funkcje i mieć maksymalnie zagospodarowaną przestrzeń na najbardziej użyteczne sprzęty. Ergonomię zapewni nam nietypowa zabudowa i pomysłowy asortyment wnętrzarski.

NIEZBĘDNE SPRZĘTY

Przed przystąpieniem do aranżacji niedużej kuchni konieczne jest przeprowadzenie analizy, co w pomieszczeniu jest dla nas niezbędne. Nie możemy kierować się ideą umieszczenia wszystkich możliwych funkcji na minimalnej powierzchni, gdyż będzie to trudne, a w rzeczywistości nie będzie odpowiadać naszym realnym potrzebom. Warto zastanowić się ile palników kuchni jest nam niezbędne, czy korzystamy z kuchenki mikrofalowej lub czy konieczny jest piekarnik. Czasem wcale nie jest nam potrzebna dwumetrowej wysokości lodówka oraz stół w kuchni. Przeanalizujmy ile komór powinien mieć zlew – czasem jednokomorowy z ociekaczem w zupełności wystarczy. Gdy powstanie lista niezbędnych funkcji możemy przystąpić do planowania.

KUCHNIA KWADRATOWA, WĄSKA I OTWARTA

Układ funkcji będzie zależny od planu na jakim rozrysowana jest nasza kuchnia oraz czy ma ona okno, czy też jest ślepa, a także czy jej przestrzeń jest otwarta czy zamknięta. Foremny kształt powierzchni pozwoli nam na aranżację zabudowy ustawionej w kształcie podkowy. Możemy w tym przypadku zaplanować też dwa rzędy szafek. Jednak będzie to komfortowe rozwiązanie tylko wtedy, gdy między nimi pozostanie przestrzeń o szerokości 120 cm. Jeśli mamy w kuchni przeszklenie dobrze jest przy nim zaplanować blat roboczy lub zlew. Sprawdźmy czy armatura baterii nie będzie przeszkadzała nam w otwarciu okna, w przeciwnym razie możemy wybrać model z montażem kranu nie w centralnym miejscu lecz na obrzeżu zlewu. Pomocna może być też bateria z wyjmowaną wylewką. W wąskiej kuchni lub otwartej na pokój zmieści nam się tylko jeden ciąg mebli. Ewentualnie możemy wybrać ustawienie ich w kształcie litery L. Warto nabyć gotowy zestaw zabudowy o odpowiadającej nam długości. Tego typu rozwiązanie jest przemyślane i gwarantuje optymalne zagospodarowanie przestrzeni od podłogi do sufitu. Obecnie gotowe zestawy szafek występują w szerokiej gamie wzorów, kolorów i faktur., każdy więc znajdzie propozycję dla siebie. Jeśli niewielka kuchnia ma nietypowy rozkład bez trudu wybierzemy zestaw mebli komponując je z gotowych elementów o różnej szerokości i głębokości. Płytkie szafki i węższy niż standardowy blat, pozwolą na zyskanie przestrzeni we wnętrzu. Otwarta kuchnia pozwala na zagospodarowanie przestrzeni na granicy pomieszczeń. To dobre miejsce na kuchenny pomocnik pełniący również funkcje stołu i blatu roboczego. Sprawdzi się tu też rozwiązanie w kształcie barku z wysokimi stołkami. Wielofunkcyjna wyspa będzie łączyła w sobie wszystkie poprzednie funkcje z miejscem do przechowywania w szafkach pod blatem. Dobrym pomysłem będzie też półwysep, czy zabudowa przylegająca do jednej ze ścian.

WYPOSAŻENIE DLA MAŁEJ PRZESTRZENI

Aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń wewnątrz szafek stojących warto wyposażyć je we w pełni otwierane szuflady. Ułatwiają one utrzymanie w środku porządku i łatwy dostęp do każdego zakamarka. Aby maksymalnie zagospodarować naroże kuchni warto ustawić tu szafkę narożną. Można w niej zamontować nieduży zlew. Znajdziemy również analogiczną szafkę narożną służącą do powieszenia. Aby łatwo było przechowywać w niej produkty i sprzęty taką szafkę można wyposażyć w półki typu karuzela. Wąskie oraz wysokie szafki kuchenne będą bardziej komfortowe i użyteczne, jeśli zamontujemy w nich wysuwane kosze cargo. Analogiczne stelaże możemy umieścić w szafkach stojących np. pod zlewem. Aby zyskać przestrzeń w kuchni warto wybrać nieduży sprzęt AGD. Lodówka podblatowa oraz płyta z dwoma palnikami sprawi, że zyskamy dodatkową przestrzeń roboczą. Dobrym rozwiązaniem są kompaktowe sprzęty do zabudowy łączące różne funkcje. Pamiętajmy, że dla ergonomii pomieszczenia i maksymalnego wykorzystania wnętrza warto zabudowywać kuchnię do samego sufitu. Jeśli planujemy wyposażenie jej w piekarnik nie musimy ograniczać się do umiejscowienia go pod blatem. Dzisiejsze piekarniki przeznaczone do zabudowy mogą być montowane ponad linią blatu. Warto przeznaczyć na niego miejsce w słupie wysokiej zabudowy przy narożniku pomieszczenia. Takie rozwiązanie pozwoli zyskać przestrzeń na szuflady pod blatem a dodatkowo będzie bardzo wygodne, gdyż szyba piekarnika znajdująca się na wysokości naszego wzroku, ułatwi doglądanie pieczonych potraw.

zobacz produkty
Wczytywanie...