Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

Blaty kuchenne

To właśnie na nim wykonujemy większość kuchennych czynności. Powinien być zatem solidny i... pasować do wystroju wnętrza. Oprócz blatów drewnianych czy laminowanych na rynku pojawiają się ciągle nowe rozwiązania. Oto ich zalety i wady.

Blat szklany

 

Materiał:

 

Na blat nadaje się tylko szkło wytrzymałe i bezpieczne - zbrojone siatką stalową, hartowane (jeśli blat będzie obok kuchenki, bo wytrzymuje ono temperaturę do 200 st. C) albo klejone z dwóch tafli folią lub żywicą.

 

Zalety i wady:

 

+ Ten materiał jest synonimem nowoczesności. Szklany blat bywa bezbarwny lub kolorowy, matowy albo ornamentowany. Jest odporny na wilgoć i zaplamienia. Pod taflą można umieścić tkaninę, rysunek czy fotografię.

 

- Szkło wymaga zachowania ostrożności. Łatwo je zarysować. Taki blat trzeba dokładnie wycierać, by nie zostawały smugi. Jest zimny w dotyku.

Blat betonowy

 

Materiał:

 

Betonowy blat powstaje z mieszanki cementu, żwiru, piasku i wody. Po dodaniu pigmentu, kruszywa marmurowego lub piasku kwarcowego ładnie się przebarwia.

 

Zalety i wady:

 

+ Betonowy blat dobrze sprawdzi się w kuchni, bo jest wytrzymały i trwały, a w dodatku tani. Dostępne są modele malowane lub pokryte żywicą. Jednak wtedy trzeba je zaimpregnować.

 

- Lity blat wymaga zbrojenia i jest bardzo ciężki. Można wybrać wersję lżejszą, zbudować zbrojenie i oblać je cienką warstwą betonu.

Blat z płyty laminowanej

 

Materiał:

 

Płyta wiórowa pokryta laminatem to najbardziej popularny materiał. Tani, trwały i uniwersalny, bo pasuje do każdego stylu. Może mieć krawędź ściętą, którą po zamontowaniu trzeba wykończyć obrzeżem PVC lub drewnianą listwą. Są także blaty z krawędzią zaokrągloną, tzw. zaobloną, czyli fabrycznie wykończoną laminatem.

 

Zalety i wady:

 

+ Wybierz, jeśli szukasz blatu idealnie dobranego do kolorystyki kuchni. Atutem laminatu jest szeroka paleta kolorów i wzorów. Powierzchnia może przypominać kamień, ceramikę, drewno lub tapetę. Jest odporna na plamy z tłuszczu, chemikaliów. Łatwo ją czyścić wodą z płynem.

 

- To materiał, który w miejscach cięć i łączeń musi być dobrze zabezpieczony przed wodą, inaczej zacznie pęcznieć. Na laminat nie można odstawiać gorących garnków, ani kroić bezpośrednio na blacie. Raz uszkodzona powierzchnia jest nie do naprawienia.

Blat z kamienia syntetycznego

 

Materiał:

 

Kompozyt lub konglomerat są nowoczesnymi materiałami, które powstają ze zmielonych minerałów, żywic i pigmentów. Najbardziej znanym kompozytem jest corian. To wciąż hit, choć już z półwieczną metryką.

 

Zalety i wady:

 

+ Corian jest wytrzymały, lekki i ciepły. Nie ma spoin, więc nie brudzi się tak łatwo. Potrafi imitować kamień naturalny. Z konglomeratów to blat granitowy najprościej utrzymać w czystości. Z kolei kwarcowy jest bardzo twardy, w 10-stopniowej skali osiąga siódemkę.

 

- Kompozyty i konglomeraty to dosyć drogie materiały. Marmurowy konglomerat wymaga impregnacji, bo łatwo łapie plamy z kwasów. Z czasem traci połysk.

Blat z kamienia naturalnego

 

Materiał:

 

Blaty kamienne najczęściej wykonuje się z granitu. Jest to materiał odporny na uszkodzenia, działanie środków spożywczych i chemicznych, wilgoci oraz wysokich temperatur. Popularne są także blaty marmurowe. Te wymagają jednak impregnacji, gdyż marmur jest materiałem podatnym na zaplamienia – mogą się na nim pojawiać przebarwienia pod wpływem soku z cytryny czy np. octu.

 

Zalety i wady:

 

+ Blaty kamienne są bardzo trwałe, estetyczne i efektowne. Będą piękną ozdobą każdej kuchni. Pasują zarówno do nowoczesnego, jak i tradycyjnego wystroju. Takie blaty są odporne na uszkodzenia i zarysowania oraz łatwe w utrzymaniu w czystości.  

 

- Wadą blatów kamiennych jest ich bardzo duży ciężar oraz wysoka cena. Takie blaty robi się na wymiar, nie można więc ich kupić i zamontować „od ręki”.

 

Blat drewniany

 

Materiał:

 

Blaty drewniane robi się najczęściej z drewna bukowego, dębowego oraz licznych gatunków drewna egzotycznego, np. ipe, iroko czy machoń. Dużą popularnością cieszą się także blaty z drewna klejonego, w których wyeliminowano problem występujących w materiale naprężeń, skutkujących wypaczaniem się i pękaniem drewna.

 

Zalety i wady:

 

+ Drewno to materiał naturalny, łatwy w obróbce. Bez problemu dobierzemy blat pasujący zarówno do kuchni nowoczesnej, jak i rustykalnej. Drewniany blat dobrze współgra z innymi materiałami wykończeniowymi. Jest ciepły w dotyku, można go też wielokrotnie odnawiać.

 

- Blaty drewniane nie są odporne na zaplamienia dlatego wymagają odpowiedniego zabezpieczenia i konserwacji. Nie można na nich kroić nożem, ani stawiać gorących naczyń.

Blat stalowy

 

Materiał:

 

Taki blat może być wykonany ze stali lub aluminium. Największą trwałość i odporność na korozję wykazują blaty ze stali kwasoodpornej. Spotkać można również blaty z blachy miedzianej. Takie blaty z czasem pokrywają się patyną.

 

Zalety i wady:

 

+ Blat stalowy jest bardzo higieniczny i łatwy w utrzymaniu w czystości. Taki blat jest odporny na wilgoć, optycznie powiększa wnętrze i pasuje do wielu stalowych sprzętów kuchennych.

 

- Blat stalowy nie sprawdzi się w każdej kuchni. Jest zalecany do pomieszczenia o nowoczesnym charakterze. Jest ponadto zimny w dotyku i wymaga specjalnego stelaża.

 

Komentarze (15):
Dodaj komentarz
~Mero (niezalogowany, 188.122.20.*) 2016.04.01, 18:55

Mam blaty drewniane bukowe. Są piękne ładnie wyglądają. Są zaolejowane nie lakierowane. Ale niestety nie są praktyczne. dbam o nie aż za bardzo. Po roku użytkowania wyglądają strasznie. struktura drewna jest w porzadku nie są porysowane. Natomiast jest na nim mnóstwo plam i przeprawień od rożnych płynów pomimo tego ze zaraz po rozlaniu czegoś od razu je przecieram.Nie p.olecam drewna

Czy opinia jest przydatna?
( 1 / 0 ) Opinia przydatna dla 100% użytkowników
~NJUDES (niezalogowany, 89.68.54.*) 2016.02.15, 22:19

A my chcielibyśmy Was zainteresować ofertą stalowych blatów i frontów firmy BARAZZA. Sterylne i niezwykle higieniczne rozwiązania które doskonale komponują się z innymi materiałami. Zapraszamy po więcej na www.njudes.pl.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~korek (niezalogowany, 217.97.133.*) 2016.01.04, 17:12

Nie polecam blatu drewnianego. Nawet przy bardzo uważnym użytkowaniu niestety widać plamy pojawiające na nim już po po miesiącu pracy. Miałem wcześniej blat z tworzywa i taki polecam, bo jest nie do zdarcia.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~Pebe (niezalogowany, 77.254.106.*) 2015.12.20, 17:31

Mam blat z granitu czarnego. Jest nie do zdarcia, ALE trudny w utrzymaniu, trzeba impregnowane bo jak nie to tłuszczem może zajść. Także następnym razem ewentualnie jakiś granit ale jasny, bo ciemny jest efektowny ale ciężki w utrzymaniu.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~Laszlo (niezalogowany, 87.205.49.*) 2014.12.18, 16:39

Trzeba przyznać, że autor artykułu chyba trochę się pomylił co do blatów betonowych bo nie jest to tania zabawa. Ale jak poszukać to można znaleźć fachowców, którzy zrobią to za sensowne pieniądze. W mojej restauracji blaty robili ludzie z firmy betonowy wojtek. Polecam. chyba www.betonowywojtek.pl

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~AniA (niezalogowany, 159.205.196.*) 2014.07.08, 12:55

A gdzie można zamówić tanio blat betonowy? Byłabym bardzo zainteresowana.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~Ewa (niezalogowany, 83.28.183.*) 2014.03.10, 14:52

Ja używam blatu z laminatu już ok. 15 lat i jestem zachwycona trwałością. Może nie kroję nożem mięsa ale wałkuję i wycinam nożem stołowym faworki i jest OK. Na pewno polecam ze względu na trwałość. Natomiast zawsze będzie to sztuczny produkt, więc jeżeli ktoś lubi naturę to niech wybierze inny blat :)

Czy opinia jest przydatna?
( 4 / 1 ) Opinia przydatna dla 80% użytkowników
~ars (niezalogowany, 89.74.199.*) 2014.02.21, 11:57

Laminat? najtansza forma blatu - jak panel laminowany na podłodze. Nadruk na papierze i oklejona plyta pazdzierzowa. Po jakims czase nadaje się do wymiany. Miałem pare lat sprowadzany z niemiec, wygladal super ale i tak nie dalo się uniknąć klopotow. a to noz poleci ostrzem w dol a to tłuszcz chlapie i zrobia się odbarwienia. Najlepszy jest spiek. Tyle ze drogi.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 2 ) Opinia przydatna dla 0% użytkowników
~Dawid (niezalogowany, 31.1.213.*) 2013.12.17, 20:41

Milena - Laminat , laminatowi nie równy. Jeżeli wybrałaś laminat cienki o powierzchni bez struktury to możliwe, ze wszystko się już porysowało. Również marka ma spore znaczenie. Ja osobiście polecam laminaty Egger, projektuje na nich od kilku lat i nigdy nie miałem z nimi problemów. Są dużo lepsze niż polskie produkty.

Czy opinia jest przydatna?
( 1 / 0 ) Opinia przydatna dla 100% użytkowników
~beton (niezalogowany, 89.65.45.*) 2013.10.28, 14:09

Blaty betonowe to super sprawa. To jest niezniszczalna rzecz. Tutaj jest kilka aranzacji z wykorzystaniem blatow betonoweych

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~Andrzej (niezalogowany, 83.20.11.*) 2013.10.05, 13:32

Ja mam od 6 lat blat z laminatu w kolorze wenge i po takim czasie wygląda rewelacyjnie.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~gosc (niezalogowany, 172.27.5.*) 2012.08.12, 08:18

Z tego co ja wiem, to najlepsze sa blaty z granitu.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~Milena (niezalogowany, 172.27.5.*) 2012.04.23, 12:30

Ja bym jednak nie poleciła laminatu. Mam laminowane blaty w kolorze wenge. Użytkuję od ponad miesiąca. Niestety, już są rysy, choć jestem bardzo, bardzo ostrożna. Wydaje mi się, że mój blat nie jest przystosowany do kuchennego użytkowania. Teraz wybrałabym chyba drewno.

Czy opinia jest przydatna?
( 1 / 2 ) Opinia przydatna dla 33% użytkowników
~dorota45 (niezalogowany, 172.27.5.*) 2012.01.07, 19:32

Z tego co wiem to jest to bardzo dobre rozwiazanie jesli chodzi o wytrzymałośc i sam wyglad w kuchni. Przejrzyj sobie na stronce mitar.pl jakie konkretne rozwiązania jesli chodzi o laminat mozna wprowadzić u siebie w kuchni.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników
~vvvioleta (niezalogowany, 172.27.5.*) 2011.12.23, 13:14

Ja z własnego doświadczenia mogę polecić blaty z laminatu sam wyglad takich blatów jest nieporównywaly do tych z Ikei.To już taka wyższa półka i zupełnie inna jakośc.

Czy opinia jest przydatna?
( 0 / 0 ) Opinia przydatna dla użytkowników