Znajdź sklep w Twojej okolicy
    Ustal moją lokalizację
    LUB
    Wybierz
  • Twoje konto
  • Zarejestruj się
  • Zaloguj się

By w kominku dobrze się paliło

Aby rozpalanie w kominku nie stanowiło problemu, należy zapoznać się z podstawowymi zasadami dobrego palenia. Warto też usprawnić sobie prace związane z ogrzewaniem kominkowym m.in. gromadząc niewielki zapas opału w pobliżu kominka oraz wyposażając go w przydatne akcesoria.

DREWNO KOMINKOWE

Rozpalanie w kominku nie zawsze idzie jak z płatka. Często popełniamy podstawowe błędy, które skutkują mocnym dymieniem i wygaszaniem długo pielęgnowanego ognia. Jak ich uniknąć? Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią jakość opału. Drewno do kominka nie może być mokre. Jego maksymalna wilgotność nie powinna przekraczać 20%. W przeciwnym wypadku będzie się paliło nieekonomicznie i dymiło. Decydując się na zakup niedawno ściętego drewna np. w nadleśnictwie czy tartaku trzeba będzie zadbać o jego odpowiednie wysezonowanie. Pocięte drewno kominkowe sprzedawane w marketach ma zazwyczaj już odpowiednią wilgotność i może trafić bezpośrednio do kominka. Do palenia w kominku lepiej też nie używać drewna z drzew iglastych. Duże ilości dymu oraz sadzy powstające podczas jego spalania są bardzo kłopotliwe i osadzają się w kominie, zanieczyszczając go oraz przyczyniając się do zmniejszenia jego drożności. Drewno kominkowe powinno być też odpowiednio pocięte, tak aby bez problemu zmieściło się we wkładzie kominkowym. Z drugiej strony nie powinno być ono zbyt drobno połupane, gdyż będzie się wówczas szybko spalało. Optymalna długość polan do kominka z wkładem o standardowych wymiarach to 40-50 cm.

PALENIE BRYKIETEM KOMINKOWYM

W kominku można palić również brykietem. Są to sprasowane pod dużym ciśnieniem kostki z trocin drzewnym, które wyróżnia bardzo wysoka kaloryczność (17-18 MJ/kg). Brykiet zawdzięcza ją swej stabilnej gęstości i wilgotności. Dzięki temu podczas palenia w kominku zużywa się mniejszą ilość paliwa (dla uzyskania podobnego efektu grzewczego nawet czterokrotnie mniej niż drewna). Palenie brykietem wymaga jednak przestrzegania pewnych zasad. Przy jednokrotnym załadunku nie powinno się umieszczać w kominku zbyt dużo kostek, gdyż po rozżarzeniu pozwalają szybko uzyskać wysoką temperaturę, mogłoby więc dojść do nadmiernego ogrzania wnętrza. Kostki powinny być ułożone ścisło obok siebie, tak by przylegały jedna do drugiej możliwe największą powierzchnią. Brykiet kominkowy musi też w większym stopniu się żarzyć, niż palić – wówczas najbardziej efektywnie wykorzystuje się jego wysoką kaloryczność. Jeśli więc ogień jest zbyt duży, należy zmniejszyć dopływ powietrza do paleniska. Najlepiej, jeśli podczas palenia brykietem w kominku będą utrzymywały się niewielkie płomienia, a opał spalał się możliwie powoli.

ROZPAŁKA

Aby szybko i skutecznie napalić w kominku warto przygotować sobie odpowiednią rozpałkę. Powinno to być dobrze wysuszone, drobno połupane drewno np. sosnowe. Przyda się także podpałka (może być ona w formie sprayu, kostek specjalnej płyty nasączonej parafiną lub podpałka z wełny drzewnej), długie zapałki lub zapalarka. Dla osób, które zupełnie nie mają cierpliwości do rozpalania w kominku przydatna okaże się lampa lutownicza w formie palnika. Jest to szybki i czysty sposób na rozpalanie ognia. Taka lampa ma wymienne naboje - gdy zasilający ją gaz się skończy, wystarczy wymienić wkład na nowy.

AKCESORIA KOMINKOWE

Właściciele kominka powinni też zaopatrzyć się w podstawowe akcesoria, które umożliwią jego bezpieczne i wygodne użytkowanie. Podstawowe narzędzia, jak pogrzebacz, który służy do poruszania, rozgarniania opału, szczypce, umożliwiające chwycenie i przemieszczenie palącego się drewna oraz łopatkę i zmiotkę do usuwaniu popiołu warto kupić w gotowym zestawie na eleganckim stojaku, dopasowanym do stylu kominka. Przydatny będzie również specjalny kosz, który pomieści niewielki zapas opału czy rozpałkę. Warto ustawić go w pobliżu kominka, aby drewno było zawsze pod ręką. Właściciele kominków z otwartym paleniskiem powinni także wyposażyć kominek w parawan kominkowy, chroniący przed wypadaniem rozżarzonych fragmentów opału czy iskier z paleniska.

ZASADY DOBREGO PALENIA

Podczas palenia w kominku bardzo istotne jest odpowiednie dozowanie powietrza, niezbędnego do spalania. Jego zbyt mała ilość utrudnia uzyskanie optymalnej temperatury w palenisku, przyczynia się także do nadmiernego dymienia i wytwarzania sadzy. Zbyt dużo powietrza może z kolei powodować straty ciepła. W trakcie rozpalania ognia dopływ powietrza powinien być maksymalny, należy go stopniowo i delikatnie zmniejszać w czasie palenia właściwego. Aby zakończyć palenie w kominku, w którym pozostały rozżarzone fragmenty opału dopływ powietrza przymyka się ( w około 90%), a następnie na godzinę przed planowanym wygaśnięciem ognia otwiera całkowicie, aby drewno mogło ulec całkowitemu dopaleniu. Dopływ powietrza powinien być zapewniony także podczas dokładania opału do kominka. Jeśli komora spalania kominka nie jest wystarczająco nagrzana nie należy dokładać do ognia od razu grubych polan drewna. Opał powinien być dokładany regularnie – zbyt duże odstępy czasu mogą skutkować zbytnim wychłodzeniem się komory spalania. Przed ponownym rozpalaniem ognia w kominku należy starannie usunąć z niego popiół.

Komentarze (2):
~MarekMika (niezalogowany, 85.14.76.*) 2014.12.21, 22:39

Jak chcesz wiedzieć, jak długo i efektywnie palić w kominku? Jeśli chcesz wiedzieć co zrobić, żeby do kominka zaglądać raz na 24 godziny to zapraszam do lektury

Czy opinia jest przydatna?
( 6 / 2 ) Opinia przydatna dla 75% użytkowników
~marekmika.in (niezalogowany, 85.14.76.*) 2013.11.29, 18:08

Dość ogólnie i pobieżnie ale może być. Jak na marketowe strony to i tak sukces, że taki opis w ogóle się znalazł.

Czy opinia jest przydatna?
( 1 / 2 ) Opinia przydatna dla 33% użytkowników
zobacz produkty
Wczytywanie...
Wczytywanie...